4 évnél régebbi cikk

Kiderült, hogy hol van Székesfehérvár és Fejér megye középpontja - még véletlenül sem ott, ahol gondolnád
·Utazásföldrajz·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Google Maps
Kiderült, hogy hol van Székesfehérvár és Fejér megye középpontja - még véletlenül sem ott, ahol gondolnád
·Utazásföldrajz·Utolsó frissítés: undefined

Nem az Országalma, nem a Skála óra (helyén), de még csak nem is az Alba Plaza környékén van Székesfehérvár középpontja, hanem egy ennél sokkal meglepőbb helyen. Az ELTE docense ezen felül azt is kiszámolta nekünk, hol van Fejér megye középpontja.

A közelmúltban Dr. Telbisz Tamás, az ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszékének docense kiszámolta, hogy valójában nem is ott van az ország középpontja, ahol eddig hittük. Magyarország közepét még 1960-ban számolták ki és helyezték Pusztavacsra, az akkor rendelkezésre álló technikával. Ötvenkilenc évvel később azonban a Google Maps és még inkább az OpenStreetMap korában ennél lényegesen bonyolultabb, ugyanakkor gyorsabb és pontosabb számításokkal lehet meghatározni egy-egy földrajzi helyet. Akár Székesfehérvár és Fejér megye középpontját is.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon hova esnek ezek a földrajzi szempontból érdekes helyek: vajon az Országalma, a Skála óra (helye), esetleg az Alba Plaza környéke lehet a város középpontja? Egyáltalán, mit is jelent az, hogy egy adott hely valaminek a középpontja?

– A középpontot matematikailag súlypontnak szokták nevezni - tudtuk meg Dr. Telbisz Tamástól. – Durván megfogalmazva ez nagyjából azt jelenti, hogy pixelekre bontjuk az alakzatot, és ezen pixelek átlagát vesszük. Más szóval: ha homogén anyagból kivágnánk az adott alakzatot, akkor a súlypontnál alátámasztva vagy felfüggesztve stabil állapotban lenne. A középpontot értelmezhetjük persze máshogyan, funkcionálisan is, de az már egy egészen más kérdés.

Ezek alapján megkértük a szakembert, hogy számolja ki nekünk a város és a megye középpontját. Az eredmények némileg meglepőek, egyáltalán nem arrafelé kell elindulni, amire elsőre gondolnánk.

Székesfehérvár középpontjának koordinátái: É47.189868°;  K18.445017°

Ez a pont a Google Maps alapján egy leginkább már a város külső részeinek számító területre esik: néhány méterre a Mártírok útján található Lidltől, az út másik oldalán, az autómosó melletti telephely kerítése és zászlórúdja között van Fehérvár középpontja. Vagyis itt:

Mindez a Mártírok útja túloldaláról fotózva:

Dr. Telbisz Tamás azt is elárulta, miért lehet az, hogy számításai szerint Székesfehérvár középpontja egy ilyen váratlan helyen található:

– Fehérvár közigazgatási területébe nagy kiterjedésű nem lakott, például mezőgazdasági területek is beleesnek, így jön ki ez a középpont - mondta az ELTE docense. – Ha lenne olyan alakzat, ami csak a város lakott területét mutatja, akkor arra is könnyen ki lehetne számolni a középpontot. Nekem ilyen alakzat nem volt kéznél, ezért ezt nem számoltam ki, de nyilván létezik ez valahol hivatalos adatként, illetve egy űrfelvétel alapján aránylag egyszerűen lehatárolható egy város lakott területe, de azzal azért kicsit tovább kell már bíbelődni.

Aki egyszer fel szeretné keresni a megye középpontját, még ennél is hosszabb útra készüljön azonban.

Fejér megye középpontjának koordinátái: É47.128484°;  K18.537738°

Ez a hely a legegyszerűbben Fehérvártól nagyjából 10-12 kilométerre, Dunaújváros irányába autózva a 62-es úton érhető el, a börgöndi vasútállomás közelében. Innen egy úttalan úton haladva, irgalmatlan növényzeten átvágva lehet elérni a helyet, ami a múlt héten így nézett ki:

Ettől a túrától senkit nem akarunk eltántorítani, de tény, hogy szügyig érő gazban, traktorok kereke által vájt földúton, egy kukoricatábla és egy civilizációt csak hírből ismerő erdősáv között kell szó szerint eldöcögni a nevezetes földrajzi pontig. Mi például a hőségriasztás kellős közepén, délben akadtunk fenn egy nagyobb pocsolya szélén, és szabályos mentőcsapat érkezett, hogy végül a segítségükkel húzzuk ki a dagonyába ragadt autónkat. Pedig jó helyen jártunk.

– A pontosságot ez esetben az alapadatok határozzák meg – folytatta Dr. Telbisz Tamás. –, a számítási eljárás hibája a mai gépek esetén elhanyagolható. Az átlag súlypont pontossága ráadásul mindig sokkal jobb, mint az egyedi alapadatok pontossága, ez egy statisztikai törvényszerűség, kivéve, ha az alapadatokban szisztematikus hiba van. Pontos hibaszámításhoz alaposabb utánanézésre és számításra lenne szükségem, de felületesen mondhatom azt, hogy néhány méteres pontosságról van szó. 

Aki tehát fel szeretné keresni Székesfehérvár középpontját, megteheti ezt akár egy helyijáratos busszal is, ellenben a megye földrajzi középpontjához ne induljunk el feltöltött mobiltelefonok, egy palack víz, némi szúnyogriasztó felszerelés és alaposan végiggondolt menekülési terv nélkül, különben könnyen úgy járhat mindenki, ahogy mi:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek