5 évnél régebbi cikk

Jó hír a devizásoknak?
Jó hír a devizásoknak?

Az Európai Bizottság döntése nyomán a hazai bíróságok mostantól újra vizsgálhatják, hogy megfelelő volt-e a banki tájékoztatás a devizahitelek kockázatáról. Az egyik székesfehérvári ügyvéd szerint ahhoz, hogy a bíróságok le tudják zárni a több ezer devizás pert, központi megoldásra van szükség.

Az Európai Unió Bírósága múlthét csütörtökön hozott ítéletet a devizahitelek ügyében. A döntés azt mondta ki, hogy a pénzintézetek kötelesek elegendő tájékoztatást nyújtani a kölcsönfelvevőknek ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak. Az ítéletben arra is kitértek, hogy az árfolyam kockázatról az ügyfeleket részletesen tájékoztatni kell. 

Az MTI közleményében az alábbiak olvashatóak:

"A bíróság hozzátette, a jogalkotó érdemben nem változtatta meg a devizahitel-szerződések azon rendelkezéseit, amelyek szerint a forint és a kölcsönügylet alapjául szolgáló deviza árfolyamának a fogyasztó kárára történt megváltozásából előálló többletköltségeket egyedül a fogyasztó köteles viselni. Végezetül az uniós bíróság megerősítette, hogy a nemzeti bíróságnak a felperesként eljáró fogyasztó helyett hivatalból figyelembe kell vennie, milyen, az árfolyamkockázaton túli esetleges tisztességtelen feltételek lehetnek a szerződésekben."

Várhelyi Tamás ügyvéd szerint az ítélet az adósokra nézve kedvező, de kellene hozzá a Magyar Kúria állásfoglalása is, azaz egy központi megoldás lenne szükséges ahhoz, hogy le lehessen zárni a több mint tízezer devizás ügyet.

2014-ben a forintosítással segítették a károsultakat, az ügyfelek hitelét tehát az akkori piaci árfolyamhoz közeli szinten számolták át.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek