5 évnél régebbi cikk

Mozgásban A törvény nevében (True Detective) harmadik évada - ez történt eddig a 21. század egyik legjobb krimisorozatában
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaMozgásban A törvény nevében (True Detective) harmadik évada - ez történt eddig a 21. század egyik legjobb krimisorozatában
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined

Már egy jó ideje nagy a mozgolódás a A törvény nevében (True Detective) háza táján, ám a rajongókat mégis sokként érhette a harmadik évad nemrég befutott előzetese. A 2010-ben bemutatott széria bivalyerős első évadát egy gyengébb (de így is átlag feletti) követte, így sokan arra számítottak, hogy befellegzett Nic Pizzolatto sikersorozatának. Az ötletgazda azonban lapot húzott tizenkilencre és bejelentette a Mahershala Ali fémjelezte harmadik etapot. Na, de mi is történt eddig A törvény nevében?

Általában azok a pillanatok, események, filmek, illetve sorozatok maradnak meg bennünk, amelyek mély hatást gyakoroltak ránk. Valószínűleg ez történhetett velem A törvény nevében (angolul True Detective) nézése közben is, ugyanis már az első képkockától kezdve (konkrétan az intrótól) annyira magával ragadott, hogy - mondhat bárki bármit - azóta ez a széria lett számomra az etalon. Mind sorozatok, mind pedig krimisorozatok terén. 

Lehet velem vitatkozni, de A törvény nevében első etapja annyira nyomasztóra és érdekfeszítőre sikeredett, hogy amint lement az első rész végefőcíme, biztos vagyok benne, hogy egy jó fél óráig csak bámultam magam elé. Konkrétan próbálta az agyam feldolgozni a látottakat. Jó, nyilván túlzok, de A törvény nevében első látásra ténylegesen sokként ért, majd miután magamhoz tértem, azon nyomban ledaráltam a maradék hét epizódot (egy évad nyolc részes). És csak utána jött a java.

A showrunner, A törvény nevében szülőatyja, Nic Pizzolatto (Gyilkosság) rengeteg munkát beleölt, hogy minden apró részlet a helyén legyen, figyelő szemeit végig a sorozaton tartotta. Ehhez társult még Cary Joji Fukunaga zsenije, illetve Matthew McConaughey és Woody Harrelson remekbe szabott játéka és a karaktereik közötti kémia mind-mind nagy szerepet játszott abban, hogy ilyen jól sült el az első évad. Persze ilyenkor gyorsan felmerül a kérdés: ha A törvény nevében ennyire jól teljesített mind a kritikusoknál, mind pedig a rajongóknál, akkor mi lenne, ha gyorsan összedobnának egy második évadot?

Nem mondom, hogy nem örültem a bejelentésnek, de egy kicsit tartottam attól, hogy kedvenc szériám a filmek és természetesen a sorozatok második etapjainak a sorsára jut: azaz óriási bukta lesz. És mi lett a vége? Csak elhasalt a történet. Persze azért annyira nem nagy a gáz, mint ahogy a nemzetközi sajtó leírta, de érezhető a minőségbeli romlás.

A törvény nevében második évada sokak szerint túlontúl rá akart licitálni az első etapra: nagyobb játszótér (Los Angeles), dupla annyi főszereplő és olyan keszekusza történet, hogy még a készítők sem mindig tudták, mikor mi történik. Még az atmoszférával nem is lenne nagy gond, de olyan sok infót és tartalmat próbáltak belesűríteni nyolc epizódba, amennyit egyszerűen képtelen feldolgozni az ember. Sokadik nézésre sem sikerült teljesen kibogozni a szálakat, így nem csoda, hogy a többség már az első epizódoknál elengedte a sztorit. Pedig utána jön csak a java...

A negatív visszhang után sokáig úgy tűnt, hogy befellegzett a sorozatnak, még Pizzolatto sem fűzött túl sok reményt a folytatáshoz, majd váratlanul az HBO bejelentette, hogy készül a harmadik évad. A legnagyobb húzónévnek sikerült leigazolniuk Mahershala Alit, a történetről pedig annyit lehet tudni, hogy az eddig megszokott kettő helyett három idősíkon játszódik, és egy az Ozark-hegységben elkövetett bűncselekmény (két gyerek eltűnése) lesz az etap középpontjában. 

Nemrég, augusztus 30-án egy előzetes is befutott, így végre mozgásban is láthatjuk a 21. század egyik legjobb krimisorozatának a folytatását. Mit mondjak? Ütősnek ígérkezik.

Nézzük, hogyan is néz ki A törvény nevében évadokra lebontva:

"Az ember a legkegyetlenebb állat" - A törvény nevében első évad

Azt hittem, hogy a kedvenc évadomról tudok majd a legkönnyebben írni, de tévedtem. Itt ültem a laptopom felett egy jó fél órát és azon agyaltam, hogyan is fogjak hozzá. Aki látta az érti, aki nem, az ebből nagyjából tudhatja, hogy mire számíthat.

Rejtélyes gyilkosságok történnek a louisianai mocsárvidéken. Az áldozatok nők, a rendőrség pedig tehetetlen. Olyan kegyetlen és brutális esetekkel találják szembe magukat, amelynek szálai sokszor sehová sem vezetnek. Aztán szépen lassan összeáll a kép és kiderül, hogy az ügy mögött egy sokkal sötétebb dolog van, amely egészen a legfelső körökig ér.

Ebbe a világba csöppenünk bele mi is, Rust Cohle (Matthew McConaughey) és Marty Hart (Woody Harrelson) bőrébe bújva pedig részesei leszünk a gyilkosságoknak a kezdetektől fogva. Aztán gyorsan kiderül, hogy az évad két idősíkon játszódik és a bűntények felgöngyölítése mellett, ami a múltban játszódik egy jelenkori szálat is kapunk, ahol kedvenc nyomozóinkat faggatják a rejtélyes esetekkel kapcsolatban a hivatalos szervek.

Szép lassan körvonalazódik majd a kép, amely közben számos emlékezetes párbeszédet (Rust monológjai mindent visznek), kifogástalanul megkomponált akciójelenetet (külön kiemelném az egysnittes üldözős részt) és olyan befejezést kapunk, amelytől garantáltan ledobjuk az ékszíjat. Az évad utolsó jelenete pedig sokáig felejthetetlen marad, ugyanis egyrészt hibátlanul összefoglalja a látottakat, másrészt tökéletesen megfogalmazza a sorozat ars poeticáját. De inkább lessétek meg ti is (angolosok előnyben):

"Mind azt kapjuk, amit megérdemlünk" - A törvény nevében második évad

A második évadról már könnyebben tudok értekezni, ugyanis - értelemszerűen - sokkal több dolog van benne, ami megkérdőjelezhető. Kezdjük rögtön az intróval, amelyet bár sokadik hallásra én is betanultam, attól még méltatlan az első évadhoz. Mondhatni a misztikum ebben is megvan, de míg az első etap már a főcímmel is odacsap, addig Leonard Cohen - Nevermindja inkább elaltat, mintsem felcsigáz.

Aztán jöjjenek a főszereplők: Ray Velcoro (Colin Farrell), Ani Bezzerides (Rachel McAdams), Paul Woodrugh (Taylor Kitsch) és Frank Semyon (Vince Vaughn). Nesze neked nevek, beletellett egy kis időbe, mire betanultam őket. Nem beszélve arról az apróságról, hogy csak Farrellnek és Vaughnnak jutott érdemi szerep a történet (őket is sikerült nagyjából kibontani) szempontjából. Kérdem én: minek ennyi karakter? Így aztán már a négy főhősnek köszönhetően sem sikerült belemerülni a történetbe. Hirtelen azt sem tudtam, hogy kivel azonosuljunk, kinek "szurkoljak".

A történetbe... mondanám, hogy azt inkább hagyjuk, de azért megpróbálom. Szóval Los Angelesben járunk, amikor is Paul Woodrugh motoros járőrként tengeti mindennapjait, amikor is belebotlik egy különös kegyetlenséggel megcsonkított hullába, akiről aztán kiderül, hogy nem más, mint egy Vinci nevű város hivatalnoka. Hoppá! Innentől aztán három bűnüldöző szerv három nyomozója (így ér össze a szál) igyekszik megtalálni a gyilkost.

Úgy az évad felénél mindenki azt hiszi, hogy sikerült lekapcsolni a rosszarcokat, ám pár év elteltével újra előkerül az ügy, mint kiderül, nem az igazi gyilkost kapták el. A szálak ismételten a felső hatalmakhoz vezetnek, így Frank Semyon személyében a "trú detektívek" már egy gengsztert is alkalmaznak, hogy pontot tegyenek a mindenki életét felforgató ügy végére.

Ha valamit ki kell emelnem, mint pozitívumot, akkor az mindenképpen Colin Farrell és Vince Vaughn játéka, illetve kettejük párbeszédei már-már az első évadban látott Rust-Marty monológok szintjét verdesik. Nem beszélve a találkáik helyszínéül szolgáló kocsma háttérzenéiről, ugyanis azok valami eszméletlenre sikeredtek. YouTube-on egy külön csatornát is fenntartanak nekik. Akik most nézné meg a második évadot, azoknak azt tanácsolom, hogy egyrészt nagyon figyeljenek, mert könnyű elveszni a szálakban, másrészt meg várják ki az utolsó részeket. Higgyétek el, megéri!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek