5 évnél régebbi cikk

Mustgázmérgezés történt a Budai úton
Fehérvár Médiacentrum fotója
lokal.hu
Mustgázmérgezés történt a Budai úton

Mustgázmérgezés miatt kórházba szállítottak egy székesfehérvári férfit szerdán. Az eset egy Budai úti pincében történt.

Mustgázmérgezés miatt riasztották a város hivatásos tűzoltóit a székesfehérvári Budai útra - olvasható a katasztrófavédelem.hu-n. Az egység kiérkezése előtt kihoztak egy embert a pincéből, akit a mentők kórházba szállítottak. A tűzoltók műszeres mérései a szellőztetés miatt már nem tudták kimutatni a mérgező gáz jelenlétét a pincében.

A katasztrófavédelem még a szüreti időszak előtt figyelmeztetett a mustgáz veszélyeire. A mustgáz – írták – valójában szén-dioxid, ami színtelen, szagtalan, levegőnél nehezebb gáz. Gyakori a természetben, a levegő állandó alkotóeleme. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése során keletkezik, például akkor, amikor forr a must. Mivel nehezebb a levegőnél, így alulról fölfelé, a padozattól kiindulva tölti ki a teret, a pincét, a járatokat.

A mustgáz a pincékben összegyűlik, kiszorítja a levegőt, így teremtve oxigénhiányos állapotot, emellett bizonyos koncentrációban fontos életfolyamatokat is befolyásol. Hat a központi idegrendszerre, aminek jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Vagyis hiába tudna az ember fizikailag menekülni, a szellemi funkciók zavara miatt nem lesz képes elhagyni a pincét, mert nem érzékeli, hogy mi történik vele. Ezért tapasztalható, hogy az újbor forrásának időszakában gyakran lesznek rosszul emberek a pincékben.

Megelőzésként a katasztrófavédelem azt javasolja, hogy a pincéjükbe tartók végezzenek gyertyapróbát: térdmagasságban elöl tartott égő gyertyával közelítsék meg a helyiséget. Ha a gyertya elalszik, feltehetően nagy koncentrációban mustgáz van jelen. Érdemes továbbá a járatokat rendszeresen szellőztetni, ezzel elkerülhető, hogy nagy koncentrációban gyűljön fel a szén-dioxid, vagy gázérzékelőt felszerelni.

Amennyiben ilyen esetet észlelünk, hívjuk a 105-ös segélyhívó számot, mivel a mustgázmérgezést szenvedő embereket csak a tűzoltók tudják biztonsággal kimenteni a pincékből.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek