Fair21 °C
2019. október 22. kedd Előd
Menü

Pénzügyi tudatosság fiataloknak okostelefonon - így néz ki a JátéKincstár

Pénzügyi tudatosság fiataloknak okostelefonon - így néz ki a JátéKincstár
Nem lehet elég korán elkezdeni a fiatalok pénzügyi nevelését (Fotó: gomba)

Maga a címben szereplő szóösszetétel is érdekes, csak mert jellemzően mi felnőttek sem feltétlen vagyunk vele tisztában. Éppen ezért olyan fontos, hogy a fiatalok már idejekorán megismerkedjenek a pénzügyi tudatossággal és a JátéKincstárral.

Ha azt mondom, hogy Magyar Államkincstár, akkor sokaknak csak a több évvel ezelőtti “evezős” tévé reklám ugrik be. Esetleg, akik az állami szektorban dolgoznak, azoknak még ismerős lehet az intézmény neve a hó elejei fizetési SMS értesítőből, vagy a családi pótlék és hasonló juttatások utalásaiból. Pedig az Államkincstár nem csak ezekkel foglalkozik, hanem többek között az állami befektetési értékpapírok értékesítésével is.

Az már rég nem új dolog, hogy a pénzintézetek potenciális ügyféljelöltet látnak a tizenévesekben, és jó pár bank már külön a diákok számára összeállított bankszámla konstrukciókkal is jelen van a piacon. Ezekhez azonban csak kevés esetben adnak olyan hozzáadott értéket, melyet most az Államkincstár próbál meg a fiatalok számára elérhetővé tenni.

A MobilKincstár alkalmazás, mely az Államkincstár szolgáltatásainak online elérhetőségét okostelefonon is igyekszik elérhetővé tenni az ügyfelek számára, már nem újdonság. A Magyar Államkincstár még 2013 decemberében indította el a WebKincstár szolgáltatás kiegészítő elemeként az okostelefonon elérhető állampapír-forgalmazási csatornáját. Az alkalmazást 2016 decemberében bővítették tovább azzal a JátéKincstár modullal, mellyel a fiatalok pénzügyi nevelését tudják támogatni. 

Az alkalmazás kiterjesztése, valamint a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztése okán a Magyar Államkincstár elindított egy két éves programot. Ezzel kapcsolatban a múlt héten Székesfehérváron, az I. István Szakgimnáziumban tartottak előadást, ahol a JátéKincstár alkalmazást is bemutatták a diákoknak. A tájékoztatón elhangzott, hogy a játék kialakítása során az volt a cél, hogy a Kincstár állampapír-forgalmazási tevékenységének egyes elemei visszatükröződjenek, továbbá, a játék egyszerre mutassa be a Kincstár szolgáltató funkcióját és az állampapírok tulajdonságait.

Maga az alkalmazás a pénzügyi- és megtakarítási ismeretek játékos formában történő bővítésével járul hozzá a tudatosabb pénzügyi és befektetési kultúrához. Az applikáció első blikkre kicsit olyan, mint a Honfoglaló. A JátéKincstár felhasználók két játékmód közül választhatnak: "Gyors játék" és "Küldetés játék". A "Gyors játék"-ban nehézségi fokok szerinti önálló feladatokat lehet teljesíteni, úgy mint szókirakó, párosítás, memória, igaz-hamis, illetve kvíz.

A "Küldetés játék" során a felhasználó az előre összeválogatott feladatok teljesítését követően arany, ezüst vagy bronz tallérokat gyűjthet, és végül oklevelet kap a küldetés teljesítéséért. A játék használatához a MobilKincstár alkalmazást kell letölteni okostelefonra vagy tabletre. Igaz, az alkalmazás teljes használatához, akárcsak egy banki alkalmazáshoz is, belépés és regisztráció szükséges, de a JátéKincstár menüpont regisztráció nélkül is elérhető és használható. A Mobilkincstár alkalmazás az Apple App Store vagy a Google Play áruházból díjmentesen letölthető.

Pénzügyi tudatosság fiataloknak okostelefonon: JátéKincstár

A JátéKincstár alkalmazás különféle memória, párosító, szókirakó és kvíz játékokkal igyekszik a pénzügyi tudatosság nevelésében segíteni a fiatalokat. 

A JátéKincstár alkalmazás mindenképp előremutató. Azonban, hogy a mindennapokban hogyan váltja be a hozzá fűzött reményeket, azzal kapcsolatban vannak fenntartásaim. Nyilván én sem vagyok pénzügyi szakember, ebből kifolyólag nincs tapasztalatom egy ilyen - alapjában - jó ötlet kivitelezésében, de a programot kipróbálva arra jutottam, hogy az alapinformációk megszerzése nélkül, melyet szerintem az alkalmazásból nem tudunk megszerezni, esélyünk sincs a játék élvezhető használatára.

Olyan kérdések és játékok szerepelnek az alkalmazásban, melyek megválaszolásához szükséges az interneten vagy legalább az Államkincstár honlapján való nézelődés. Nyilván ezeket az információkat az elhangzott előadáson is beszerezhetik a diákok, de itt akkor vége is a kíváncsiságnak, a játék nem gerjeszt további információéhséget.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából
  Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából
 • Kevesebb földgázt használt fel az ország tavaly
  Kevesebb földgázt használt fel az ország tavaly
 • Katari földgáz érkezhet Magyarországra
  Katari földgáz érkezhet Magyarországra
 • Olcsóbb lesz a gázolaj
  Olcsóbb lesz a gázolaj

A hét embere

 • Csökkent a működő cégek száma
  Csökkent a működő cégek száma
 • Változnak a menetrendek!
  Változnak a menetrendek!
 • Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
  Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
 • És felborították a hegyet - imádságos megemlékezés 56 hőseiért
  És felborították a hegyet - imádságos megemlékezés 56 hőseiért
 • Átvették megbízóleveleiket - szombaton lesz a megyei közgyűlés alakuló ülése
  Átvették megbízóleveleiket - szombaton lesz a megyei közgyűlés alakuló ülése
 • Öreghegyi Disputa
  Öreghegyi Disputa
 • Összefogás - védik a gyerekeket az internetes zaklatások ellen
  Összefogás - védik a gyerekeket az internetes zaklatások ellen
 • Folytatódnak az útfelújítások - megújul a Söréd-Bicske összekötő út
  Folytatódnak az útfelújítások - megújul a Söréd-Bicske összekötő út

Eseménynaptár

 • Tankönyvek – jövőre már mindenki ingyen kapja
  Tankönyvek – jövőre már mindenki ingyen kapja
 • Figyelemfelhívás - a halloweeni és a sütőtök között különbség van
  Figyelemfelhívás - a halloweeni és a sütőtök között különbség van
 • Rekord - újabb hőmérsékleti csúcs született
  Rekord - újabb hőmérsékleti csúcs született
 • Gyönyörű harmónia - trónra lépett Naruhito japán császár
  Gyönyörű harmónia - trónra lépett Naruhito japán császár
 • Őszi szünet - biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés a rászorulóknak
  Őszi szünet - biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés a rászorulóknak
 • Nyugdíjprémium - novemberben érkezik
  Nyugdíjprémium - novemberben érkezik
 • A világ leghangosabbja - elismerték a csombókos harangozómadarat
  A világ leghangosabbja - elismerték a csombókos harangozómadarat
 • Baleset Martonvásárnál
  Baleset Martonvásárnál
 • Újdonságokkal készül a Hiemer-ház az esküvői nyílt napra (X)
  Újdonságokkal készül a Hiemer-ház az esküvői nyílt napra (X)