Rain15 °C
2021. május 13. csütörtök Szervác
Menü
Házhozszállítás

Mi alapján válasszunk LED fényforrást?

Mi alapján válasszunk LED fényforrást?
Ma már minden hagyományos fényforrást kiválthatunk LED-del (Fotó: pixabay.com)

Fényáram, fogyasztás, színhőmérséklet, sugárzási szög, élettartam, színvisszaadási index. Néhány fontos jellemző, melyet mindenképpen figyelembe kell vennünk a LED fényforrás kiválasztásakor.

múltkor már említettem, hogy az elmúlt években komoly üzletággá fejlődött a karácsonyi dekoráció. Míg régen szinte csak izzósorokat lehet vásárolni, manapság már rengeteg asztali és ablakdísz, dekorációs gyertya, házfalat megvilágító projektor kapható a boltokban. E termékek már mind LED-esek, mert az EU betiltotta a hagyományos volfrám szálas izzókat.

A LED és a hagyományos volfrám szálas izzók közötti lényeges különbség az energiafelhasználás területét érinti: Míg egy hagyományos izzó 40W fogyasztással „állít elő” egy bizonyos fényerőt, addig egy LED termék ennek a töredékével, nagyjából 9W-tal képes ugyanakkora fényerőt biztosítani. A LED izzóval hatodára csökkenhet a fogyasztás, mivel egy 10W-os LED izzó egy 60W-os hagyományos izzó fényerejét biztosítja. – Miközben a LED termékek élettartama is sokkal hosszabb.

Az izzók között hatalmas különbség van méret/fényerő/szín/forma/minőség/ár tekintetében, így a laikus fogyasztó igencsak gondban van, ha választania kell a kínálatból. Mire figyeljünk a döntés meghozatalakor? – Erről kérdeztem Séllei Norbertet, aki több mint tíz éve dolgozik a világítástechnikai üzletágban.  

Először is tisztában kell lennünk azzal, hogy mire is szeretnénk használni a fényforrásunkat.” – mondta –

„Fontos, hogy milyen hagyományos izzót szeretnénk helyettesíteni, s hogy a lakásunk, házunk melyik helységét szeretnénk megvilágítani vele.

A forma, méret, az általa kibocsátott fény mennyisége elég szerteágazó, így nagyon nehéz a vásárló dolga, ha ki akarja választani a számára legmegfelelőbbet.”

A szakértő kifejtette, hogy a formát tekintve minden üzletben megtalálható a gömb alakú, vagy az ún. gyertya formájú LED fényforrás, de egyre népszerűbbek a LED szalagok is. Sőt, a mai világban csaknem minden régi típusú fényforrást kiválthatunk LED termékkel.

Néhány fontos jellemzőt mindenképpen tudnunk kell a LED fényforrásról, legyen az világítótest vagy a hagyományos izzót kiváltó LED fényforrás. Ezek a jellemzők: a fényáram, a fogyasztás, a színhőmérséklet, a sugárzási szög, az élettartam és a színvisszaadási index.

A fényáram a köznyelven a LED fényforrás által kibocsátott fény erőssége (ezért „fényerő”-nek hívják sokan). Ennek mértékegysége a lm (lumen). Minél nagyobb egy termék lm értéke, „annál jobban látunk felkapcsolásakor”. Az azonos fogyasztású fényforrásoknak eltérő a fényárama – attól függően, hogy milyen elven működnek.

  • hagyományos izzó: 13 lm/W
  • halogén izzó : 18 lm/W
  • energiatakarékos izzó: 50 lm/W
  • kompakt fénycső: 60 lm/W
  • LED: 35–200 lm/W

A fogyasztás kapcsán már az előző cikkben is említettem, hogy mint minden műszaki eszköznek, úgy a LED fényforrásoknak is van fogyasztási tényezője. Nyilván mindenki a legkisebb fogyasztású terméket szeretné megvásárolni, mondván, hogy az sokkal kevésbé emeli meg a villanyszámlánkat. Itt azonban fel kell hívni a figyelmet arra, hogy minden esetben szem előtt kell tartanunk a fényerő kérdését is! Az optimális az, ha olyan terméket választunk, amely az 1 W fogyasztás mellé nagyjából 90-100 lm fényerőt biztosít. 

