4 évnél régebbi cikk

Támadnak a pázsitfűfélék, nyírjuk gyakran a füvet!
Fehérvár Médiacentrum fotója
blickchek.ce
Támadnak a pázsitfűfélék, nyírjuk gyakran a füvet!

A pázsitfűfélék a legerősebb allergének közé tartoznak, így az arra érzékenyek számára a május és a június az év legnehezebb hónapjai. Most kezdődött meg ugyanis a pázsitfűfélék pollenszórása.

Az országos tisztifőorvos néhány napja jelentette be, hogy országszerte megkezdődött a pázsitfűfélék pollenszórása, és a pollenkoncentráció egyre több helyen éri el a tüneteket okozó szintet. Erős allergének lévén komoly panaszokat okozhatnak: időben el kell kezdeni védekezni ellenük. A Nemzeti Népegészségügyi központ azt javasolja, hogy az érintettek minél hamarabb keressék fel a kezelőorvosukat, akinek felügyeletével alkalmazva a megfelelő kezelést a tünetek nagy mértékben enyhíthetőek.

Emellett természetesen a levegő pollenkoncentrációjának csökkentésével is meg kell próbálkozni: jól tesszük, ha a május-júniusi időszakban a szokásosnál gyakrabban nyírjuk le a füvet a kertünkben.

Egyre több az asztmás

Az allergiás problémák súlyosabb esetben asztmás panaszokkal is járhatnak. Évente nagyjából tizenöt-húszezer új beteggel bővül az asztmában szenvedők száma, már jelenleg is háromszázötvenezer diagnosztizált ember él Magyarországon. Sajnos a pollenszezonban ezek a gondok is megsokasodnak, és már nem csak a növényeknek, vagy éppen a házi poratkáknak köszönhetően. Nékám Kristóf allergológus a napokban arról beszélt: sok asztmás jellegű megbetegedés köszönhető a környezetszennyezésnek. Hangsúlyozta: asztmával teljes életet lehet élni a biológiai terápiák, illetve az egyre jobb gyógyszerek révén. Mint elmondta, az asztma az allergiák második legsúlyosabb, legtöbb odafigyelést érintő fajtája lehet. A betegség kiváltó okát sokszor problémás megállapítani, ezért az elkerülése is nehéz, különösen, hogy a betegek fele nem használja rendszeresen a gyógyszereit.

További ajánlatok:
www.mentahaz.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek