Fair-1 °C
2021. január 17. vasárnap Antal
Menü
Házhozszállítás

Fokozottan figyeljetek oda a zebráknál a téli időszakban!

Akár gyalogosként, akár autósként közeledünk a gyalogátkelőhelyhez, fokozottan figyeljünk, óvatosak és körültekintőek legyünk - erre hívják fel a figyelmet a szakemberek. A tél közeledtével egyre veszélyesebb a közlekedés.

Szerencsére Fehérváron nem gyakran ütnek el gyalogosokat, de egyetlen eset is több a kelleténél. Ahogy megyünk bele a télbe, egyre korábban sötétedik, egyre többször csúszósak az utak, és egyre gyakrabban nehezíti köd a tisztánlátást.

Autósnak és gyalogosnak egyaránt óvatosnak kell lenni, együtt kell működni, figyelni kell egymásra ahhoz, hogy elkerüljék a baleseteket. A kerékpárosok pedig semmiképp ne használják a gyalogátkelőhelyeket, mert egészen egyszerűen nem hagynak elég reakcióidőt az autóvezetőknek.

"A gyalogos az úttestre csak akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Ezt lefordítva a körülnézés a legfontosabb, illetve felmérni azt a távolságot, amilyen messze van a gépkocsi a gyalogostól. Azt hiszem, azt nem kell túlságosan sokat boncolgatni, hogy abban az esetben, ha már az autó ott van a gyalogátkelőhelynél, akkor esélye sincs arra, hogy megálljon - tehát a gyalogosnak is van kötelezettsége" - tudtuk meg Májer Lászlótól, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának kiemelt főelőadójától.

Még a járdán, a lelépés előtt körül kell nézni, meg kell győződni arról, hogy az autós megadja az elsőbbséget. Nem szabad kiprovokálni az elsőbbséget, mert ha nem sikerül, mindig a gyalogos jár rosszul. Az autós rossz látási viszonyok között különösen legyen figyelmes, mert ilyenkor nagyon nehéz észlelni a gyalogost, különösen ha sötét ruhában közlekedik.

"A gyalogosok jelen pillanatban még mindig bizalmatlanok az autósok irányába. Az elmúlt öt évhez képest nagyon sokat változott a közlekedés, jobban megadják a gyalogosoknak az elsőbbséget, de azért még egyes gyalogosokban megvan ez a bizalmatlanság, ami régen kialakult." - egészítette ki Sáfrán András, a Stift '90 Autósiskola vezetője.

A helyzet tehát egyre jobb, az autósok egyre inkább figyelnek a gyalogosokra, de ez nem jelenti azt, hogy a gyalogosoknak nem kell óvatosan közlekedniük az autók közelében.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • A fehérvári táncos, Pauker Barbi a világ tetején
  A fehérvári táncos, Pauker Barbi a világ tetején
 • Elhunyt a Rotschild-vagyon örököse
  Elhunyt a Rotschild-vagyon örököse
 • Kétméteres távolságtartás, FFP2-es maszk – Szigorítanak Ausztriában
  Kétméteres távolságtartás, FFP2-es maszk – Szigorítanak Ausztriában
 • Érdemes minél hamarabb nyilatkozni az adókedvezményekről
  Érdemes minél hamarabb nyilatkozni az adókedvezményekről
 • Nem változtatnak a hazai oltási terven
  Nem változtatnak a hazai oltási terven
 • Újabb több mint 1200 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést
  Újabb több mint 1200 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést
 • Meghalt Sas József
  Meghalt Sas József
 • Cinegéket, sárgafejű királykát és őszapót is gyűrűztek a Sóstón
  Cinegéket, sárgafejű királykát és őszapót is gyűrűztek a Sóstón

Eseménynaptár