Partly cloudy29 °C
2019. július 20. szombat Illés
Menü

Ingyenes boksz edzésekkel várják a gyerekeket a Videoton Box Clubba

Ingyenes boksz edzésekkel várják a gyerekeket a Videoton Box Clubba
A boksz tiszteletre és becsületre tanít (Fotó: Pál Loránd)

Székesfehérváron egyre népszerűbb sportággá válik a boksz, amelyből természetesen a kicsik sem maradhatnak ki. Ezt szem előtt tartva a nemrég megalapult Videoton Box Clubnak köszönhetően ingyenes edzéseken próbálhatják ki magukat a lurkók a szorítóban.

Az ökölvívásnak mindig is nagy hagyománya volt Magyarországon, így Székesfehérváron is. Mind a mai napig számos terem, profi bokszoló és legendás edző hirdeti, hogy itt mindenki megtalálhatja számításait, aki a népszerű küzdősport világában szeretne elmerülni.

Városunkban szeretett bele ebbe a sportágba két fiatal, Kiliti Ferenc és Kiliti Tamás is, akiket már gyerekkorukban rabul ejtette a boksz. Ennek köszönhetően már egészen fiatalon elsajátították a sport fortélyait, ám egy ideig fel sem merült bennük, hogy egy hobbinál komolyabb vizekre is evezzenek. Majd 2012-ben, amikor Kiliti Ferenc hazaköltözött Angliából, korábbi edzője és barátja, Nagy Iván dobta fel, hogy mi lenne, ha emberekkel foglalkoznának, ha edzéseket tartanának. Az ötletből aztán tervek, majd rövid úton megvalósítás következett.

"Amikor elkezdtünk edzősködni, akkor ilyen hat-hét emberünk volt. A Vörösmarty Mihály Általános Iskolában volt egy minimális helyünk, egy boxzsákunk és egy medicinlabdánk, és úgy tartottuk az edzéseket. Idővel annyira megszerettek hozzánk járni az emberek, hogy konkrétan egyik hónapról a másikra tizenöt-húszan lettünk. Ekkor gondolkoztunk el azon, hogy egy nagyobb termet kéne béreljünk." - mondta Kiliti Ferenc, a Videoton Box Club elnök-vezetőedzője.

A Vörösmarty suliból a Prohászka Ottokár úton található terembe (Herman Pista bácsi korábbi termébe) vezetett a fiatalok útja, ahol már Vadásztölténygyári Vasas néven boxoltak tovább. "Elkezdtük építeni a csoportos edzéseinket. Eleinte csak hobbi ökölvívással foglalkoztunk, majd annyira kinőtte magát, olyan közösséget tudtunk építeni, hogy már azon gondolkoztunk, hogy nyilván van ennek egy versenysport része is, így mi lenne, ha a versenyzés felé is nyitnánk."

A Videoton Box Club 2017-ben alapult, és az erős szakmai háttérnek köszönhetően egyre több válogatott ökölvívó igazolt a csapathoz. "Először csak az öcsémet, Kiliti Tamást kezdtem el csiszolgatni, aztán most már itt van nálunk Nagy Angéla, Törteli Balázs és Márton Balázs is." - folytatta Kiliti Ferenc, majd hozzátette, hogy a versenyeztetés mellett nagy hangsúlyt szeretnének fektetni az utánpótlás-nevelésre is.

A Videoton Box Club célja, hogy minél több gyereket vonzzon be, minél több csemetével megszerettesse a sportágat természetesen ingyen és bérmentve. Jelenleg heti két alkalommal, kedden és csütörtökön 16:30-tól várják a fiatal bokszolókat, ám 2019 januárjától lesz egy csoportbontás, ahol a lurkók a hobbisportolás mellett versenyeken is kipróbálhatják magukat. "Hattól tíz éves korig mozgáskoordinációs, játékos, hobbi-orientált edzéseket szeretnénk tartani heti két alkalommal (kedd, csütörtök). Ezenkívül heti három alkalommal (hétfő, szerda, péntek) lesz egy versenyzői rész is, ahova inkább ilyen tizenkét éves körüli gyerkőcöket várunk, ugyanis velük már korosztályos versenyekre is szeretnénk indulni." 

A játékos gyakorlatok mellett a boksz alapjait is elsajátíthatják a fiatalok (Fotó: Pál Loránd)
A játékos gyakorlatok mellett a boksz alapjait is elsajátíthatják a fiatalok (Fotó: Pál Loránd)

Amikor ellátogattam az egyesület egyik gyerekedzésére, akkor találkoztam olyan szülővel, aki csodálkozva nézett, amikor megtudta, hogy gyereke térítésmentesen mozoghat. "Az ingyenes gyerekedzés ötlete onnan jött, hogy amikor felnőttünk sokszor nem tudtunk időben befizetni a tagdíjat, és nagyon kellemetlen volt, amikor sorakozónál ezt ránk olvasták vagy pedig egyszerűen elküldtek minket edzésről. Így megfogadtuk az öcsémmel, Tamással, hogy tartva magunkat kedvenc mondásunkhoz (Ha kapsz valamit az élettől, akkor adj is vissza belőle!), soha nem fogunk elfogadni gyerekektől pénzt."

A lurkók élvezik a boksz edzéseket (Fotó: Pál Loránd)
A lurkók élvezik a boksz edzéseket (Fotó: Pál Loránd)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Egy hetes razzia indul az utakon
  Egy hetes razzia indul az utakon
 • A gyenge termés miatt többe kerülhet az alma
  A gyenge termés miatt többe kerülhet az alma
 • Véradás volt a Vörösmarty Színházban
  Véradás volt a Vörösmarty Színházban
 • Vászonszatyrot készíthetünk szombaton a Jancsárkert Piacon
  Vászonszatyrot készíthetünk szombaton a Jancsárkert Piacon
 • Hollandiából hozatott magának kábítószert egy magyar férfi
  Hollandiából hozatott magának kábítószert egy magyar férfi
 • Rabokat ítéltek ismét börtönbüntetésre
  Rabokat ítéltek ismét börtönbüntetésre
 • Végleg kivontak a forgalomból egy potencianövelőt
  Végleg kivontak a forgalomból egy potencianövelőt
 • Jól vizsgáztak az idei érettségizők
  Jól vizsgáztak az idei érettségizők

Eseménynaptár

 • Novák: csütörtökig a babaváró támogatást háromezren igényelték
  Novák: csütörtökig a babaváró támogatást háromezren igényelték
 • Földrengés volt Athén környékén
  Földrengés volt Athén környékén
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. július 19.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. július 19.
 • Nyilvános ülést tart a Kúria az ukrán hajóskapitány óvadékának ügyében
  Nyilvános ülést tart a Kúria az ukrán hajóskapitány óvadékának ügyében
 • Együtt a megkínzott állatokért
  Együtt a megkínzott állatokért
 • Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
  Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
 • A napokban zajlik a Herbarius tábor
  A napokban zajlik a Herbarius tábor
 • Nagy erejű robbanás történt az afgán fővárosban
  Nagy erejű robbanás történt az afgán fővárosban
 • Négykilónyi drogot hozatott magának Hollandiából egy mindszenti férfi
  Négykilónyi drogot hozatott magának Hollandiából egy mindszenti férfi