Clear sky29 °C
2019. augusztus 19. hétfő Huba
Menü

Rácbánya, Fehérvár rejtőzködő zöld szigete

Rácbánya, Fehérvár rejtőzködő zöld szigete
(Fotó: Stumpf Péter/NoNém Média)

Meglepően kevés fehérvári ismeri a város egyik legszebb és legeldugottabb zöld felületét. A Rácbánya egykor bányászati központként, majd hulladéklerakóként szolgált, ma pedig életerős zöldterület.

Bevallom, elfogult vagyok a Rácbányával. Nagymamám egykor az Apatini utca lakója volt, rengeteg nyarat töltöttünk itt testvéremmel és az unokatesókkal. A Rácbánya akkoriban elvadult, egy gyermek számára érdekességekkel, kalandokkal teli erdős-mezős terület volt, ahol kiválóan lehetett bújócskázni, focizni, gyíkokat és békákat befogni. No meg persze a hatalmas sziklatömbre, a jellegzetes gránit kúpra mászni, idegbajt hozva a szülőkre, nagyszülőkre.

Néhány hete meglepődve tapasztaltam az egyik fehérvári közösségi oldalon, hogy milyen sokan nem ismerik Fehérvár eme zöld ékkövét, ejtsünk róla hét néhány szót, főleg, hogy geológiailag kifejezetten ritka és különleges helynek számít.

Geológiai különlegességeket is rejt a Rácbánya (Fotó: Stumpf Péter/NoNém Média)
Geológiai különlegességeket is rejt a Rácbánya (Fotó: Stumpf Péter/NoNém Média)

Maga a 4,68 hektáros, a Ráchegyen az Apatini utcából nyíló bányagödör kialakulása az 1910-es évekre tehető, az öreghegyi Bányató kistestvérének tekinthető. Később hulladéklerakóként szolgált, majd egy méter vastagságú földtakarót kapott, amelyen megindult a növényzet kialakulása. 2000. december elsején helyi védettségi oltalomban részesült, e mellé pedig dukált egy hivatalos elnevezés is: Aplitbánya geológiai rétegsor földtani alapszelvény Természeti Emlék. A terület természetvédelmi oltalomra érdemes értéke a Velencei Gránit Formáció jellegzetes, a képződés sajátosságait reprezentáló feltárása, amely a kőfejtő északi falán, a 7-es számú főúttól déli irányban, körülbelül 20 m-re található. Mintegy 20-22 m szélességű és 7 m magasságú fal; az érintett terület pedig körülbelül. 0,3-0,5 hektár.

Az élet utat tör magának az egykori bányában (Fotó: Stumpf Péter/NoNém Média)
Az élet utat tör magának az egykori bányában (Fotó: Stumpf Péter/NoNém Média)

Az itt található kőzet Magyarországon csak két helyen, a Mórágyi-rögön és a Velencei-hegységben található felszínen. Eltérő képződési típusuk miatt azonban a fehérvári szelvény hazánkban egyedülálló. A gránit befoglaló kőzete a paleozoikum közepén kialakult agyagpala, amely geoszinklinális, esetleg flis eredetű rétegek kismértékű metamorfizációjával alakult ki. A Magyarországi gránit előfordulások közül a felszín közelben megszilárdult anchimetamorf gránittest képződésének ásványos és kőzetszövettani nyomai tanulmányozhatók a feltárásban. A későbbi korok, főként a földtörténeti középkor (mezozoikum) képződési körülményeit számos feltárásban és bemutatóhelyen láthatjuk, paleozoós feltárásunk viszont jóval kevesebb van, ezért a szelvény földtani természetvédelmi és tudományos értéke nagy, helyi jelentősége pedig a földtani értékekben szűkölködő kistájban kiemelkedő.

Tudományos szempontból tehát ezért kiemelkedő a fehérvári Rácbánya, de ha a tudomány helyett csupán az életérzést, magát a kétezres években kialakított, parkosított környezetet nézzük, akkor nyugodtan kijelenthetjük: a bánya a város egyik legkellemesebb utcájává varázsolja az Apatini utcát.

Az egykori bányagödör falai ma is lenyűgöző látványt nyújtanak (Fotó: Stumpf Péter/NoNém Média)
Az egykori bányagödör falai ma is lenyűgöző látványt nyújtanak (Fotó: Stumpf Péter/NoNém Média)

Kellemes sétára tökéletesen alkalmas a Rácbánya, ahol a láthatóan értő kezek jól boronálták össze az irányított utakat az őstermészet szépségeivel. A terület gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, az életközösség értékes tagjaiként kell említést tenni a zöld gyík, valamint a kövesebb részeken és a bányafalakon élő fali gyík populációk, valamint a kígyók közül a rézsikló jelenlétéről. Jelentős még a bánya délkeleti peremén lévő löszfal madárkolóniája, amely partifecskékből és néhány gyurgyalag párból áll. A Rácbánya hátsó, Budai út felé eső sarkában megtalálható kis tóban az elmondások alapján egy tőkés réce pár él, bár velük nem találkoztunk látogatásunk alkalmával.

Ősszel különösen szép a Rácbánya (Fotó: Stumpf Péter/NoNém Média)
Ősszel különösen szép a Rácbánya (Fotó: Stumpf Péter/NoNém Média)

A Rácbánya a maga zöldterületével, diszkrét bájával és csendességével megér egy látogatást, bátran ajánlom mindenkinek Fehérvár eme elrejtett kis szigetét.
(forrás: geocaching.hu)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Harmadik napjához érkezett a Koronázási Ünnepi Játékok
  Harmadik napjához érkezett a Koronázási Ünnepi Játékok
 • Bővítik a mentőöv programot a Balatonnál
  Bővítik a mentőöv programot a Balatonnál
 • Jól járhatnak az almatermelők
  Jól járhatnak az almatermelők
 • Választás - szeptember elsejéig kell megválasztani a bizottságokat
  Választás - szeptember elsejéig kell megválasztani a bizottságokat
 • Határvédelem - több mint 400 milliárdot költöttek eddig
  Határvédelem - több mint 400 milliárdot költöttek eddig
 • Az átlagnál kevesebb lesz az idei almatermés
  Az átlagnál kevesebb lesz az idei almatermés
 • Iskolakezdés - a többség 15-25 ezer forintot költ
  Iskolakezdés - a többség 15-25 ezer forintot költ
 • 150 milliárd forint jut vidékfejlesztésre jövőre
  150 milliárd forint jut vidékfejlesztésre jövőre
 • Változik a nagykörúti villamospótlás rendje
  Változik a nagykörúti villamospótlás rendje
 • Augusztus 20. - a fogyatékkal élőkre is gondoltak
  Augusztus 20. - a fogyatékkal élőkre is gondoltak
 • Meghosszabbították a balatoni hajózási szezont
  Meghosszabbították a balatoni hajózási szezont
 • Választás - szigorúbbak az átjelentkezés feltételei
  Választás - szigorúbbak az átjelentkezés feltételei
 • Isten éltessen Magyarország! - légi parádé és tűzijáték is lesz
  Isten éltessen Magyarország! - légi parádé és tűzijáték is lesz