Egyre népszerűbbek a LED szalagok is (Fotó: pxhere.com)
Egyre népszerűbbek a LED szalagok is (Fotó: pxhere.com)
A színhőmérséklet a látható fény egy jellegzetessége, s ezáltal a LED fényforrás által kibocsátott fényének is. A színhőmérséklet lehet „sárgás”, „fehéres” s egészen „kékes” is.

A színhőmérséklet befolyásolja a hőérzetünket és a koncentrációs képességünket is. Mivel a kékről főként a jégre/vízre asszociálunk, így az alacsony hőmérséklet-érzetű, a vörösebb árnyalatok pedig melegebbnek tűnnek a tűz/izzás szimbóluma miatt.

A színhőmérséklet megválasztásánál mindig vegyük figyelembe az otthonunkban uralkodó színeket, hogy milyenek a falak, a bútorok. Ha például meleg színeket használtunk a falak festésénél, akkor érdemes meleg, azaz 3000 K közeli fényforrásokat használni.

A sugárzási szög alatt azt a szöget értjük, melyet megvilágít a lámpatest. A megadott sugárzási szögön kívüli területeken a fényerő csökken, ezért látjuk ugyan a fényt, de a tér nincs megvilágítva (eléggé gyenge). Minél nagyobb egy termék sugárzási szöge, annál nagyobb területet világít be. Napjainkban a LED termékek sugárzási szöge leggyakrabban 120-130 fok.

A tárgyak színe különböző fényforrásokkal megvilágítva eltérő lehet a valóságos színéhez képest. Minél magasabb egy LED fényforrás CRI indexe, annál „élethűbb” a megvilágított tárgy színe. A mai modern LED fényforrásoknak a CRI indexe >96.Ez a lényege a „színvisszaadási index”-nek, mely fontos lehet például egy gyerekszoba felszerelésénél, ahol a gyermekeink rajzolnak, játszanak.

Nem szabad elfelejteni a LED lámpatestek kiválasztásánál, hogy milyen körülmények között fog az működni, milyen helységbe szeretnénk használni. Az ún. IP védettség a kulcskérdés.” – hívta fel a figyelmet Séllei Norbert – „A vizes helységekben, pincékben, ahol gyakran előfordulhat párásodás és kifröccsenő víz, fontos, hogy a termék legalább IP44 legyen, de a legjobb, ha IP65.”

Ha tehetjük, vásároljunk olyan terméket, mely fényerőszabályozható (más néven: „dimmelhető”). Ez a tulajdonság akkor jöhet jól, ha változtatni szeretnénk a fényerőn. (Például nem akarunk nagy fényt egy romantikus vacsora alatt.)

A fényerőszabályzásnak két lehetősége van: az egyik a fokozatmentes fényerőszabályzás, melyhez mindenképpen szükségünk van egy fényerőszabályzó kapcsolóra. A másik megoldás az ún. STEPDIMM-es termék, amely általában három fokozatban képes fényerejét csökkenteni a hagyományos villanykapcsoló le- és felkapcsolásával.

Végezetül beszéljünk az élettartamról, hiszen egyáltalán nem mindegy, milyen sokáig élvezhetjük fényforrásunkat. A gyártók mindig hozzávetőleges élettartamot határoznak meg termékeiknek, s ez nincs másként a LED termékek esetében sem. Üzemórában fejezik ki ezt a jellemzőt. Általában 30-50.000 h a becsült élettartam, de ez természetesen nagyban függ a LED használatától. (Pl: hányszor kapcsoljuk le-fel a LED fényforrást, milyen a környezet hőmérséklete stb.)

Válasszunk minél hosszabb élettartamot ígérő LED termeket, amely üzem időt tekintve legalább 30.000 óra!” – tanácsolja a szakértő, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a hosszú élettartam mellett figyelni kell a garanciális időszakra is, s ennek fényében megőrizni a számlát/fizetési bizonylatot.  

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár