Partly cloudy13 °C
2020. február 25. kedd Géza
Menü

Fokozottan figyeljetek oda a zebráknál a téli időszakban!

Akár gyalogosként, akár autósként közeledünk a gyalogátkelőhelyhez, fokozottan figyeljünk, óvatosak és körültekintőek legyünk - erre hívják fel a figyelmet a szakemberek. A tél közeledtével egyre veszélyesebb a közlekedés.

Szerencsére Fehérváron nem gyakran ütnek el gyalogosokat, de egyetlen eset is több a kelleténél. Ahogy megyünk bele a télbe, egyre korábban sötétedik, egyre többször csúszósak az utak, és egyre gyakrabban nehezíti köd a tisztánlátást.

Autósnak és gyalogosnak egyaránt óvatosnak kell lenni, együtt kell működni, figyelni kell egymásra ahhoz, hogy elkerüljék a baleseteket. A kerékpárosok pedig semmiképp ne használják a gyalogátkelőhelyeket, mert egészen egyszerűen nem hagynak elég reakcióidőt az autóvezetőknek.

"A gyalogos az úttestre csak akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Ezt lefordítva a körülnézés a legfontosabb, illetve felmérni azt a távolságot, amilyen messze van a gépkocsi a gyalogostól. Azt hiszem, azt nem kell túlságosan sokat boncolgatni, hogy abban az esetben, ha már az autó ott van a gyalogátkelőhelynél, akkor esélye sincs arra, hogy megálljon - tehát a gyalogosnak is van kötelezettsége" - tudtuk meg Májer Lászlótól, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának kiemelt főelőadójától.

Még a járdán, a lelépés előtt körül kell nézni, meg kell győződni arról, hogy az autós megadja az elsőbbséget. Nem szabad kiprovokálni az elsőbbséget, mert ha nem sikerül, mindig a gyalogos jár rosszul. Az autós rossz látási viszonyok között különösen legyen figyelmes, mert ilyenkor nagyon nehéz észlelni a gyalogost, különösen ha sötét ruhában közlekedik.

"A gyalogosok jelen pillanatban még mindig bizalmatlanok az autósok irányába. Az elmúlt öt évhez képest nagyon sokat változott a közlekedés, jobban megadják a gyalogosoknak az elsőbbséget, de azért még egyes gyalogosokban megvan ez a bizalmatlanság, ami régen kialakult." - egészítette ki Sáfrán András, a Stift '90 Autósiskola vezetője.

A helyzet tehát egyre jobb, az autósok egyre inkább figyelnek a gyalogosokra, de ez nem jelenti azt, hogy a gyalogosoknak nem kell óvatosan közlekedniük az autók közelében.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Via Carpatia - jövő év végére elkészül a magyarországi szakasz
  Via Carpatia - jövő év végére elkészül a magyarországi szakasz
 • Még drágább lesz a debreceni BMW-gyár
  Még drágább lesz a debreceni BMW-gyár
 • Csaknem 100 ezer forintnyi adókedvezmény jár a betegeknek
  Csaknem 100 ezer forintnyi adókedvezmény jár a betegeknek
 • Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés
  Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés
 • Frankofón Filmnapok kezdődnek a Barátság Moziban
  Frankofón Filmnapok kezdődnek a Barátság Moziban
 • A kispárna bánata - a Zenede Bábszínház előadása a Hermannban
  A kispárna bánata - a Zenede Bábszínház előadása a Hermannban
 • Oltástámogatási programmal segíti a családokat az önkormányzat
  Oltástámogatási programmal segíti a családokat az önkormányzat
 • Fogadóórát tart Barlabás András és Gombó Áron
  Fogadóórát tart Barlabás András és Gombó Áron
 • Lakossági fórum Szedreskerten
  Lakossági fórum Szedreskerten