4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: 11 új fertőzött itthon, Fehérváron nem zárnak be az óvodák és a bölcsődék, megjelentek az új rendeletek - 11. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Koronavírus: 11 új fertőzött itthon, Fehérváron nem zárnak be az óvodák és a bölcsődék, megjelentek az új rendeletek - 11. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

30-ra nőtt Magyarországon a fertőzöttek száma, Székesfehérváron a jövő héten még nem zárnak be az óvodák és bölcsődék, helyette ügyeleti rend szerint fognak működni, illetve megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló kormányrendeletek és határozatok a Magyar Közlöny legfrissebb, szombati számában.

Magyarországon reggelre újabb 6, majd estére még 5 magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 30-ra nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma.

Az új betegek között is vannak, akik a közelmúltban Olaszországban jártak, van olyan beteg, aki feltehetően az Ausztriában járt családtagjától fertőződött meg és van olyan is, akit a kontaktkutatás során már korábban azonosítottak.

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez.

Hazánkban eddig 30 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 9 iráni, 1 brit, és 20 magyar állampolgár.

Ide kattintva utánaolvashattok, hogyan zajlik kontaktkutatás.

- Fehérváron a jövő héten még nem zárnak be az óvodák és a bölcsődék, rendkívüli ügyeleti rend szerint fognak működni.

- Hétfőtől a Barátság mozi is bezárja kapuit. A készpénzért megvásárolt belépőjegyeket a mozi jegypénztárában március 20-ig, hétfőtől péntekig 10-18 óráig visszaváltják.

- Határozatlan időre elhalasztja a Szóval győzni kommunikációs bajnokság március 18-ra tervezett döntőjét a Prosperis Alba Nonprofit Kft. és a Fehérvári programszervező Nonprofit Kft., Magyarország Kormányának és Székesfehérvár önkormányzatának álláspontját követve.

- Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló kormányrendeletek és határozatok a Magyar Közlöny legfrissebb, szombati számában.

Kormányrendelet szabályozza az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt vészhelyzet során teendő intézkedéseket.

A rendelet többek között tartalmazza, hogy a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendkívüli ítélkezési szünet rendelnek el.

Kimondja azt is, hogy a bölcsődei ellátást végző intézmény, valamint az  óvoda elhelyezkedése szerinti települési önkormányzat polgármestere - a fővárosban a fővárosi kerületi polgármester - a bölcsődei és az  óvodai ellátást végző intézmények esetében rendkívüli szünetet rendelhet el, erről tájékoztatnia kell az emberi erőforrások miniszterét.

A kihirdetett vészhelyzet miatt szükséges egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Emmi-rendelet született, a tárca másik dokumentuma két korábbi rendeletet módosít: az egyik az egészségügyi szakdolgozók továbbképzéseinek szabályozásáról, a másik az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzéséről szól.

A közzétett kormányhatározatok rögzítik a koronavírus elleni védekezés kapcsán szükséges további intézkedéseket, új munkarendet vezetnek be a köznevelési és szakképzési intézményekben, felfüggesztik a közszférában alkalmazandó, az egészségügyi dolgozókra vonatkozó eddigi nyugdíjpolitikai elvek alkalmazását, emellett előirányzatot csoportosítanak át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

Szintén kormányrendelet sorolja fel azokat a feladatokat, amelyek a magyarországi rajttal tervezett Giro d'Italia kerékpáros körverseny elhalasztásával vannak összefüggésben.

- Az Oktatási Hivatal kiadta módszertani ajánlását az oktatás megszervezésére a koronavírus-járványban bevezetett tantermen kívüli, digitális munkarendre. Mint írják, Az oktatásban a pedagógus szerepe összetett. Egyfelől a pedagógus mint információforrás, a tudás átadója és a különféle kompetenciák fejlesztője áll a tanulók rendelkezésére, másfelől a tanuló önálló tanulását támogató motiváló, irányító, tutor szerepe is van. Egy olyan helyzetben, amikor a pedagógusnak nincs lehetősége közvetlen személyes kapcsolatot fenntartani a tanulókkal, az utóbbi szerepköre válik hangsúlyosabbá: támogatnia kell a tanulók önálló tanulását, információ-felkutatását és -feldolgozását.

