4 évnél régebbi cikk

Január 22-én a magyar filmeké lesz a Barátság mozi
Fehérvár Médiacentrum fotója
imdb.com
Január 22-én a magyar filmeké lesz a Barátság mozi

Több mint három évtizede a kultúrára irányul a figyelem minden január 22-én: ekkor tartjuk a magyar kultúra napját. Ez alkalomból a fehérvári Barátság moziban csak hazai filmalkotásokat vetítenek.

1989. január 22-én ünnepeltük először a magyar kultúra napját: a Himnusz kéziratának tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a költemény írását. Ehhez az ünnepnaphoz csatlakozik évek óta a Barátság mozi is.

Január 22-én, szerdán délelőtt és kora délután iskolai csoportok számára szerveznek kedvezményes vetítéseket a legfrissebb magyar filmekből, este hatkor a Drakulics elvtárs című vígjátékot adják, nyolckor pedig a közelmúltban elhunyt Sára Sándorra emlékezve a Holnap lesz fácán című 1974-es magyar vígjátékot tűzik műsorra.

Az általános és középiskolás diákcsoportok számára szervezett délelőtti és kora délutáni kedvezményes vetítésekhez hat magyar filmet választottak ki a közelmúlt terméséből. Mindkét korosztálynak ajánlják az Akik maradtak című filmdrámát – amelyet hazánk az ide Oscarra is nevezett –, a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs akció-thrillert, a Szép csendben című játékfilmet és a Vadonvilág - Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című dokumentumfilmet. A középiskolásoknak szóló kínálatot két további filmmel egészítették ki, a kifejezetten ennek a korosztálynak készült FOMO - Megosztod, és uralkodsz című filmdrámával és a Valan - Az angyalok völgye Valan – Az angyalok völgye című krimi-drámával.

Az esti filmek mindegyike a hetvenes évekbe kalauzolja a nézőket. Hatkor a Drakulics elvtársat vetítik: Bodzsár Márk, az Isteni műszakot íróként és rendezőként is jegyző alkotó őrült ötletéből, amely szerint egy vámpír látogat a '70-es évek Magyarországára, a titkosszolgálat pedig megpróbálja leleplezni, éjfekete humorú vígjáték született. A film rendkívül erős szereplőgárdával – Nagy Ervin, Balsai Mónika, Trill Zsolt, Borbély Alexandra, Bödőcs Tibor és Thuróczy Szabolcs nevét olvashatjuk a főszereplők között –, emlékezetes látvánnyal és fordulatos történettel invitálja a nézőket vérpezsdítő moziélményre.

A nyolckor műsorra tűzött Holnap lesz fácán diktatúraellenes tanmese 1974-ből. A Sándor Sára és Páskándi Géza forgatókönyve alapján készült vígjáték rendezői székét Sándor Sára foglalta el, és ő állt a kamera mögött is. A kádárizmusról groteszk parabolát rajzoló közérzetfilm egy dunai szigeten játszódik. Egy házaspár a csend, a magány intimitásába szeretett volna ide elvonulni, de már első fürdőzésüket megzavarják, s fokozatosan emberek tömegei lepik el a lakatlan szigetet. A kaotikus piknikezésből bürokratikus szervezésű „össznépi” kempingépítés lesz, egy sörhasú despota vezetésével. A meztelenség, a fiatalság nagy nudista fürdései és napozásai szimbolikusak, '68-as tartalmakkal telítettek, a rendszer elleni protestálásként, hippi lázadásként jelennek meg az alkotásban. A főbb szerepekben olyan színészlegendákat láthatunk, mint Szirtes Ádám, Hável László, Bordán Irén, Szirtes Ági és Papadimitriu Athina.

 

Forrás: ÖKK

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek