Cloudy1 °C
2020. január 26. vasárnap Vanda
Menü

Fehérvári programok a hétvégére: Advent, Isten Pénze musical, Hiperkarma és Hősök

Fehérvári programok a hétvégére: Advent, Isten Pénze musical, Hiperkarma és Hősök
A Vasvári Pál utca is ünnepi díszekbe öltözött Fehérváron (Fotó: Simon Erika)

Az megvan, hogy a hétvégén már a harmadik adventi gyertyagyújtásra készülünk? Onnan pedig kereken egy hét választ el attól minket, hogy ráforduljunk a célegyenesre, és szeretteink körében töltsük el a kaja -és piakómával megfűszerezett karácsonyt. Persze ahogy nő a tét, úgy fokozódik az ünnepi hangulat, így ezúttal is számos fehérvári program közül válogathatnak a kíváncsiskodók: az adventi vásár műsorain kívül megleshetitek a Hiperkarma és a Hősök koncertjeit is, netalántán beülhettek az Isten Pénze musicalre, ha pedig egy jópofa kalandra vágynátok, akkor a Jumanji második felvonása lesz a ti bulitok.

Karácsony: Fehérvári Advent 2019
Mikor?: November 29-től
Hol?: Belváros

Vészesen közeleg a karácsony, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy vasárnap már a harmadik adventi gyertyát gyújtjuk meg. Bár a városban fellelhető fényes díszek igazán kitesznek magukért, sajnos - főleg a szállingózó hópihék hiányában - egyelőre még nem csíptem el az idei szezont, ám a karácsonyi műsorok és koncertek minden héten gondoskodnak róla, hogy kicsit közelebb érezzétek magatokat a szeretet ünnepén: míg szombaton a Vox Mirabilis Kamarakórus és a Szőke Nikoletta Quartet ünnepi műsorát hallhatjátok, addig vasárnap a gyertyagyújtás után Wolf Kati elsöprő bulijával mozgatja meg a kilátogatókat. További infókat itt találtok.

Jótékonyság: Sütivásár Hanna gyógyulásáért
Mikor?: December 13., péntek 15:30
Hol?: István Király Általános Iskola

Bárányhimlőnek diagnosztizálták a leukémiát a székesfehérvári kislánynál, Hannánál. A súlyos betegség miatt kilátástalan helyzetbe került került a család, hiszen az édesapa nem tud dolgozni, hogy a kislánnyal lehessen.

Hanna gyógyulása érdekében ismételten megmozdul Székesfehérvár, és december 13-án az István Király Általános Iskolában is szerveznek sütivásárt, amelynek bevételét a kislány családjának utalják át.

Természetesen minden adománynak örülnek, például tisztítószereknek is, mert a kis Hannának steril környezetre van szüksége, illetve a hamarosan érkező kistesó számára newborn és 2-es méretű pelenkáknak, kisfiú 56-62-68-as rugdalózóknak, bodynak és ruháknak, valamint mindenféle babakellékeknek. A tárgyadományokat az Adore Szépségszalonban, Székesfehérvár, Kégl György utca 10. szám alatt lehet leadni, innen juttatják el azokat a családnak.

Lélek: Mindennapi meditáció, hétköznapi buddhizmus
Mikor?: December 13., péntek 17:00
Hol?: CafeMandala

Hogyan álljak neki a meditációnak? Miként tudom tudom beépíteni mindennapjaimba a keleti szellemi világot? Mi kell ahhoz, hogy kiteljesítsem szellemi-lelki életem? A buddhizmus egy vallás, egy filozófia vagy egy életmód? Buddhistának kell-e lennem ahhoz, hogy meditáljak? - ha ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatnak, vagy egyszerűen csak szeretnétek többet megtudni a keleti kultúrákról, akkor látogassatok el káosztalanító előadásra, amely során néhány kérdésre választ kaphattok. Néhánynál megmutatják, hol található rá válasz, néhány esetében pedig a tanítók is újabb kérdéseket tesznek majd fel. Az előadást az a Bialkó László Gergő vezeti, aki igencsak jártas a buddhizmus világában, így igazán jó kezekben lesztek, amíg elsajátítjátok a meditáció alapjait.

Koncert: Hősök & TYKD
Mikor?: December 13., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

A Hősök 2001 óta ontja magából a pörgős hip-hop dalokat, a formáció pedig két Veszprém megyei település duójából alakult ki: Az Ammóniaszökevények (Joeker, Eckü) invitálására igent mondott az Őrült Oldal (Mentha, Brash), első közös produkciójuk pedig a Hősök néven égett bele az emberek tudatába. A nagy sikerre való tekintettel közös produkciójuk címét a folytatásban már brigádnévként vitték tovább, így 2003-ban már Hősök néven nyerték meg a Hiphop Mission nevű országos tehetségkutató versenyt. Onnantól pedig nem volt megállás: minden évben brutális alappal és szöveggel bíró nótákkal örvendeztették meg rajongóikat.

Koncert: Hiperkarma
Mikor?: December 14., szombat 19:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Hiperkarma 2000 óta van jelen a hazai zene élet igencsak változatos forgatagában. Az alternatív rockzenét játszó csapatot Bérczesi Róbert alapított, miután előző együttese, a Blabla feloszlott. Első lemezük, cím nélkül 2000 nyarán jött ki, majd három évre rá jött is a második album, amely már az Amondó nevet viselte. 2007-ben kényszerpihenőre vonultak, hogy aztán 2011-ben újra közönség elé álljanak.

Harmadik nagylemezükre 2014-ig kellett várni, majd 2016-ban látott napvilágot a Délibáb albumuk, amely címadó dala számos díjat bezsebelt. Idén egy vadonatúj koronggal lepték meg rajongóikat, amely a Napsütött rész néven fut, és különböző zenei stílusokat vonultat fel - ami eddig a zenekarra egyáltalán nem volt jellemző.

Jótékonyság: Isten Pénze musical
Mikor?: December 15., vasárnap 14:00, 17:00
Hol?: Cinema City Alba

Újabb jótékonysági színházi előadással készül az Alba Triatlon SE az Imre Sándor Szeretetszínházzal és az Ezredéves iskolával, valamint együttműködve. A nagy sikerű, nyárion bemutatott Padlás (közel egymillió-háromszázezer forintos támogatás gyűlt össze az Esélyegyenlőség Alapítvány részére) és a novemberi Valahol Európában után vasárnap a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban mutatják be a Charles Dickens Karácsonyi ének regénye alapján megírt Isten Pénze című musicalt, amelyben az Imre Sándor Szeretetszínház ép és sérült művészei, illetve az Ezredéves Iskola diákjai állnak színpadra. Az esemény bevételéből a szervezők a „Teljes Élet" Szociális Alapítványt segítik.

Mozi: Jumanji - A következő szint
Mikor?: December 12-től
Hol?: Cinema City Alba

Alig két évvel a várva-várt remake (Vár a dzsungel) után, ismételten a mozikban láthatjátok gyerekkorotok egyik nagy kedvencét, a Jumanjit, amely ezúttal is veszélyesebbnél-veszélyesebb vizekre kalauzol el titeket. Bár az előző etappal kapcsolatban bőven voltak aggályaim (csak a szokásos: miért gondolnak újra olyan alkotást, amely úgy kerek, ahogy van), végül elengedtem minden elvárásomat, és csak hagytam, hogy sodorjon az ár, így pedig olyan élményben volt részem, amely után vigyorogva hagytam el a mozitermet. Nos, a Jumanji - A következő szint - ahogy a nevéből is kitalálhattátok - újabb kalandokkal és karakterekkel csábít, ám hogy ténylegesen megugorták-e azt a bizonyos lécet, kritikánkból kiderül.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Ma emelik ki teljesen a vízből a Szőke Tisza gőzhajót
  Ma emelik ki teljesen a vízből a Szőke Tisza gőzhajót
 • A zsidógyűlölet globális terjedésétől óvott az ENSZ-főtitkár
  A zsidógyűlölet globális terjedésétől óvott az ENSZ-főtitkár
 • Januári séta és naplemente az Aranybullánál – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
  Januári séta és naplemente az Aranybullánál – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
 • Hullan Zsuzsa fotókiállítása a Vörösmarty Színházban
  Hullan Zsuzsa fotókiállítása a Vörösmarty Színházban
 • Nőtt a perui gázszállító teherautó balesetében meghaltak száma
  Nőtt a perui gázszállító teherautó balesetében meghaltak száma
 • A bozóttüzek nyomták rá bélyegüket Ausztrália napjának megünneplésére
  A bozóttüzek nyomták rá bélyegüket Ausztrália napjának megünneplésére
 • A vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését tervezik
  A vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését tervezik
 • A másik becsülete - folytatódik A lélek iskolája
  A másik becsülete - folytatódik A lélek iskolája

Eseménynaptár

 • Azonnali utalások rendszere március 2-tól működik
  Azonnali utalások rendszere március 2-tól működik
 • Hét településen tartanak ma időközi önkormányzati választást
  Hét településen tartanak ma időközi önkormányzati választást
 • Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja
  Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja
 • Sikeres volt a Backstage című program
  Sikeres volt a Backstage című program
 • Felrobbant egy hanggránát egy szurkoló kezében
  Felrobbant egy hanggránát egy szurkoló kezében
 • Magyarországon nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak
  Magyarországon nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak
 • 56-ra emelkedett az új típusú koronavírus halálos áldozatainak száma
  56-ra emelkedett az új típusú koronavírus halálos áldozatainak száma
 • Eredményesek voltak a fővárosi razziák itthon
  Eredményesek voltak a fővárosi razziák itthon
 • Tovább nőtt a földrengés áldozatainak a száma Törökországban
  Tovább nőtt a földrengés áldozatainak a száma Törökországban
 • Erősen felhős, borult, párás, ködös idő várható
  Erősen felhős, borult, párás, ködös idő várható
 • Itthon egyre gyorsabban terjed az influenza
  Itthon egyre gyorsabban terjed az influenza
 • Korlátozások Kínában
  Korlátozások Kínában
 • HÍRADÓ 2020. január 25.
  HÍRADÓ 2020. január 25.