Egészségesen és karcsúbban ribizlivelEgészségesen és karcsúbban ribizlivel
A múltkor már bemutattam, hogy milyen egyszerű termeszteni a piros ribizlit – mivel nem igényel túl nagy gondoskodást. És, ha már nevelgetjük a kertünkben, akkor bizony, illő le is szüretelni, azaz – szó szerint – élvezni munkánk gyümölcsét!

A ribizli nemcsak nagyon finom – és tetszetős -, hanem élettani szempontból az egyik legértékesebb bogyós gyümölcsünk. Energia-tartalma alacsony, így a diétába is beilleszthető: 29 kcal/121 kJ. Fehérjetartalma csekély: 1,1 gramm. A benne levő zsír 0,5 gramm körüli.
Szénhidrátból 10-15 grammot tartalmaz, melyből 8 gramm körüli pektinszármazék. A pektin segít kiegyensúlyozottá tenni az emésztési folyamatokat. Ha kellő mennyiségű folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, akkor hozzájárul az emésztőrendszerben rekedt salakanyagok kiürítéséhez.

A ribizliről azt mondják, hogy savanykás. Én édesnek érzem, de valószínűleg nem eléggé kifinomultak az ízlelőbimbóim – vagy befolyásolja érzékelésemet, hogy mindig szerettem a savanyú ízeket, és bármikor megeszek önmagában egy egész citromot héjastól, magvasan, s még élvezem is e tevékenységet, nem húzódik össze tőle a szám.
Ebből adódóan én ebben az „Édes? Nem édes?” – felvetésben nem tudok mérvadóan nyilatkozni. Pláne, hogy tudom, milyen sok almasavat, citromsavat, bórkősavat, borostyánkősavat, ecetsavat, oxálsavat – és még számtalan savat találhatunk a ribizliben. Vagyis: racionálisan nézve „savanykás”-ként kell jellemeznem.

A savak mellett persze nagyon sok C-vitamint is tartalmaz: 100 grammban 30-40 mg-ot! (Négyszer többet, mint a narancs!) – Ezért is ették régen skorbut ellen.
Van még benne jó sok B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin. A B1-vitamin elengedhetetlen az idegsejtek működésénél, javítja az anyagcsere-folyamatokat, a koncentrálóképességet, növeli az energiaszintet. A B2-vitamin a zsírsavak lebontásánál és a méregtelenítésnél lehet jó társunk. A B6-vitamin álmatlanság, premenstruációs tünetek enyhítésére jó, valamint szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére.

Magas az E-vitamin tartalma is. Az E-vitamint az immunrendszer erősítésére és szívbetegségek ellen hívhatjuk segítségül. Lassítja az öregedési folyamatot is, mivel sejtszinten fejti ki hatását.
A ribizli tumorellenes hatását flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti. A flavonoidok segítenek a szabadgyökök elleni védekezésnél, támogatják a C-vitamin felvételét a májban, mellékvesékben, vesékben, és a béta-karotinnal együtt daganatmegelőző hatásúak.

E gyümölcs bővelkedik kálciumban, nátriumban, foszforban, magnéziumban és vasban is. Segíti a fogak és a csontok felépülését. 100 gramm gyümölcs 210 mg káliumot tartalmaz. A kálium segít a vízháztartás helyreállításában. Mivel a hasunknál előszeretettel halmozódik fel sejt közötti víz, így a piros ribizli fogyasztásával csökkenthető a hastérfogat.
Sokkal jobb vízhajtó, mint a kemikáliák. A leveléből vizelethajtó tea készíthető, amit egyébként magas vérnyomás és a vesebetegségen esetén is ajánlott fogyasztani.
Olyan zsírokat tartalmaz, melyek a bőrben található zsírhoz hasonlóak, ezért könnyen fel tudja venni és le tudja adni a bőrünk. Ezért (is) ápolja és nyugtatja a ribizliolaj a száraz, érzékeny bőrt, az érdes részeket. Csillapítja a viszketést. Fokozza a sejtanyagcserét. (Gamma-linolénsavban gazdag.)

Rendkívül jó hatása van a köszvényesekre, mert eltávolítja az ízületekben lerakódott kristályokat. Segít leküzdeni a fáradtság érzést. A fájdalmas izmoktól, merev ízületektől szenvedő emberek is javulást várhatnak tőle. Jó hír a vérzékenységben szenvedőknek, hogy szerepe van a vérképzésben!
A ribizlit legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, mert így érvényesülnek leginkább a benne lévő vitaminok. A piros bogyók gyönyörködtetik a szemet – ezért is mutat jól gyümölcstortákon, különböző süteményeken. (A lányom egyik kedvence a zselés ribizli.) Kerülhet krémekbe, gyümölcslevesekbe, gyümölcssalátákba, bólékba. Készülhet belőle szörp, lekvár, joghurt, fagylalt – és még bor is.

Jó tudni, hogy hűtőben csupán 2-3 napig tárolható!