5 évnél régebbi cikk

Kifogásolt a levegő minősége Székesfehérváron, és egyelőre nem is várható változás
Fehérvár Médiacentrum fotója
Papp Brigitta
Kifogásolt a levegő minősége Székesfehérváron, és egyelőre nem is várható változás

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) tájékoztatása szerint az ország több településén, köztük Székesfehérváron is a magas szállóporérték (PM10) miatt kifogásolt a levegőminőség, és a hét végéig nem várható javulás.

Az OKI szakemberei közleményükben felhívták a figyelmet arra is, hogy nem javasolják az intenzív, szabadban végzett fizikai tevékenységet az érzékeny lakosságcsoportnál, vagyis gyermekeknél, időseknél, légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél, ugyanis náluk köhögés, légzőszervi irritáció, nehézlégzés jelentkezhetnek, illetve súlyosbodhatnak a légzőszervi tünetek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás előrejelzése szerint péntekig gyökeres változás nem várható, ezért továbbra is számítani lehet az egészségügyi határérték – köbméterenkénti 100 mikrogramm – körüli vagy azt meghaladó PM10 koncentrációra. A hétvégétől az eddiginél változékonyabb, kissé szelesebb, felhősebb idő valószínű, ez jó hatással lesz majd a levegőminőségre.

Évente hétmillió ember hal meg a Földön amiatt, hogy szennyezett levegőt kénytelen belélegezni. 4,2 millióan a külső levegő szennyezettsége miatt vesztették életüket, 3,8 millió ember pedig a háztartáson belüli, főzésből, fűtésből származó légszennyezés miatt halt meg – ezeket az adatokat még májusban tette közzé az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek