Clear sky31 °C
2019. augusztus 20. kedd István
Menü

Divat az iskolában - jó vagy szükséges rossz?

Divat az iskolában - jó vagy szükséges rossz?
Divat az iskolában (Fotó: pinterest.com)

Így szeptember második felében, amikor már javában dübörög a tanév, mi mással is foglalkozhatnánk, ha nem a gyermek sulis megjelenésével, és azzal, ami mögötte van.

Nem kell ahhoz divattal foglalkozó szakembernek lennünk, hogy pontosan tudjuk: az öltözködés nemcsak a önkifejezés egy formája, hanem sokszor és sokaknál státuszszimbólum is. Felnőttként is van, hogy rosszul érint minket egy megjegyzés, egy odavetett pillantás, ami a külsőnkre, ruházatunkra vonatkozik, de mi van a gyerekekkel, főleg a tinédzserekkel, akik életkorukból adódóan sokkal érzékenyebbek, sérülékenyebbek?

Hatással van a média a gyerekek megjelenésére?

Ma már csemetéink egész kicsi koruktól kezdve tévét néznek, látják a szüleiket internetezni, elkerülhetetlen, hogy ők is a látottak hatása alá kerüljenek. Mondhatnánk azt is: egyenes út vezet oda, hogy beszippantson a gépezet, vagyis a média meghatározó szerepet töltsön be életünkben, befolyásolja ízlésünket, mindennapjainkat, sőt még döntéseinket is. Azt tapasztalatom, hogy a mai gyerekek nagyon is divatosan öltözködnek, olyannyira, hogy néha sokkal szebb ruháik vannak, mint a felnőtteknek. Ennek egyik legfőbb oka az, hogy napjainkban már hatalmas a választék a szebbnél-szebb gyermekholmikból, amik alaposan próbára teszik a családtagok tűrőképességét, és valljuk be őszintén, hogy szinte mi magunk is könnyen elcsábulunk egy-egy cuki szett láttán.

Divat az iskolában (Fotó: pinterest.com)
Divat az iskolában (Fotó: pinterest.com)

Piszkálódás a megjelenés miatt?

Sajnos a gyermekek nagyon gonoszkodóak tudnak lenni, és sokszor nagyon megnehezítik a dolgát azoknak az osztálytársaknak, akiknek a megjelenése valamilyen okból kilóg a sorból. Pedig szerintem ez orvosolható lenne, ha többször beszélnénk róla otthon, családi körben, hogy amiatt, mert valaki nem úgy néz ki, esetleg nem úgy öltözik, mint mi vagy a többiek a környezetünkben, attól még semmivel sem kevesebb nálunk, és emiatt nem szabad bántanunk őt sehogy sem.

A gyerekek ezt első körben lehet, hogy nehezen értik meg, ezért hívjuk fel rá a figyelmet többször is. Az igazi gond viszont legtöbbször akkor kezdődik, ha a kicsik otthon a családban vagy a baráti társaságban látják azt, hogy a szülők vagy a többi felnőtt megszólnak valakit amiatt, amilyen a megjelenése, vagy a ruházata.

Divat az iskolában (Fotó: pinterest.com)
Divat az iskolában (Fotó: pinterest.com)

Állítsuk vissza az egyenruhát?!

Emlékeim szerint abban az időben, amikor a diákok még egyenköpenyt hordtak, sokkal kevésbé volt kiélezett a ki mit visel kérdés, hiszen a sokak által nagyon is utált kék köpenyek valamelyest elfedték a társadalmi egyenlőtlenségek, és a szerényebb körülmények között élő gyerekeket is megvédték attól, hogy a társaik a ruházatuk miatt bántsák, vagy kritizálják őket. Tény, hogy lehetőség sem volt olyan széles választékból válogatni, mint ma. 

Másrészről viszont azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ma már jóval szabadabb világban élünk, ahol az iskolákban sincsenek olyan szigorú szabályok, mint sok évvel ezelőtt. Az uniformizált öltözködési szabályok bevezetésével/visszaállításával, pedig talán olyan korlátot állítanánk fel, ami sokakból ellenszenvet váltana ki.

Divat az iskolában (Fotó: pinterest.com)
Divat az iskolában (Fotó: pinterest.com)

Elkerülhető lenne a megkülönböztetés?

Ha mégis bevezetnék az egyenruhát, akkor talán tompítani lehetne a megkülönböztetést, valamint a kiközösítést, ezáltal pedig javulnának az osztályközösségek is. Persze ettől függetlenül más dolgok miatt ugyanúgy szekálhatnák egymást a gyerekek. Személy szerint én úgy gondolom, hogy jó, ha már kiskorban megtanulják elfogadni a másikat és azt, hogy egymást bántani abszolút nem helyénvaló. Fontos, hogy felhívjuk a figyelmüket a pozitív értékekre és megtanítsuk nekik, hogy ha valami tetszik, akkor azt dicsérjék meg, azonban ha valami nem, akkor azt nem feltétlenül kell szóvá tenni azt, illetve kritizálni a másikat.

Divat az iskolában (Fotó: pinterest.com)
Divat az iskolában (Fotó: pinterest.com)

Társadalmi különbségek az iskolában

Ha visszagondolok az iskolás éveimre, eszembe jut, hogy már alsó tagozatban mekkora verseny volt a lányok között, hogy kinek milyen a ruhája. Ez ma sincs másképpen, sőt, számomra úgy tűnik, hogy azóta még inkább kiéleződött ez a verseny. Ráadásul a gyerekek megjelenéséből azonnal lehet következtetni arra, hogy milyen a szülők anyagi helyzete.

Ez a státuszverseny talán annyira nem erős az alsóbb osztályokban, de ahogy cseperednek a gyerekek, úgy nő a veszélye annak, hogy kiközösítik egymást csak azért, mert valaki nem olyan ruhában jár, mint a többiek. Ha ilyen jelenséget tapasztalunk, akkor érdemes azonnal beavatkozni, és szépen, nyugodtan elmagyarázni a gyerekeknek, hogy ez a viselkedés miért nem helyénvaló.

Divat az iskolában (Fotó: pinterest.com)
Divat az iskolában (Fotó: pinterest.com)

„Az én időmben…”

Emlékszem, hogy én nem foglalkoztam lakkozott körmökkel és hajfestéssel az általános iskolában, de természetesen szerettem a szép és igényes ruhákat, amikért olykor világraszóló hisztit is képes voltam rendezni a kedvenc ruhaboltom előtt. Erről szegény anyukám rengeteget tudna mesélni….. De az egészen biztos, hogy sohasem bántottam meg senkit amiatt, ahogyan öltözködik. Szerencsére mondjuk ez akkoriban még nem is volt jellemző, maximum nagyon ritkán.

Divat az iskolában (Fotó: pinterest.com)
Divat az iskolában (Fotó: pinterest.com)

A pedagógusok példamutatásának jelentősége

Igen is nagyon komoly üzenetet hordoz tanáraink megjelenése, sőt. Talán a visszafogott, és szolid elegancia az, ami itt a leginkább helyénvalónak érzek. Egy kényelmes farmer, mokaszin, zakó vagy pulcsi párosítás tökéletes lehet. Hiszen nekik is példát kell mutatniuk és kivívni a tiszteletet, aminek a megjelenés is fontos eleme. Ezért nem ildomos túl hivalkodóan megjelenni, vagyis mindenképpen kerülendő a merészen kivágott blúz, túl rövid szoknya, mert ezek egyáltalán nem illenek ehhez a szakmánkhoz.

Divat az iskolában (Fotó: pinterest.com)
Divat az iskolában (Fotó: pinterest.com)

Mit tehetsz, ha szülő vagy?

Szülőként fontos feladat mérlegelni, ha anyagilag meg is engedhetjük, hogy bármit megvegyünk a gyereknek, tényleg érdemes-e mindent megadni csemeténknek? Természetesen öltöztessük őket szép és vagány ruhákba, de érdemes figyelni arra, hogy mindeközben az értékrendje emiatt biztosan ne torzuljon. Ha látunk ilyen jeleket, akkor azt még idejében tegyük helyre, és tanítsuk meg nekik, hogy ez nem helyén való. Mutassunk jó példát nekik, beszélgessünk velük sokat, és hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy ne megjelenésükkel akarjanak kitűnni az iskolában kitűnni, hanem a pozitív, belső tulajdonságaikkal, illetve a tanulmányi eredményeikkel.

Divat az iskolában (Fotó: pinterest.com)
Divat az iskolában (Fotó: pinterest.com)
Amennyiben úgy érzed, hogy lenne még kérdésed a divattal kapcsolatban, vagy jól jönne egy kis támogatás a hozzád illő darabok beszerzésében, akkor ne habozz a segítségemet kérni, az Alba Plaza jóvoltából ingyenesen. További infókért és időpontfoglalásért kattints ide!

Divat az iskolában - jó vagy szükséges rossz?

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Lovagi torna és középkori csatajelenetek a Zichy ligetben
  Lovagi torna és középkori csatajelenetek a Zichy ligetben
 • Tűzijáték - vigyázzunk hézi kedvenceinkre!
  Tűzijáték - vigyázzunk hézi kedvenceinkre!
 • Rendhagyó esttel búcsúzott a Királyi Napok könnyűzenei sorozata
  Rendhagyó esttel búcsúzott a Királyi Napok könnyűzenei sorozata
 • Harmadik napjához érkezett a Koronázási Ünnepi Játékok
  Harmadik napjához érkezett a Koronázási Ünnepi Játékok
 • Bővítik a mentőöv programot a Balatonnál
  Bővítik a mentőöv programot a Balatonnál
 • Jól járhatnak az almatermelők
  Jól járhatnak az almatermelők
 • Választás - szeptember elsejéig kell megválasztani a bizottságokat
  Választás - szeptember elsejéig kell megválasztani a bizottságokat
 • Határvédelem - több mint 400 milliárdot költöttek eddig
  Határvédelem - több mint 400 milliárdot költöttek eddig
 • Az átlagnál kevesebb lesz az idei almatermés
  Az átlagnál kevesebb lesz az idei almatermés
 • Iskolakezdés - a többség 15-25 ezer forintot költ
  Iskolakezdés - a többség 15-25 ezer forintot költ
 • 150 milliárd forint jut vidékfejlesztésre jövőre
  150 milliárd forint jut vidékfejlesztésre jövőre
 • Változik a nagykörúti villamospótlás rendje
  Változik a nagykörúti villamospótlás rendje
 • Augusztus 20. - a fogyatékkal élőkre is gondoltak
  Augusztus 20. - a fogyatékkal élőkre is gondoltak