Clear sky23 °C
2020. szeptember 22. kedd Móric
Menü

Nem lesz idén Fehérvári Halünnep a Palotavárosi tavaknál a szabadidőközpont építése miatt

Nem lesz idén Fehérvári Halünnep a Palotavárosi tavaknál a szabadidőközpont építése miatt
Idén nem lesz szükség a bográcsokra (Fotó: Pápai Barna)

Elmarad idén a Fehérvári Halünnep, de ezzel egyáltalán nem fejeződik be a halfesztivál története. Jövőre több programot és nagyobb bulit ígérnek a megszokott helyszínen, a Palotavárosi tavak melletti parkban. Addigra befejeződnek a szabadidőközpont építési munkálatai is, ami miatt a várossal együtt még tavaly decemberben úgy döntöttek, hogy 2020-ban kihagyják a rendezvényt.

Legközelebb majd csak jövőre tölti meg a bográcsokban rotyogó halászlé illata a Palotaváros tavak környékét április elején, idén ugyanis elmarad a Fehérvári Halünnep. A kényszerszünet oka a gasztronómiai és családi fesztivál hagyományos helyszínének átalakítása. De ha a tervezett időpontra elkészül a sport- és szabadidőközpont, akkor 2021-ben egy nagyobb és jobb Halünnep tér vissza, tudtuk meg a rendezvényt szervező Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének (HOFESZ) ügyvezetőjétől.

– Tavaly decemberben derült ki, hogy 2020-ban elmarad a Fehérvári Halünnep – mondta Urfi Tamás. – Az önkormányzat javasolta, hogy hagyjuk ki az idei évet, mert nem tudtak volna helyszínt biztosítani az építési munkálatok miatt. Ugyan felmerült, hogy keresünk egy ideiglenes helyszínt erre az évre, de végül úgy döntöttünk, hogy a dinamikusan növekvő fesztivált nem érdemes bezsúfolni egy kisebb helyre.

Az utóbbi években 6-8 ezer ember kereste fel alkalmanként a Halünnepet, ekkora tömeget és a rengeteg halfőző csapatot tényleg nem könnyű elhelyezni Székesfehérváron egy egész napra színpaddal, zenés műsorokkal és családi programokkal együtt. Gondolkodtak azon is, hogy egy későbbi időpontban, akár ősszel érdemes lenne megtartani a halas gasztrofesztet, de abban az időszakban annyira zsúfolt Székesfehérvár programnaptára, hogy csak feleslegesen torlódnának és egymást gyengítenék az események. Ráadásul a Palotavárosban zajló munkálatok is csak valamikor az év végén fejeződnek be.

– Marad jövőre is a már hagyományos április eleji időpont – folytatta Urfi Tamás –, ráadásul bekapcsolódik a Fehérvári Halünnepbe a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). Emiatt várhatóan több csapat érkezik majd, és szélesebb lesz a megkóstolható halételek skálája. Több színpadi műsorszámot tervezünk, emellett nagyobb teret kapnak a családi- és gyerekprogramok.

Az ügyvezető hozzátette: a tópart már többször bizonyította, hogy remek helyszíne a gasztronómiai fesztiváloknak, ezért javasolták a város vezetőinek, hogy az új parkban egy állandó területet alakítsanak ki erre a célra. A városrész ebben az esetben akár több hasonló rendezvény otthona is lehetne hosszútávon, ráadásul véleménye szerint a fehérváriak is gyorsan megszoknák, ha egyfajta gasztronómiai fesztiválnegyed alakulna itt ki, ahol rajtuk kívül akár az idén szintén elmaradó kolbásztöltő fesztivál is végleges helyet kaphatna. 

A Palotavárosi tavak környékének átépítéséről ebben a cikkben írtunk részletesen: 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Honvédfesztivált tartanak a pákozdi csata tiszteletére
  Honvédfesztivált tartanak a pákozdi csata tiszteletére
 • A Vidi egykori UEFA-kupa-döntős legendája reklámsztárrá avanzsált
  A Vidi egykori UEFA-kupa-döntős legendája reklámsztárrá avanzsált
 • Koronavírus - 633 új fertőzött, 8 elhunyt
  Koronavírus - 633 új fertőzött, 8 elhunyt
 • Egymillió forint adomány a kórház szülészetének
  Egymillió forint adomány a kórház szülészetének
 • Elkészült az ország Mesterséges Intelligencia Stratégiája
  Elkészült az ország Mesterséges Intelligencia Stratégiája
 • Maszkviselés és távolságtartás – így csökkenthető a fertőzés
  Maszkviselés és távolságtartás – így csökkenthető a fertőzés
 • Koronavírus – mindenki környezetében vannak fertőzöttek
  Koronavírus – mindenki környezetében vannak fertőzöttek
 • Hét Domb Filmfesztivál – netes vetítéseket tartanak
  Hét Domb Filmfesztivál – netes vetítéseket tartanak

Eseménynaptár

 • HPV-oltás – ősztől a hetedikes fiúk is ingyen kapják
  HPV-oltás – ősztől a hetedikes fiúk is ingyen kapják
 • Környezetvédelmi akció – péntekig ellenőriznek az utakon
  Környezetvédelmi akció – péntekig ellenőriznek az utakon
 • Magyar multi program – 37 vállalkozás nyert
  Magyar multi program – 37 vállalkozás nyert
 • Hitelmoratórium – esély a rászorulóknak
  Hitelmoratórium – esély a rászorulóknak