A tanuláshoz való jog érvényesítése érdekében azt kérjük a pedagógusoktól, hogy a lehetőségeikhez mérten az infokommunikációs eszközök használatával, távolról, online adjanak tájékoztatást a tanulóknak, támogassák őket a tanulásban, jelöljék meg a feldolgozandó tananyagrészeket és határozzák meg a számonkérés vagy a beszámolás módját. A pedagógusok döntő többsége rendszeres internethasználó, az online kommunikációs lehetőségek közül az elektronikus levelezést magabiztosan használja. 

A részletes módszertani ajánlások ide kattintva olvashatjátok el.

- Szombat délig a határellenőrzés visszaállításának ideiglenes bevezetése óta a szlovén határon 35 905 ellenőrzést hajtottak végre, 549 magyar állampolgár esetében rendeltek el hatósági házi karantént, továbbra is egy olyan ember van, akit mentő szállított el egészségügyi intézménybe. Összesen 445 külföldi belépését tagadták meg.

- Az egyik mobilszolgáltató minden lakossági-, üzleti- és feltöltőkártyás ügyfelünknek 10 Gb extra mobilnetet biztosít. Az extra adategyenleget március 16. éjfélig automatikusan aktiválják, amely belföldön és az EU-n belül használható fel április 30-ig.

- Vásárlási limitet vezetett be a Tesco Online Bevásárlás a koronavírus miatt. A Tesco hivatalos honlapján közzétett intézkedéseket változatlanul közöljük:

"Megértjük, hogy a jelenlegi veszélyhelyzet aggodalomra adhat okot, ezért arra törekszünk, hogy az alapvető termékek minden vásárlónk számára elérhetők maradjanak, és azokat biztonságosan ki tudjuk szállítani otthonába. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a koronavírus terjedését, a következő hetekre új rendelkezéseket és limiteket vezetünk be.

Limitált választék

Ahhoz, hogy mindenki hozzáférhessen az alapvető termékekhez, egyes kategóriákon belül 12 darabban maximalizáljuk a megvásárolható mennyiséget vásárlónként. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy áruházaink polcait folyamatosan feltöltsük, de ebben az időszakban előfordulhat, hogy egyes termékek átmenetileg kisebb mennyiségben vagy egyáltalán nem elérhetők.

Szállítási idősáv foglalása

Mivel a következő hetekben több online vásárlóra számítunk, előfordulhat, hogy a kiszállítási időpontok a szokásosnál hamarabb betelnek, így javasoljuk, hogy amennyire lehetséges, foglaljon előre. Akár három héttel előre lefoglalhatja az idősávot, és a kiszállítás napját megelőző munkanap 23 óráig módosíthatja kosarának tartalmát.

Kizárólag online fizetés

Vásárlóink és kiszállító munkatársaink védelme érdekében úgy döntöttünk, hogy veszélyhelyzet idején kizárólag online lehetséges a rendelések fizetése. Ne aggódjon, rendszerünk csak a kiszállítás után terheli a bankkártyáját a vásárlás összegével, hogy minden jellegű félreértést elkerüljünk."

- Mindenki számára megnyílt a Müpa digitális médiatára, amelyben 80 HD-minőségű koncertfelvétel és több mint 40 irodalmi est felvétele tekinthető meg online, ezúttal regisztráció nélkül - közölte az intézmény az MTI-vel.

Az összegzés felidézi, hogy március 14-én ünnepli megnyitásának 15. évfordulóját a Müpa. A jeles jubileumra több neves hazai együttes és világsztár készült különleges koncerttel, köztük a Nemzeti Filharmonikusok és a huszonkétszeres Grammy-díjas Chick Corea, ám a március 11-i kormányrendelet értelmében a hónap többi eseményéhez hasonlóan ezeket az előadásokat sem tartják meg.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a Müpa szombat reggel megnyitja médiatárát, amely a https://www.mupa.hu/media/video linken érhető el és ahol regisztráció nélkül is elérhető több mint 100 koncert, előadás és irodalmi est HD-minőségű felvétele.

Az elmúlt 15 évben a hazai könnyűzenei szféra szinte minden jelentős zenekara megfordult a Müpa színpadán, így a könnyedebb műfajok rajongóinak is igazi csemegéket kínál a Müpa médiatára. Újranézhetőek a Punnany Massif, a 30Y, az Irie Maffia vagy épp Akkezdet Phiai koncertjei, de újra látható a Szegedi Kortárs Balett minden évben telt házzal játszott Hattyúk tava előadása is.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Borítókép: fmc.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek