4 évnél régebbi cikk

400 új parkoló - ezt is tartalmazza a most induló kórházfejlesztés
Fehérvár Médiacentrum fotója
Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház
400 új parkoló - ezt is tartalmazza a most induló kórházfejlesztés

A szükséges állami többletforrás bevonásával megkezdődhet a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház nagyszabású fejlesztése.

Még négy évvel ezelőtt a Modern Városok Program keretében döntött a kormány 7 milliárd forint biztosításáról a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház új belgyógyászati tömbjének kialakításához. Ám a nyertes ajánlat az eredetileg becsült értéket jóval meghaladta, így az Emberi Erőforrások Minisztériuma az irreálisan magas költségnövekményre, továbbá a Modern Városok Program forráshiányára tekintettel nem támogatta a beruházás megvalósítását. Ezzel egy időben a költségek mérséklése érdekében elrendelte a szakmai tartalom felülvizsgálatát, optimalizálását.

A fejlesztés mielőbbi megkezdése érekében a szakminisztérium, a Miniszterelnökség, az önkormányzat, a kórház, valamint a fenntartó folyamatos egyeztetést folytatott, aminek eredményeképpen elkészült a szakmai szervezetek által támogatott, módosított szakmai tartalom.

A mintegy 13,8 milliárd forintos projekt anyagi háttere is biztosított, mert szerencsére megszületett a döntés a rendelkezésre álló 7 Mrd forinthoz szükséges 6,8 Mrd forint többletforrásról.

A projekt részét képezi több mint 400 új parkolóhely létesítése is. Az új háromszintes, energetikailag is korszerű, fenntartható épületben kapnak majd helyet a pulmonológiai, az onkológiai és az infektológiai osztályok, valamint az azokhoz kapcsolódó ambulanciák, gondozók. Az épültben 1-2 ágyas kórtermeket alakítanak ki önálló vizesblokkal, a szükséges akadálymentesített kórteremszámmal. Az új kórházi tömb a függőfolyosónak köszönhetően közvetlen kapcsolatban lesz a sürgősségi fogadóhellyel, diagnosztikával.

Két felújított épületben kap helyet a belgyógyászat, a reumatológia, a bőrgyógyászat és a haematológia, a Lujza Szanatórium és az Ideg „A” épület átalakításával, energetikai fejlesztésével pedig lehetőség nyílik az ápolási osztály kapacitásbővítésére, és az új eszközök beszerzésével az ellátás színvonalának növelésére.

A beruházás során összesen öt épülettömbben megújul, illetve ahol még nincs, ott kiépítik a légtechnikai rendszert, a gazdaságosan nem felújítható, üresen álló épületeket lebontják, és megkezdik a parkolóhelyek kialakítását.

A pénteki közgyűlésen elhangzott: hamarosan megkezdődik több mint 200 új parkolóhely kialakítása a Madách és a Kikinda utcában, felújítják a  nővérszállót, egynapos sebészetet, illetve oktatóközpontot alakítanak ki, valamint megújul a pszichiátriai szakellátás is.
(forrás:ökk)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek