4 évnél régebbi cikk

Mit kell tenni, ha elgázolt állatot látunk az úton?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Mit kell tenni, ha elgázolt állatot látunk az úton?

Elgázolt állatot láttál az úton és fogalmad sincs, hogy mi a helyes eljárás ilyenkor? Így voltunk ezzel mi is. Utánajártunk, hogy mit kell és biztosan mit nem kell tenni ebben a helyzetben.

A többség csak gyorsan törölni akarja a látványt, amikor elhajt egy úton elgázolt állat teteme mellett. Ez persze teljesen érthető. De azért a sokk mellett célszerű mielőbb bejelentést tenni, hogy a szerencsétlenül járt kutya, macska vagy egyéb kisállat maradványai még azelőtt a megfelelő helyre kerüljenek, hogy a járművek teljesen ízekre szaggatnák.

Ha Székesfehérváron látunk az úton vagy út mellett elgázolt állatot, akkor a Városgondnokság Hibabejelentő oldalán lehet online bejelentést tenni. Telefonon a 06 80 205 093 ingyenesen hívható zöld számon jelezhetjük a a tetemet, vagy értesíthetjük az állati hulladék gyűjtő és átrakó telepet is a 06 22 726 600 telefonszámon.

A Városgondnokságtól megtudtuk, hogy a közigazgatásuk alá tartozó közterületekről 24 órán belül kötelesek eltávolítani a maradványokat, de a gyakorlatban ez napközben már néhány órán belül megtörténik. A tetemeket a hatályos jogszabályok szerint megsemmisíti a ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt.

Külön felhívják a figyelmet arra, hogy semmiképpen ne próbáljunk segíteni a sérült állaton, mert fertőzött, akár veszett is lehet. Mihamarabb próbáljunk szakszerű segítséget hívni az állathoz. Csak abban az esetben húzzuk félre a tetemet az út szélére, ha meggyőződtünk arról, hogy a test már élettelen, és jelentősen akadályozná a forgalmat. Viszont ezt kizárólag védőkesztyűben tegyük meg, ennek hiányában inkább hagyjuk eredeti helyén az állatot a szakemberek helyszínre érkezésééig.

Székesfehérváron egyébként nincs olyan terület, ahol kiugróan magas lenne az elgázolt kutyák vagy cicák száma, úgy fogalmazták meg, hogy "esetleges a begyűjtések helye.". Szintén meghatározhatatlan, hogy mikor történik a városban arányosan több állatgázolás, egyedül a macskák bagzási időszakát (február-március, május-június) emelték ki: ilyenkor érezhetően több cicát ütnek el, mint az év többi részében.

Ha pedig élő állatot látunk az úttesten sétálni, kerüljük ki, de úgy is megoldhatjuk a helyzetet, ahogy ez a belga motoros tette néhány hete:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek