Partly cloudy16 °C
2020. szeptember 29. kedd Mihály
Menü

400 új parkoló - ezt is tartalmazza a most induló kórházfejlesztés

400 új parkoló - ezt is tartalmazza a most induló kórházfejlesztés
Megújul a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház (Fotó: Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház)

A szükséges állami többletforrás bevonásával megkezdődhet a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház nagyszabású fejlesztése.

Még négy évvel ezelőtt a Modern Városok Program keretében döntött a kormány 7 milliárd forint biztosításáról a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház új belgyógyászati tömbjének kialakításához. Ám a nyertes ajánlat az eredetileg becsült értéket jóval meghaladta, így az Emberi Erőforrások Minisztériuma az irreálisan magas költségnövekményre, továbbá a Modern Városok Program forráshiányára tekintettel nem támogatta a beruházás megvalósítását. Ezzel egy időben a költségek mérséklése érdekében elrendelte a szakmai tartalom felülvizsgálatát, optimalizálását.

A fejlesztés mielőbbi megkezdése érekében a szakminisztérium, a Miniszterelnökség, az önkormányzat, a kórház, valamint a fenntartó folyamatos egyeztetést folytatott, aminek eredményeképpen elkészült a szakmai szervezetek által támogatott, módosított szakmai tartalom.

A mintegy 13,8 milliárd forintos projekt anyagi háttere is biztosított, mert szerencsére megszületett a döntés a rendelkezésre álló 7 Mrd forinthoz szükséges 6,8 Mrd forint többletforrásról.

A projekt részét képezi több mint 400 új parkolóhely létesítése is. Az új háromszintes, energetikailag is korszerű, fenntartható épületben kapnak majd helyet a pulmonológiai, az onkológiai és az infektológiai osztályok, valamint az azokhoz kapcsolódó ambulanciák, gondozók. Az épültben 1-2 ágyas kórtermeket alakítanak ki önálló vizesblokkal, a szükséges akadálymentesített kórteremszámmal. Az új kórházi tömb a függőfolyosónak köszönhetően közvetlen kapcsolatban lesz a sürgősségi fogadóhellyel, diagnosztikával.

Két felújított épületben kap helyet a belgyógyászat, a reumatológia, a bőrgyógyászat és a haematológia, a Lujza Szanatórium és az Ideg „A” épület átalakításával, energetikai fejlesztésével pedig lehetőség nyílik az ápolási osztály kapacitásbővítésére, és az új eszközök beszerzésével az ellátás színvonalának növelésére.

A beruházás során összesen öt épülettömbben megújul, illetve ahol még nincs, ott kiépítik a légtechnikai rendszert, a gazdaságosan nem felújítható, üresen álló épületeket lebontják, és megkezdik a parkolóhelyek kialakítását.

A pénteki közgyűlésen elhangzott: hamarosan megkezdődik több mint 200 új parkolóhely kialakítása a Madách és a Kikinda utcában, felújítják a  nővérszállót, egynapos sebészetet, illetve oktatóközpontot alakítanak ki, valamint megújul a pszichiátriai szakellátás is.
(forrás:ökk)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Folytatódnak az útfelújítások
  Folytatódnak az útfelújítások
 • Szlávik – a maszk véd a fertőzés ellen
  Szlávik – a maszk véd a fertőzés ellen
 • Lázasan nem mehetnek iskolába a gyerekek
  Lázasan nem mehetnek iskolába a gyerekek
 • Sokan nem hordják szabályosan a maszkot
  Sokan nem hordják szabályosan a maszkot
 • G20 – novemberben lesz a következő találkozó
  G20 – novemberben lesz a következő találkozó
 • Újabb emlékérmet bocsát ki a jegybank
  Újabb emlékérmet bocsát ki a jegybank
 • 50 pontos jegybanki javaslatcsomag a gazdaság erősítésére
  50 pontos jegybanki javaslatcsomag a gazdaság erősítésére
 • 2021 első felében jön a gazdasági fordulat
  2021 első felében jön a gazdasági fordulat

Eseménynaptár

 • A zene világnapja – szabadtéri ének és koncert
  A zene világnapja – szabadtéri ének és koncert
 • 50 kép – fotókiállítás nyílik a VOKE-ban
  50 kép – fotókiállítás nyílik a VOKE-ban
 • Októberi programok a Szent István Művelődési Házban
  Októberi programok a Szent István Művelődési Házban
 • Digitális földmérő terem készül a Jákyban
  Digitális földmérő terem készül a Jákyban