Cloudy2 °C
2020. január 25. szombat Pál
Menü

Okosórát a gyereknek?

Okosórát a gyereknek?
Harminc éve nekem még csak a lakáskulcs lógott a nyakamban és úgy mentem a játszótérre, de napjainkban a kulcs helyett már az okosóra hasznosabb lehet. (Fotó: moneysavingpro.com)

Lehet, így elsőre sokan felkapják a fejüket, hogy "na ne már!", de figyelve világunkat és annak ránk gyakorolt hatását, azért ne dobjuk el a címben olvasott kérdést egy legyintéssel.

Pár hete már foglalkoztat az okosóra témaköre, és ezt már akkor ki is írtam magamból, de arra nem tértem ki, hogy az okostelefonokhoz hasonlóan, vajon kaphat-e a gyerkőc okosórát is? A kérdés annál is inkább érdekes, mert létezik az okosóráknak egy olyan szegmense, melyet kifejezetten a gyerekek számára fejlesztettek.

Na jó, csúsztatok, igazából minket szülőket céloznak vele és nekünk szülőknek igyekeznek egy olyan eszközt eladni, amivel a gyermeket biztonságban tudhatjuk. Ott a pont! A marketingesek megint találtak egy olyan rést az értékesítési csatornákban, ahol a szülők lelkét célozzák azzal, hogy ezzel majd mennyire biztonságban tudhatjuk gyermekünket.

Tényleg csak a biztonság?

Én amúgy nem tartozom a parás szülők táborába, de nyilván ez alapján azért nem általánosítok. Alaptörvény, hogy rossz pénz nem vész el. De láttam már én is olyan szituációt, hogy egy elkeveredett lurkó kétségbeesve kereste a szüleit. És ehhez még csak messzire sem kell menni, mert a fehérvári Hetedhét Játékfesztiválon is előfordult már ilyen. Ha csak ebbe gondolunk bele, már rohannék a billentyűzetért és csapkodnám a gombokat, hogy Google keresés, "okosóra for kidz".

A másik énem viszont ellenkezik: hogy negyven évvel ezelőtt szüleink sem GPS-szel kerestek minket a játszótéren, meg a rakétás mászókán. Persze értem én, hogy a zománcos tésztaszűrő helyett mennyire kényelmesebb a szilikonos, összecsukható tésztaszűrő és még kevesebb helyet is foglal, de akkor is.

Jó, tudom, ha már a technológia ott tart ahol, akkor azt használjuk is ki, csak kicsit mindig idegenkedünk attól, ami új és más, mint a korábbi. Így volt ezzel a mobiltelefónia, meg a LED tévé is, és láthatjuk, már mindegyik a mindennapjaink része. Szóval ne idegenkedjünk az újdonságtól, inkább keressük meg benne azt a részt, mellyel élni is tudunk.

A gyerekek számára kifejlesztett - vagy mondjuk inkább úgy, hogy szülőknek fejlesztett, de gyermekek kezére optimalizált okosóra - nem ördögtől való. Azt kell figyelembe vennünk, hogy ez az eszköz nem is arra lett kitalálva, hogy a csemete facebookozzon, cseteljen, böngésszen. Sokkal inkább arra, hogy a lurkó meg anya / apa kapcsolatban tudjon maradni egymással. És itt jön az, hogy a célcsoport (a szülőkön túl persze) a 4-12 év közötti korosztály. Igaz, ezt így konkrétan leírva nem láttam sehol sem, de szerintem egy négy éves kissrác már tudná kezelni, míg a 12 éves meg már inkább egy okostelefonra vágyna, sem mint egy elektronikus bébicsőszre.

Okosórát a gyereknek?

Különböző kivitelben érhetőek el a gyerekek számára is az okosórák. A kisebbek számára van kijelző nélküli is. A nagyobb gyermekek számára pedig létezik kijelzővel készült is, nekik talán az óra és az idő fogalmának megértésében is tud segíteni.

De lássuk, miért is okos egy gyermek okosóra?

Funkcionalitásban itt sincs hiány, amit ki lehet hozni egy ilyen kütyüből, azt a fejlesztők meg is tették. Ebben a témakörben egyértelmű, hogy a biztonság a domináns és erre fókuszáltak a fejlesztők. A legfőbb eltérés a klasszikus okosórákkal szemben, hogy itt kötelező a SIM kártya. Nyilván ennek van havidíj költsége, de a biztonság csak így kivitelezhető. A funkciók pedig:

 • Előre rögzített telefonszámok, amelyekről a gyerek hívást tud fogadni, és amelyeket hívni tud az okosórája segítségével.
 • Segítségével hangüzenetet tud fogadni és küldeni a gyerek a szüleinek, illetve az óráján szöveges üzeneteket tud fogadni a szülőktől.
 • Biztonsági zónák beállítása, amelyeket ha elhagy a gyerek, akkor az okosóra jelzést küld a szülőnek.
 • SOS gomb, amivel a gyerek azonnal hívást kezdeményezhet a szülőnek.
 • Lépésszámlálóval és sebességérzékelővel rendelkezik.
 • GPS alapú helymeghatározás, nyomkövetés.

A fejlesztők arra is gondoltak, hogy azok a gyerekek is tudják használni, akik még nem tudnak olvasni: egyes modelleken a színes érintőképernyőn egyértelműek a jelzések, például külön ikonja lehet anya és apa telefonszámának. Sőt, az egyszerűség elvén nyomógomb is csak egy van rajta, mellyel a gyerkőc egy vagy két előre programozott telefonszámot tud tárcsázni. Ez nyilván vészhelyzetben jelent nagy könnyebbséget akár a gyereknek, akár a szülőnek.

Okosórát a gyereknek?

A legnagyobb előnye a gyerkőc kezén levő okosórának, hogy segítségével a gyermek helyzetét bármikor tudjuk ellenőrizni. Ehhez csak annyi kell, hogy anya vagy apa okostelefonjára, de akár mindkettőére telepítjük a szükséges alkalmazást.

A gyerek okosóra - akár csak a nagyobb modelljei - GPS műholdak segítségével határozza meg a helyzetet, melyet az okosórához tartozó applikációban, amit a szülő telefonján futtatható, térképen jelenít meg. Ez főleg strandon, tengerparton vagy éppen egy fesztiválon lehet a legnagyobb stresszfaktor. De egy nagyobb repülőgépes utazás alkalmával is segítségünkre lehet.

Bevett megoldás, hogy vész esetére karszalagra írjuk a telefonszámunkat és bízunk abban, hogy valaki a gyerekünk segítségére siet. Az okosórával mindez megfordítható: ha szem elől tévesztettük a gyereket, azonnal megnézhetjük a pontos helyzetét, felhívhatjuk és addig is kapcsolatban tudunk vele lenni, amíg odaérünk hozzá.

A fent leírtakból is jól látszik, hogy a gyerek okosóra egy igen jó megoldás a legnagyobb szülői félelemmel szemben, hogy a gyerek elkeveredik és nem találjuk meg. Maga az óra elérhető már a mobiltelefon szolgáltatók kínálatában pár ezer forintos havidíjas konstrukcióban is, de akár külön is vásárolhatunk az internetről szolgáltató független verzióban. Ilyenkor csak egy SIM kártyát kell bele vennünk, ami lehet előre feltöltős is.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • A legtöbb magyar 20 fokos hálóban alszik
  A legtöbb magyar 20 fokos hálóban alszik
 • Öröm és boldogság- Prospero előadás
  Öröm és boldogság- Prospero előadás
 • Ukrán repülő - Iráni külügyminiszter: börtönben van a vétkes
  Ukrán repülő - Iráni külügyminiszter: börtönben van a vétkes
 • Hétfőn lesz az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója
  Hétfőn lesz az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója

A hét sztorija

 • 400 új parkoló - ezt is tartalmazza a most induló kórházfejlesztés
  400 új parkoló - ezt is tartalmazza a most induló kórházfejlesztés
 • Szálló por - Ismét többfelé kifogásolt a levegőminőség
  Szálló por - Ismét többfelé kifogásolt a levegőminőség
 • Folytatódik a török földrengés túlélői utáni kutatás, nőtt a halottak száma
  Folytatódik a török földrengés túlélői utáni kutatás, nőtt a halottak száma
 • Megölte apját egy tizenöt éves fiú Orgoványban
  Megölte apját egy tizenöt éves fiú Orgoványban
 • A tervek szerint halad a Szőke Tisza gőzhajó mentése Szegeden
  A tervek szerint halad a Szőke Tisza gőzhajó mentése Szegeden
 • Népszerű az ÉletMentő applikáció
  Népszerű az ÉletMentő applikáció
 • Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Fehérvári Utazás Kiállítást
  Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Fehérvári Utazás Kiállítást
 • A hadsereget is bevetik a koronavírus terjedése elleni küzdelemben
  A hadsereget is bevetik a koronavírus terjedése elleni küzdelemben

Eseménynaptár

 • Kóbor János lesz az év első Fecsegőjének vendége
  Kóbor János lesz az év első Fecsegőjének vendége
 • Visszahívott egy orosz eredetű kekszet a NÉBIH
  Visszahívott egy orosz eredetű kekszet a NÉBIH
 • Aláírta a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást Boris Johnson
  Aláírta a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást Boris Johnson
 • Koronavírus - Szakértő: már kifejlesztettek egy gyorstesztet
  Koronavírus - Szakértő: már kifejlesztettek egy gyorstesztet
 • Kerti izsóp: szép, hasznos, és különleges igényei sincsenek
  Kerti izsóp: szép, hasznos, és különleges igényei sincsenek
 • Vigasságcsinálók Bálja a Malom utcai Táncházban
  Vigasságcsinálók Bálja a Malom utcai Táncházban
 • Osztályviadallal és királyválasztással zárult a Ciszterci Diáknapok
  Osztályviadallal és királyválasztással zárult a Ciszterci Diáknapok
 • Balesettel indult a nap: busz és autó ütközött Gyöngyösön
  Balesettel indult a nap: busz és autó ütközött Gyöngyösön
 • Együttműködési megállapodás az Óbudai Egyetemmel
  Együttműködési megállapodás az Óbudai Egyetemmel
 • Eltűnt móri férfit keresnek
  Eltűnt móri férfit keresnek
 • Áron Nagy Lajos emlékmű lesz Székesfehérváron
  Áron Nagy Lajos emlékmű lesz Székesfehérváron
 • Lakóját várja „Fehérvár bölcsője”
  Lakóját várja „Fehérvár bölcsője”
 • Indul a kórházfejlesztés - új épület és újabb parkolóhelyek
  Indul a kórházfejlesztés - új épület és újabb parkolóhelyek