4 évnél régebbi cikk

Tényleg nem lesz Gmail, Youtube és semmilyen Google-termék a Huawei telefonokon?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mobile57
Tényleg nem lesz Gmail, Youtube és semmilyen Google-termék a Huawei telefonokon?

Nagyjából 1,3 millió magyar Huawei mobiltelefon-tulajdonos pánikol vasárnap este óta: a Google megszakíthatja az együttműködést a Huaweijel. A Reuters értesülését még nem követte hivatalos bejelentés. Mi történt eddig és miért? És főleg: mi lesz ezután?

Nincs most forróbb téma az interneten a Google és a Huawei belengetett szakításánál. A Google Trends keresési statisztikái alapján az elmúlt órákban messze erre a témára keresett rá a legtöbb felhasználó Magyarországon is, nagyjából tízszer annyian, mint ahányan a Haladás kiesésére az NB1-ből. Nem csoda: a huaweiblog.hu tavaly évvégi számításai szerint körülbelül 1,3 millió Huawei mobiltelefon-tulajdonos van az országban, közülük messze a legtöbben Budapesten (kb. 310 ezren) élnek, de a nagyobb városokat figyelembe véve Székesfehérváron is nagyjából 15 ezer embernek van Huawei telefonja. Kérdés, hogy még meddig.

Mi történt?

A Reuters vasárnap este egy nem hivatalos értesülést publikált a Google és a Huawei szakításáról, amit a fél világ - köztük a magyar sajtó is - kész tényként közölt tovább. Bár az információt azóta sem követte hivatalos bejelentés, azért azt fontos megjegyezni, hogy a Reuters a világ egyik vezető hírügynöksége és megalapozatlan (fél)információkkal ritkán járatja le magát. A hír valóságtartalmát alátámasztja az is, hogy az elmúlt órákban a Google és a Huawei is különböző platformokon reagált a hírre, de egyikük sem tagadta kategorikusan az értesülést. Közben az is kiderült, hogy a Qualcomm és az Intel mellett a Xilinx és a Broadcom is felfüggesztette az együttműködést a kínai céggel. A Bloomberg belső forrásai szerint ezek a cégek azt közölték a munkavállalókkal, hogy további utasításig felfüggesztik a gyártást és a szállítást a Huaweinek.

Amennyiben a Reuters híre igaz, úgy a jövőben a kínai gyártó összes androidos jogosultságát felfüggesztheti a Google. Ennek értelmében a Huawei azonnali hatállyal elveszíti a jogot az Android minden ezután következő verziójának kiadásához, és nem lesz elérhető a telefonokról többek között a Play áruház, a Gmail, a Google Naptár, a Google Drive, a Youtube és a Google Térkép sem.

A Google lépése egyáltalán nem volt váratlan, sőt egyenes következménye az Egyesült Államok és Kína hosszabb ideje húzódó, és az elmúlt másfél évben teljesen eldurvuló kereskedelmi háborújának. Az amerikai elnök előbb megemelte a kínai termékekre kirótt extra vámot 10 százalékról 25 százalékra májusban, ezt követően pedig Kína válaszként 60 milliárd dollár értékű amerikai termékre vetett ki szintén magasabb vámot - írja a huaweblog.hu. Donald Trump továbbá szükségállapotot rendelt el azért, hogy külön felhatalmazás nélkül legyen lehetősége elnöki határozatban elrendelni, hogy egyes kínai cégekkel ne kereskedhessenek külön engedély nélkül az amerikai vállalatok.

Mit tehet ezek után, akinek Huawei-telefonja van?

Egyelőre semmit. Aki pedig éppen most szeretne ilyen telefont venni, mindenképpen legyen türelmes egy pár napig. Az azonnali pánik helyett érdemes kivárni a hivatalos közleményeket, ezek közül elsőként a Google például néhány órája már a Twitteren elkezdte nyugtatni a huaweieseket:

Vagyis azt írják, hogy "A Huawei felhasználók kérdéseivel kapcsolatban és az Egyesült Államok kormányzati intézkedések betartása érdekében: Biztosíthatunk titeket, miközben betartjuk az összes amerikai követelményt, a Google Play és a Google Play Protect szolgáltatásai a jövőben is elérhetők lesznek a meglévő Huawei eszközökön."

Közben a Huawei levelet küldött felhasználóinak, melyben úgy fogalmaznak, hogy a legtöbb Huawei termék a jövőben is elérhető és működőképes lesz az extrém körülmények között is. A levélben a Huawei megemlíti, hogy az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma besorolta arra a listára a vállalatot, amelyek csak engedélyeket követően kereskedhetnek amerikai vállalatokkal, minden terméket ellenőriznie kell a szervezet export ellenőrző részlegének és jóvá kell azt hagynia. A kínai cég természetesen ellenzi ezt a döntést.

Mindenesetre nem érhette teljesen váratlanul a csak tavaly 200 millió telefont értékesítő kínai gyártót a Google tegnapi bejelentése: még márciusban beszélt arról a cég fogyasztói üzletágának vezérigazgatója, hogy bár az okostelefon operációs rendszereket tekintve preferálják az amerikai gyártókat, kiemelve a Google-t és a Microsoftot, ez azonban akár változhat is. Richard Yu nem zárta ki azt, hogy a jövőben akár saját okostelefon OS-t használjanak. 

A Huawei jelenleg a világ második legnagyobb okostelefon gyártója, amely a piaci trendeket figyelembe véve a közeljövőben akár az elsőszámú is lehet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek