4 évnél régebbi cikk

A kutyatámadást szenvedett kislányért, Lénáért futottak
A kutyatámadást szenvedett kislányért, Lénáért futottak

Jótékonysági terepfutást szerveztek Csókakőn a súlyosan megsérült Léna támogatásáért. A kislány arcát tavaly marcangolta szét egy rottweiler a nyílt utcán. A gyermek következő műtétje egy dobhártya-operáció lesz.

Gyönyörű idő várta azokat, akik jelentkeztek a jótékonysági futásra Csókakőn. A program egy közös bemelegítéssel kezdődött, majd több táv közül is választhattak a jelenlévők: a Csókakarika 700 méteres volt, a Csókakanyar 4 kilométert foglalt magába, a Csókakerengő pedig 6 kilométeres futást jelentett. A rendezvényen hetvenen álltak rajthoz – köztük Szatzker Csabával.

Az egyik barátomtól, Kertész Zoltántól hallottam arról, hogy megrendezik ezt a futást.” – mesélte a Kincsesbányán élő sportoló – „Természetesen tudtam a tavalyi tragikus esetről, ami a médián keresztül is nagyon megérintett. Bár eredetileg erre a napra Veszprémbe terveztem egy versenyt, ám egy percig sem lehetett kérdés, hogy inkább Csókakőt választom, futok, és segítek. Szinte felfoghatatlan, hogy egy két és féléves gyermek ilyen súlyos kutyatámadás áldozatává válhat. Ahogyan láttam, gyakorlatilag a környék összes települése képviseltette magát a futáson.”

A senior futó elmondta, hogy a szervezőktől legalább húsz község, város nevét hallhatták a jelenlévők. Az összefogás igazán széleskörűre sikerült. A helyiek sem tétlenkedtek, gyönyörű művelődési házukban gyorsan, precízen intézték a nevezéseket. A főszervezők, Steve Taylor és Janota Zoltán pedig fáradhatatlanul ontották a versennyel kapcsolatos információkat. A polgárőrök autókkal, motorokkal, teljes csapattal várták a rajtot, kísérték a futókat, biztosították az útvonalat. A 700 méteres családi, ovis, gyermekfutam is igazi versenyt hozott, a szervezők mindenkit finom és egészséges falatokkal vártak a célban.

„Több ezer verseny van már a hátam mögött, s mégsem tudom azt mondani, hogy ez a verseny egy volt a sok közül. Minnyájunkat megérintett a tragédia, amiért most összejöttünk. Nyilván a futás is fontos volt, de itt minden Lénáról szólt, hogy segítsünk neki a teljes felépülésben” – mondta Csaba, majd kifejtette, hogy Csókakőn a 4 és 6 km-s távot nem szabad lebecsülni, mert a Vértes sose adja könnyen magát, mindig kemény küzdelemre készteti a futókat.

Ahogyan az egyik ismerősöm mondta: „Itt vagy a hegyet támadjuk, vagy a szakadéknak száguldunk. Nincsenek köztes állapotok.”  Még nekem is komoly kihívás volt a faluból felfutni a várba a zegzugos utcákon keresztül. Szerencsére volt hozzá erőm, s kimondottan élveztem, hogy magas pulzussal is jó tempóban jutottam el a Várhoz, és másodikként értem a célba.”  

A 6 km-es távon a csókakői Baka Orsolya is elindult – gyermekével egy babakocsiban, s kutyájával az oldalán.  A maratonista futó az utóbbi időben inkább a családalapításra koncentrált a versenyek helyett, ám nem távolodott el a sporttól teljesen: a szülés óta is fut, csak épp nem egyedül, hanem futóbabakocsival!

Azért vettem részt ezen a programon, mert mindig jó egy nemes ügyért futni, és így szerettem volna kifejezni az együttérzésemet a kislány és családja felé.” – vallotta be – „A hegymenetekkel tarkított Csókakerengőt választottam, mert szeretem a kihívásokat. Szerettem volna próbára tenni magamat, és egyáltalán nem volt könnyű teljesíteni. A triatlonos csapat egyébként nagyon családias versenyhangulatot teremtett. Mindenki mosolygott, kedves volt, lelkes, beszélgetős. Jó volt újra megtapasztalni a futóversenyes atmoszférát. Sok szép emléket felidézett. A kétéves fiamnak is nagyon tetszett a rendezvény!”

Meg kell jegyezni azt is, hogy a szervezők alaposan kitettek magukért. Támogatóik révén rendkívül értékes ajándékokkal jutalmazták a helyezetteket. A lényeg természetesen nem ez volt, hanem az, hogy a nap fénypontjaként Steve Taylor átadta Léna édesapjának a futók által összegyűjtött 370.000 forintot.

 

Borítókép: Szatzker Csaba
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek