4 évnél régebbi cikk

Ilyen fura transzformációkon ment keresztül az idén hatvanéves Barbie baba
Fehérvár Médiacentrum fotója
popsugar.com
Ilyen fura transzformációkon ment keresztül az idén hatvanéves Barbie baba

A hatvanéves Barbie nem idealizált karakter többé: olyan, mint bármelyik hétköznapi nő. Bárki megtalálhatja benne a saját példaképét. Mutatjuk, hogy nézett ki az évtizedek során minden idők legkedveltebb játékfigurája.

1959-ben mutatták be először a New York-i játékvásáron a Barbie babát. Hat évtized alatt a világsikerű játék népszerűsége töretlen, pedig eredetileg csak a koppintása volt egy másik babának, a német Bild Lilinek. Ruth Handler, a Mattel cég vezetője csapott le egy utazáson a figurára, és odáig ment, hogy megvásárolta az eredeti baba gyártási jogait, hogy azzal a lendülettel meg is szüntethesse. Lányáról, Barbaráról és Kenneth-ről nevezte el az ikonikussá vált játékfigurákat. 

Barbie azóta sokminden volt az űrkutatón át az orvostól, és manapság is megszámlálhatatlan szerepben tetszeleg. Túlidealizált külseje mindig is egyszerre volt vonzó is visszatetszést keltő is, sok szülő tartott attól, hogy egy valóságtól túlságosan is elrugaszkodott karakterre szeretnének a lányaik hasonlítani. Egy tavalyi felmérés nyomán így a Mattel cég elkészítette az úgynevezett szerepmodell kollekciót. Valós személyekről mintázták a babákat, erős nőkről, akik követendő mintaként szolgálhatnak a hölgyek legifjabb generációja számára. Beleértve nem csak a foglalkozásuk, de a testfelépítésük sokszínűségét is. 

Idén, tovább haladva az egyenjogúság és az esélyegyenlőség hangsúlyozásának útján, elkészültek a kerekesszékes és végtaghiányos Barbie-k is. Sőt, gendersemleges példányok is születtek belőle, de azokhoz inkább nem fűznénk kommentárt...

Inkább nézzünk körül egy kicsit képekben, milyen arculatokat is öltött az évtizedek során Barbie:

 

 

 És egy kis ráadás: Barbie mindennapjait már a Youtube-on is követhetjük. Kicsit sem bizarr. Ja, de.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek