Cloudy9 °C
2019. december 15. vasárnap Valér
Menü

Húsz éve nyílt az Alba Plaza - Te emlékszel még, mi volt a helyén?

Húsz éve nyílt az Alba Plaza - Te emlékszel még, mi volt a helyén?
Ma itt áll az Alba Plaza (Fotó: facebook.com/AlbaPATEX)

Hallottál már a Felmayer Kékfestő Gyárról? Netán Patex-ként már ismerősebben hangzik? A plaza helyén egykor álló legendás gyárnak máig nagy a kultusza, aktív Facebook-oldala is van!

Júniusban lesz húsz esztendeje, hogy megnyitotta kapuit Székesfehérváron az Alba Plaza. Sok más tizenévessel együtt akkoriban leginkább az érdekelt ebből, hogy végre ebben a városban is van soktermes multiplex mozi, sok csillogó-villogó üzlet, gyorsétterem. A régi piacra viszont azóta is nosztalgiával gondolok vissza, szerettem oda kijárni szombat reggelenként az anyukámmal. Jól emlékszem egy savanyúságos nénire, aki hatalmas hordóból kínálta a káposztát, talán éppen ő lehetett Osztotics néni?  Az is rémlik, hogy volt még itt egy hatalmas gyárépület is, ha jól tudom, a dédszüleim is dolgoztak ott.

Székesfehérváriak ezrei azonban az enyéimnél sokkal fontosabb és élénkebb emlékeket őriznek az egykor Pamuttextilművekről, eredeti nevén a Felmayer Kékfestőgyárról.

Demeter Zsófia A derék város. Székesfehérvár anno...3. kötetéből megtudhatjuk, hogy Palotavárosban egykor elsősorban az itteni csatornahálózatra épültek a különféle iparágak. „A Felmayer kékfestőgyár a Palotaváros szélén, a Gaja vizét kihasználva működött. A gyárat 1996-ban szüntették meg, helyére épült fel az Alba Plaza 1999-ben.” - írja a szerző.

De ki is volt az bizonyos Felmayer? Erről már a Wikipédia segítségével sikerült egy kicsit többet megtudni. Miszerint Felmayer István 1845-ben telepedett le Székesfehérváron és nyitotta meg kékfestő műhelyét. Akkor még csak egy alkalmazott dolgozott nála, valamit a felesége, Mutz Juliánna, aki a boltot vezette. Az 1850-es, 60-as években a műhely lassacskán gyárrá fejlődött, egyre több telket és épületet vettek birtokba. Az 1879. évi székesfehérvári országos kiállításon külön pavilonban mutatták be a kékfestőipar rendkívüli haladását és fejlettségét. „E kiállítás alkalmával a hazai ipar sok kitűnősége ragadta meg az alkalmat, hogy a híres Felmayer-féle gyárat megtekintse és idősebb Felmaver István a legszívesebb előzékenységgel kalauzolta vendégeit a nagyterjedelmű gyártelepen.” - írják.

A sikeres gyárból több országba szállították székesfehérvári kékfestő termékeket, a század végén már több mint kétszáz munkást foglalkoztattak.

Fióktelepe volt Budapesten és bizományosa Bécsben. 1890-től, idősebb Felmayer István halálától kezdve két fia, István és Károly vezette tovább a gyárat. Ezután bővítették kétemeletessé a főtéren levő lakóházukat, irodával, üzlettel és hajtogatóüzemmel. Ezzel a század végére a gyártás már olyan méreteket öltött, hogy Kelet-Indiában földeket béreltek és maguk termesztették az indigót. Kalkuttában is képviselete volt a cégnek.

Bár a közel másfél évszázadon át működő gyár már húsz éve megszűnt, az ott dolgozók összetartó közössége ma is aktív: a gyárnak van saját Facebook-oldala, és kedves videó-összeállításokban is megemlékeznek az ott töltött időkről, az üzem történetéről.

PATEX vagy Felmayer Gyár, Kolorit, Pamuttextilművek, Alba Color, PTM Kikészítőgyár - ilyen sok neve volt az idők során, egy kicsit többet pedig még ebben a videóban is láthattok róla: 

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Az időközi országgyűlési választás február 16-án lesz Dunaújvárosban
  Az időközi országgyűlési választás február 16-án lesz Dunaújvárosban
 • Súlyosan megsérült egy túrázó a budapesti Ferenc-hegyi-barlangban
  Súlyosan megsérült egy túrázó a budapesti Ferenc-hegyi-barlangban
 • Lezárult a Vízivárosi Advent
  Lezárult a Vízivárosi Advent
 • Október volt az év legdinamikusabban növekvő hónapja a fővárosi turizmusban
  Október volt az év legdinamikusabban növekvő hónapja a fővárosi turizmusban
 • A diplomantul.hu weboldal segíti a pályakezdőket
  A diplomantul.hu weboldal segíti a pályakezdőket
 • Összeütközött egy személyvonat és egy nyerges vontató Kunszentmártonnál
  Összeütközött egy személyvonat és egy nyerges vontató Kunszentmártonnál
 • Újra meghirdetik a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot
  Újra meghirdetik a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot
 • Ma lép életbe az új vasúti menetrend
  Ma lép életbe az új vasúti menetrend
 • Kilenc embert vettek őrizetbe a földrengés kapcsán
  Kilenc embert vettek őrizetbe a földrengés kapcsán
 • Sokan ellátogattak a Nyitott Városháza programra
  Sokan ellátogattak a Nyitott Városháza programra
 • Ma egész napos műsorfolyammal zárul a Jónak lenni jó! kampány
  Ma egész napos műsorfolyammal zárul a Jónak lenni jó! kampány
 • Egyszerűsödik jövőre a hozzátartozók receptjeinek kiváltása
  Egyszerűsödik jövőre a hozzátartozók receptjeinek kiváltása
 • Tart a nagyüzem a Mikulásgyárban
  Tart a nagyüzem a Mikulásgyárban