4 évnél régebbi cikk

Fehérvár a sereghajtók között van az italos kartondobozok szelektív gyűjtésében
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvár a sereghajtók között van az italos kartondobozok szelektív gyűjtésében

Van egy lista, melyen sajnos nem áll túl fényesen Székesfehérvár, városunk a sereghajtók közé tartozik az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének területén.

Érdekes tanulmánnyal rukkolt ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (bizony, ilyen is van Magyarországon!), mely a napjainkban egyre nagyobb számban forgalomba kerülő italos kartondobozok szelektív visszagyűjtésének helyzetét vette nagyító alá. Az említett dobozokkal szinte mindenki találkozott már, tejet, gyümölcsleveket vásárolunk az értékes kartonpapírdobozokba csomagolva, ugyanakkor ezek szelektív visszagyűjtésének és újrahasznosításának fontossága még csak most kezd beépülni a köztudatba.

Pedig ez a fajta csomagolóanyag egyre népszerűbb, 2018-ban 580 millió darab - 17 ezer tonna - tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz került forgalomba, 2019-ben pedig már várhatóan 590 millió darab - 17 500 tonna - fog. Kis matematikai művelettel gyorsan kiszámítható, hogy hazánkban nagyjából 65 darabot tesz ki az egy főre jutó fogyasztás évente, ennyi italos kartondobozt használunk el mindannyian.

Az Európai Unióban az ilyen típusú kartondobozok visszagyűjtési aránya 48%, míg hazánkban az idei évben ez a szám 23% környékén várható. Ebből is látszik, van hova fejlődnünk még a témában, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés célja, hogy 2030-ra ez a szám elérje a bűvös 30%-os arányt.

Az italos kartondobozok szelektív gyűjtése azonban, nyugodtan mondhatjuk, mostohagyerek a környezettudatos életmódban, valahogy kiesik az emberek gondolkodásából ennek a típusú csomagolóanyagnak a szelektálása. Pedig roppant értékes, ugyanis szakemberek szerint akár hatszor is újra lehetne hasznosítani egy italos kartondobozt.

De térjünk vissza a fenti, százalékos adatokhoz. Magyarország a maga 23%-os újrahasznosításával lefelé húzza az uniós átlagot, csupán viszonyítás kedvéért, Csehországban ez az adat 25%, míg Lengyelország az italos kartondobozok 30%-át, Ausztria a 34%-át, Anglia pedig a 43%-át hasznosítja újra. A 48%-os EU átlagért sokat tesz Németország, ahol az ilyen típusú csomagolóanyagok 74%-át újrahasznosítják!

Ami a hazai, országhatáron belüli adatokat illeti, a jelenleg felhasznált 65 darab/fő mennyiségből 23%, vagyis fejenként 15 darab kerül szelektív begyűjtésre és újrahasznosításra. Az IKSZ 2017-es évi adatai szerint a fejenként felhasznált 65 dobozból a lakosság a legtöbbet Pécsett (37 darab/fő ), Pakson (33 darab/fő ), Veszprémben (31 darab/fő), illetve Debrecenben (30 darab/fő) gyűjtötte szelektíven, vagyis itt bőven teljesítve, sőt, túlteljesítve lett a 23%-os arány. A lista végén Komló áll, szerény 3 darab/fő mennyiséggel, de nem sokkal jobbak az eredmények Berettyóújfaluban, Miskolcon, Kecskeméten és sajnos Székesfehérváron sem, városunkban ez a mennyiség 5 darab/fő volt. Ezeken a településeken még a hulladékgazdálkodási szakembereknek és maguknak a polgároknak is van mit tenniük bőven az újrahasznosítás érdekében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek