Fair15 °C
2019. november 17. vasárnap Hortenzia, Gergő
Menü

Ribizli, a nyár szupergyümölcse!

Ribizli, a nyár szupergyümölcse!
Jöhet a ribizliszezon! (Fotó: wholesalesuppliesplus.com)

A nyári szezon első gyümölcsei közé tartozik a ribizli, mely élettani szempontból az egyik legértékesebb bogyós gyümölcsünk. Termesztése egyszerű, mert e növény nem igényel túl nagy gondoskodást.

Júniusban jelenik meg először a piacon a piros ribizli, melyet ribizke vagy vadegres néven is emlegetnek. A ribiszke- vagy köszmétefélék (Grossulariaceae) családjának tagja. A (latinul) Ribes rubrum valószínűleg Ázsiából és a Fölközi tenger vidékéről származik. A botanikai elnevezés első fele arab eredetű, a második fele pedig a piros színt jelzi, de a fehéres bogyókat termő növényt is ehhez a fajhoz soroljuk.

Érik a ribizli (Fotó: saga.co.uk)
Érik a ribizli (Fotó: saga.co.uk)

A ribizkét először a kolostorkertekben kezdték el termeszteni a XIV. században. Feltehetően a XV. században vált népszerűvé a világon, hazánkban pedig a XVII. századtól nevelgetik előszeretettel a kertekben. Az északi félgömb mérsékelt éghajlatú tájain mindenhol megtalálható. Sőt, még az Andokban is rábukkanhatunk: ott mintegy 150 faja ismert!

A ribizlivel főként kerti bokorként találkozunk, ám a középhegységi tájakon vadon is terem. Magyarországon a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Dunakanyarban (és környékén) termesztik nagyobb mennyiségben.

Vadon is megterem (Fotó: en.wikipedia.org)
Vadon is megterem (Fotó: en.wikipedia.org)

A cserje 1-1,5 méter magasra nyúlik, vesszői tüskétlenek, levelein 3-5 karéj található. A levelek fonákján olajmirigyek láthatók. Fehéres virágjai áprilisban-májusban nyílnak, s ezekből fejlődnek ki a bogyók, melyek júniusban, júliusban szüretelhetők.

A ribizlit nemcsak gyümölcse miatt érdemes termeszteni, hanem dísznövényként is tekinthetünk rá! Ültethetjük például a kerítés mellé sövényt alkotva, mert csodás látványt nyújtanak piros bogyói a zöld levelek között – még akkor is, ha a bokor sokszor nem túl sűrű.

Csodás látványt nyújtanak a piros gyümölcsök (Fotó: pinterest.com)
Csodás látványt nyújtanak a piros gyümölcsök (Fotó: pinterest.com)

E növény ültetését elvégezhetjük a rügyfakadás előtti (tavaszi), illetve a lombhullatás utáni (őszi) időszakban is. Magyarországon széles választékban kapható piros, fehér és fekete ribizke bokor vagy magas törzsű változatban is.

A szaporítóanyagot az ültetés előtt egy-két órára áztassuk be. Ássunk 40x40 cm alapterületű és 60 cm mélységű gödröt, s tegyünk bele érett istállótrágyát. Ezzel meggyorsíthatjuk a növény fejlődését. Csak a megfelelő tápanyaggal feltöltött talajban fog gyorsan fejlődni a ribizli, és csak így biztosíthatjuk azt, hogy éveken át magas legyen a terméshozam. A trágyát porhanyós földdel fedjük le.

Csak a megfelelő tápanyaggal feltöltött talajban fog gyorsan fejlődni a ribizli (Fotó: premaculture.org)
Csak a megfelelő tápanyaggal feltöltött talajban fog gyorsan fejlődni a ribizli (Fotó: premaculture.org)

Állítsuk bele az oltványt – figyelve arra, hogy az alsó két elágazás alsó két rügye a föld alá kerüljön. Töltsük fel földdel a gödröt, majd iszapoljunk. (Bő vízzel locsoljuk be.) Ezt követően tegyünk még rá földet a talajszintig, és tömörítsük. Alakítsunk ki egy kis tányért a sarjak tövénél, és locsoljuk meg.

Ha sövényt szeretnénk kialakítani, akkor hosszanti ültetőárokba kell telepítenünk a töveket kb. egyméteres tőtávolsággal számolva. Jól mutat egyébként a kert központi részén kialakított „ribizke sziget” is, amikor csoportosan ültetjük el a ribizlit.

Szigetszerűen is ültethetjük (Fotó: paradicsomos.blogspot.com)
Szigetszerűen is ültethetjük (Fotó: paradicsomos.blogspot.com)

A szakirodalom – és a „hivatalos” termesztők – szerint, ha nem terem a piros bogyós bokrunk, annak oka általában a rossz metszés! Az első évben 3-5 vesszőt ajánlott meghagyni, melyeket 4-6 szemre kell visszavágni – ahogy a következő évben is így vágjuk vissza a friss hajtásokat. Ezzel egy egyenletes koronát tudunk kialakítani. A gazdák azt mondják, hogy azért, hogy jó legyen a terméshozam, soha sem szabad elhanyagolnunk a metszést. Idősebb korban cseréljük az 5-6 éves vázágakat!

A fiatal, új hajtásokat egyébként tővesszőknek nevezzük, melyek a második évtől termőgallyakká válnak. A termőgallyak a második és a harmadik évben már bőségesen teremnek. A három évnél idősebb termőgallyak is teremnek, csak gyengébben.

 A termőgallyak a második és a harmadik évben már bőségesen teremnek (Fotó: en.wiktionary.org)
A termőgallyak a második és a harmadik évben már bőségesen teremnek (Fotó: en.wiktionary.org)

A törzses ribiszkéről tudni kell, hogy minél magasabb a törzs, annál kisebb lesz a korona, és rövidül az élettartalom is (5-6 termőévre).  – Párszor mi is próbáltunk törzses ribizkét termeszteni, de olyan rövid életű és alacsony terméshozamú volt, hogy nem érte meg foglalkozni vele.

Mindezekhez azért hozzátenném (utólagosan megmagyarázva, hogy miért emeltem ki az imént azt, hogy „a szakirodalom – és a hivatalos termesztők – szerint”), hogy a szüleim soha sem metszik a bokrokat, csupán az idős ágakat vágják ki, és mégis bőségesen terem minden bokrunk, melyek között akad 10-15 éves is!

Ha jól csináljuk, bőségesen terem! (Fotó: themarthablog.com)
Ha jól csináljuk, bőségesen terem! (Fotó: themarthablog.com)

A „fiatalnak” nevezhető bokraink úgy születtek, hogy anyukám a „régi” bokrokról levágott néhány ágat és ahogyan a szőlővesszőt szokás, úgy ledugta őket, két szemre visszavágta, és minden ág csodásan megeredt. Az elmúlt évek alatt gyönyörű bokorrá változtak, és minden nyáron hatalmas szemű, dús fürtökkel ajándékoznak meg minket. (A rózsát egyébként ugyanilyen módon szaporítja anyukám, amin mindenki csodálkozik…)

A folytatásban a gyümölcs egészségre gyakorolt jótékony hatásairól beszélünk majd.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Mire figyeljünk teakészítéskor?
  Mire figyeljünk teakészítéskor?
 • Márton-napi programokkal várják ma az érdeklődőket a Táncházba
  Márton-napi programokkal várják ma az érdeklődőket a Táncházba
 • Már beváltották a rezsiutalványok többségét
  Már beváltották a rezsiutalványok többségét
 • Nulla negatív vérre van szüksége egy hat hetes székesfehérvári kisbabának
  Nulla negatív vérre van szüksége egy hat hetes székesfehérvári kisbabának
 • Urológiai szűrőnapot tartanak a Család és Nővédelmi Központban
  Urológiai szűrőnapot tartanak a Család és Nővédelmi Központban
 • Százmilliókat ásott el a kertjében egy biatorbágyi drogkereskedő
  Százmilliókat ásott el a kertjében egy biatorbágyi drogkereskedő
 • Már lehet jelentkezni a középiskolai felvételikre
  Már lehet jelentkezni a középiskolai felvételikre
 • Tragédia történt a sárvári gyógyfürdőben
  Tragédia történt a sárvári gyógyfürdőben
 • HÍRADÓ 2019. november 15.
  HÍRADÓ 2019. november 15.
 • Az AutoBild 2019-es 17 colos téligumi tesztjének végeredménye (X)
  Az AutoBild 2019-es 17 colos téligumi tesztjének végeredménye (X)
 • Hétfőn, kedden és szerda éjjel szerelik a fényfűzéreket a Rákóczi úton
  Hétfőn, kedden és szerda éjjel szerelik a fényfűzéreket a Rákóczi úton
 • Irodalmi pályázatot hirdet a Vörösmarty Mihály Könyvtár
  Irodalmi pályázatot hirdet a Vörösmarty Mihály Könyvtár
 • MÁV: több kocsival közlekednek a Puskás Aréna avatása miatt a délutáni és éjszakai vonatok
  MÁV: több kocsival közlekednek a Puskás Aréna avatása miatt a délutáni és éjszakai vonatok