5 évnél régebbi cikk

A méhnyakrákszűrés váljon rutinná!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
A méhnyakrákszűrés váljon rutinná!

Gyógyítható az időben felismert méhnyakrák, ezért kiemelten fontos a szűrésen való részvétel! Ez az egyik fő üzenete az Európai Méhnyakrák-megelőzési Hétnek, melyet immár tizenharmadik alkalommal hirdettek meg január 21-e és 27-e között. A héten zajló kampány célja, hogy a nőket sújtó daganatos megbetegedés veszélyeire, az éves szűrővizsgálatok és a védőoltás fontosságára hívja fel a figyelmet, valamint tájékoztassa az embereket.

A legfrissebb adatok még mindig elszomorítóak, hiszen a méhnyakrák a nőket érintő egyik leggyakoribb daganattípus, még mindig számtalan nő életét követeli annak ellenére, hogy ma már szinte teljesen megelőzhető lenne. Az emlőrák után a méhnyakrák a második leggyakoribb női daganat. Magyarországon mintegy ezer-ezerkétszáz új megbetegedést diagnosztizálnak évente és közel ötszáz életet követel szintén évente a betegség.

A daganat kialakulásáért a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai felelősek. A vírus nagyon gyakori, a szexuális életet élő nők közel nyolcvan százaléka és a férfiak fele legalább egyszer megfertőződik vele élete során. Legtöbbször a fertőzés gyorsan és viszonylag tünetmentesen elmúlik. Azonban ha hosszú hónapokig vagy akár évekig is fennáll, abból daganat alakulhat ki.A szűrés azért kell, mert az időben felfedezett, kezdődő méhnyakrák gyógyítható. Az oltás szolgálja csak jó eséllyel a megelőzést!

A népegészségügyi szűrést huszonöt és hatvanöt év közötti nőknek biztosítja az állam. Azonban azt is kiemelhetjük, hogy a szakemberek abban egyetértenek, hogy érdemes a szexuális élet megkezdésétől eljárni a vizsgálatra. Bár a nők egyre inkább tudják, hogy megelőzhető a betegség, a méhnyakrákszűrés még mindig mondhatni tabu, nincs meg a kellő motiváció, hogy a hölgyek részt vegyenek a szűréseken, pedig az lenne a jó, ha rutinná válna. A szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy az időben történő szűréssel és a HPV elleni védőoltással megelőzhető ez a daganattípus. A magyar állam 2014 óta térítésmentesen biztosítja a tizenkét éves lányoknak a HPV elleni védőoltást. Idén január 1-től pedig adókedvezményben részesülnek azok a nők, akik endometriózis, emlőrák, méhnyakrák, petefészekrák betegségekben érintettek.

Székesfehérváron adottak a lehetőségek nemcsak a fiatal lányok, de a város támogatásával a fiúk ingyenes oltására is. Az önkormányzat rendszeresen szervez szűrőprogramokat illetve üzemelteti a Család- és Nővédelmi Központot, melynek honlapján be lehet jelentkezni a szűrésekre. A város igyekszik mindent megtenni, de nagyon sok múlik azon, hogy a hölgyek – saját felelősségük tudatában – ki is használják ezeket a lehetőségeket!

„Székesfehérvár esetében javuló adatokról tudunk beszámolni. Nagyon sokat tettünk azért, hogy a méhnyakrákot és az ebből származó haláleseteket megelőzzük. 2008 óta folyamatosan oltjuk a tizenkét éves lányokat a méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papillomavírus ellen. Az állami finanszírozás előtt az önkormányzat saját forrásból fizette az oltást. A város azóta a tizenkét éves fehérvári fiúk védőoltásának megszervezését is vállalja évről évre”– mondta el Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, aki arra biztatja a hölgyeket, hogy vegyenek részt a vizsgálatokon, és vegyék igénybe a város szolgáltatásait, az ingyenes szűrőnapokat!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek