Partly cloudy6 °C
2020. március 31. kedd Árpád
Menü

Ezek lesznek a legfontosabb változások 2020-ban

Jön a falusi csok és a nagyszülői gyed, emelkedik a nyugdíjkorhatár és a minimálbér, számos adóváltozás lép életbe, négy gyermek után pedig megszűnik az szja. Lássuk, milyen változásokat hoz 2020!

 

Növekvő minimálbér, inflációkövető nyugdíj

Idén a minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik, ez mindkét esetben nyolc százalékkal többet jelent a tavalyinál. Mivel a költségvetés tervezésekor 2,8 százalékos inflációval számoltak, a nyugdíjak is ennyivel nőnek januártól. Az átlagnyugdíj összege így 138 ezer forintra emelkedik, az öregségi nyugdíjminimum pedig változatlanul 28 500 forint marad. Emellett folytatódik a nyugdíjkorhatár emelése: 64,5 év lesz a határ az 1956 után születetteknek.

 

Négy gyerekkel nincs szja

2020-tól minden olyan anya, aki legalább négy gyermeket nevel vagy korábban saját háztartásában felnevelt, élete végéig mentesül a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól.

 

Nagyszülői gyed

Az idei évtől a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra, ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több unoka után is felveheti a juttatást. A nagyszülői GYED összege legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének hetven százaléka, vagyis 2020-ban 225 288 forint lehet.

 

Csökkenő adóelemek

A kisvállalati adó 2020-tól tizenkét százalékra csökken, ennek köszönhetően negyvenötezer magyar vállalkozásnak mérséklődnek a terhei. 2022-ig felfüggesztik a reklámadót, a szálláshely áfája pedig tizennyolc százalékról öt százalékra csökken. Egyszerűsödik az adóadminisztráció: 2020-ban négy különböző járulékot vonnak össze, egy adótípust pedig megszüntetnek. Érkezik a falusi családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a csok, idén már adó-visszatérítést kaphatnak a kistelepülésen építkezők, ötmillió forintig.

 

Megszűnik az eva

2020-tól nem lesz egyszerűsített vállalkozói adó. A kata és a kiva hatálya alá bárki bármikor átjelentkezhet. Aki a kisvállalati adót választja, annak január 1-től tizenhárom helyett tizenkét százalékra csökken ez az adókulcsa.

 

Az Erzsébet-utalvány már a múlté

Idén már nem lehet fizetni az Erzsébet-utalvány különböző formáival, illetve a 2019-es évjáratú papíralapú Edenred-utalványok egy része is érvénytelennek számít, ám ez utóbbi kapcsán lényeges információ, hogy a 2019 augusztus óta kibocsátott utalványok 2020. december 31-i lejárattal vannak forgalomban, illetve az Edenred-kártyák többségének esetében sem járnak le az egyenlegek.

 

Búcsú a régi tízezrestől


2019. december 31-ig lehetett a készpénzes vásárlásoknál a régi tízezer forintos bankjegyekkel fizetni, mert december végén a Magyar Nemzeti Bank kivonta azokat a forgalomból. Ez azt jelenti, hogy január 1-től már csak a 2014. december 1. után forgalomba került, megújított tízezresekkel lehet fizetni. A december 31-ig be nem cserélt régi bankjegyek nem veszítik el értéküket, mert minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók azonos címletű ­törvényes fizetőeszközre.

 

Kiszámlázhatják az orvosi kezeléseket

2020. október elsejétől lép életbe az Országgyűlés által elfogadott új tb-törvény, vagyis ekkortól kiszámlázhatják az orvosi kezeléseket azoknak, akiknek rendezetlen a társadalombiztosítási jogviszonyuk, a tajszámot pedig háromhavi tartozás, vagyis mintegy huszonháromezer forintos elmaradás után érvénytelenítik. Ebben a helyzetben az orvoshoz fordulónak fizetnie kell az ellátásért, a gyógyszereit pedig nem támogatja a tb.

 

Ingyenes a meddőségkezelés

Január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások – ehhez több meddőségi központot is felvásárolt a kormány. A döntéstől azt várják, hogy a "vágyott" gyermekek megszülethessenek, és az érintett párok egységesen magas színvonalú kezelést kapjanak várakozás nélkül az egész országban.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Változik az ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban
  Változik az ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban
 • Védőfelszereléseket kapnak a székesfehérvári háziorvosok
  Védőfelszereléseket kapnak a székesfehérvári háziorvosok
 • Nyolcmillió dollár gyűlt össze a világsztárok hétvégi internetes koncertjén
  Nyolcmillió dollár gyűlt össze a világsztárok hétvégi internetes koncertjén
 • Nyolcvankét kórházba szállították ki a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket
  Nyolcvankét kórházba szállították ki a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket
 • Így alakul 2020-ban az óvodai és iskolai beiratkozás
  Így alakul 2020-ban az óvodai és iskolai beiratkozás
 • Jelentősen csökkent a légszennyezettség
  Jelentősen csökkent a légszennyezettség
 • Minél több cukorbeteg maradjon otthon és folytassa a kezelést
  Minél több cukorbeteg maradjon otthon és folytassa a kezelést
 • Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
  Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
 • Elindult két repülőgép az Egyesült Államokban és Kanadában rekedt magyarokért
  Elindult két repülőgép az Egyesült Államokban és Kanadában rekedt magyarokért
 • Világszerte már csaknem 790 ezer ember fertőződött meg
  Világszerte már csaknem 790 ezer ember fertőződött meg
 • Már minden nyugat-balkáni országban kijárási tilalom van
  Már minden nyugat-balkáni országban kijárási tilalom van
 • Működik a védőnői szolgálat Székesfehérváron
  Működik a védőnői szolgálat Székesfehérváron
 • Videotelefonos kapcsolattartás a szociális intézményekben holnaptól
  Videotelefonos kapcsolattartás a szociális intézményekben holnaptól