4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: felfüggesztik a járóbeteg-ellátást, lezárják a határokat - 13. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Koronavírus: felfüggesztik a járóbeteg-ellátást, lezárják a határokat - 13. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

A koronavírus-járvány újabb szakaszába lépett, és Magyarországon is csoportos megbetegedésekre lehet számítani - ezért született több fontos hétfői intézkedés.

Hétfő reggelre 39 regisztrált koronavírusos megbetegedést tartott számon a hivatalos honlap.

Napirend előtti felszólalásban tájékoztatta Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlést az Operatív Törzs újabb döntéseiről, amelynek egyik legfontosabb pontja Magyarország határainak lezárása volt.

Ugyanakkor több fontos döntés is született még hétfő reggel: hétfő éjféltől betiltják a rendezvényeket, a sporteseményeket zártkapuk mögött lehet legfeljebb megtartani, ha vállalják a szervezők, bezárják a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél látogatási tilalmat vezetnek be, a kávézók, éttermek és boltok 15 óráig lesznek nyitva.

Az időkorlát nem  nem vonatkozik az élelmiszerboltokra, patikákra, drogériákra, a vegyiáru- és illatszerboltokra, dohányboltokra, valamint a benzinkutakra.

Megszüntették az első ajtón való felszállás kötelezettségét a székesfehérvári buszokon. A sofőrök és az utazóközönség együttes védelme érdekében pedig átmenetileg megszűnik a buszon történő jegyváltás.

Az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília, országos tisztifőorvos elmondta, új szakasz előtt áll a koronavírus-járvány Magyarországon, újabb szintre lépett, és az első szakasz egyedi megbetegedéseit követően most a csoportos megbetegedések időszaka következik. Kiemelte, láthatatlan ellenséggel kell szembeszállnunk együtt. Más szokásokra lesz szükségünk, mint amit eddig, minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat.

Aki teheti maradjon otthon! Minden személyes érintkezés, veszélyforrás lehet! - mondta el Müller Cecília. 

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a tájékoztatón elmondta, hétfőre Csehországban 293, Lengyelországban 125, Szlovákiában pedig 61 megbetegedést regisztráltak, vagyis az egész a térséget elérte a koronavírus. Kiemelte azt is, az elmúlt napok rendőrségi ellenőrzései kapcsán 40 olyan személy volt, aki nem tartotta be a hatósági karantén szabályait. Kiemelte azt is, az elrendelt intézkedések megszegése szabálysértésnek minősül, és ebben az esetben a szabálysértési bírság 500 000 forint. 

Felfüggesztik a járóbeteg-ellátást a kórházban

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a kialakult járványügyi helyzet miatt több intézkedést vezet be, amelyeket hétfőn tett közzé:

  • A többi egészségügyi intézményhez hasonlóan Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórházban is bevezetik az országos tisztifőorvos által elrendelt látogatási tilalmat.

  • A járványügyi helyzetnek megfelelően a betegellátási rendet módosították, a betegutakat a helyzetnek megfelelően szervezték meg. Látogatási engedélyt a legindokoltabb esetekben, minden tekintetben tünetmentes hozzátartozónak ad ki a kórház. A látogatást engedélyező hozzájárulást az osztályvezető főorvos adja és az tekintettel a járványügyi helyzetre bármikor indoklás nélkül visszavonható.

  • A jelenlegi Magyarországon is fennálló járványügyi helyzetre tekintettel a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban a járóbeteg-ellátás vonatkozásában kizárólag a sürgős, tartós egészségkárosodás veszélyét jelentő esetek ellátása történik, ezért minden egyéb járóbeteg-ellátás a kihirdetett veszélyhelyzet végéig felfüggesztésre kerül. Ez vonatkozik a székesfehérvári központi kórházra és érvényes valamennyi szakrendelőnkre is. Értelemszerűen, ha valaki időponttal rendelkezik, például kontrollvizsgálatra, a későbbiekben amikor már megszűnt a járványügyi veszélyhelyzet, új időpontot fog kapni. A megváltozott ellátási rendről, az igénybe vehető ellátási helyekről és azok megközelítéséről mindenkit a belépési pontokon tájékoztatnak.

A kórház belépési pontjai:

  • A Seregélyesi úti porta a gyermek sürgősségi ellátás és szülészet-nőgyógyászat.
  • A Hunyadi úti sürgősségi bejárat csak a sürgősségi és trauma sürgősségi esetekre. Rendelőintézetbe kizárólag akut estekben a Hunyadi úti II. sz. szakrendelő rendelőbejárat.
  • A látogatási engedéllyel rendelkezők a kórház valamennyi fekvőbeteg osztályára hétköznap és hétvégén 16-18 óra között, a Hunyadi úti „gombaporta” bejáratán (mentőfelhajó alatt) keresztül mehetnek be a kórházba.
  • A Seregélyesi úti 16. sz. alatti portánál az akut pszichiátriai esetek és a krónikus osztályra és a bőrgyógyászati osztályra látogatási engedéllyel rendelkezők léphetnek be.
  • Vérvételre csak sürgős, tartós egészségkárosodást okozó betegség ellátása esetében van lehetőség.
  • Szociális otthonokból csak orvosi beutalóval érkező beteget fogadunk.
  • Valamennyi akut, sürgősségi ellátást igénylő esetben a kórház sürgősségi osztályát kell felkeresni.
  • Koronavírus gyanúval érkező beteget, a kivizsgálások idejére elkülönítjük.

A közlemény kiemeli: a működés átszervezése lehetőséget biztosított arra, hogy 65 plusz helyet biztosítsanak a jelenleg is meglévő infektológiai ágyakon felül, egy külön épületben. Az ehhez szükséges humánerőforrás is rendelkezésre áll a Szent György Kórházban.

Kérik betegeket, akik kontrollvizsgálat céljából, vagy szakorvosi javaslat lejárta miatt keresnék fel a rendeléseket, halasszák el látogatásukat, tekintettel arra, hogy a kihirdetett veszélyhelyzethez kapcsolódóan módosított 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet módosítása alapján emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.

Óvintézkedések a székesfehérvári Polgármesteri Hivatalban

A következő intézkedések március 16-tól hétfőtől léptek életbe:

  • A Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálata (Kossuth utcai bejárat) és az Adóirodája (Várkörút 1/A.) szerdai napokon 8.00-12.00 és 13.00- 18.00 óráig, pénteki napokon 8.00-12.00 óráig tart nyitva.

  • A Kossuth utcai Ügyfélszolgálat munkatársai a szerdai és a pénteki személyes ügyfélkapcsolat mellett a hét további munkanapjain telefonon (22/537-200), valamint elektronikus úton (ugyfelszolgalat@pmhiv.szekesfehervar.hu) munkaidőben elérhetőek, ezáltal az ügyféltájékoztatás a hét minden munkanapján továbbra is folyamatos.
  • Az Adóiroda munkatársai a szerdai és a pénteki személyes ügyfélkapcsolat mellett a hét további munkanapjain telefonon (https://www.szekesfehervar.hu/hivatali-telefonkonyv-1), valamint elektronikus úton (adoiroda@pmhiv.szekesfehervar.hu) munkaidőben elérhetőek, ezáltal az ügyféltájékoztatás a hét minden munkanapján továbbra is folyamatos.

  • Az ügyfélszolgálati térben egyidejűleg legfeljebb 10 fő tartózkodhat.

  • A Székesfehérvári Időskorú Személyek Települési Támogatása program keretében nyújtott pénzbeli ellátás (65 év feletti személyek 5.000,-Ft-os támogatása) személyes igénylésére szolgáló formanyomtatványt a Kossuth utcai ügyfélszolgálati térben kihelyezett gyűjtődobozban lehet elhelyezni. A kérelmek kitöltését lehetőség szerint otthoni körülmények között intézzék az érintettek.

  • Az Anyakönyvi és Vállalkozásigazgatási Iroda (Városház tér 2.) feladatkörét érintő anyakönyvi kivonat-kérelmek személyesen történő igénylésére, valamint a hagyatéki leltár-nyilatkozatok benyújtására a Városház tér 2. szám alatti hivatali épület portája mellett kihelyezett gyűjtődoboz szolgál. Emellett a Hivatal biztosítja az írásos kitöltési útmutatót és tájékoztatót is.

Korlátozások a kormányablakoknál

Az operatív törzs intézkedéseivel, javaslataival összhangban korlátozásokat vezetnek be a kormányablakokban és okmányirodákban a koronavírus-fertőzés terjedésének mérséklése érdekében. „Az intézkedések célja, hogy az ügyfélterekben a lehető legkevesebb személy tartózkodjon egyszerre. Az ügyfélszolgálatokon történő személyes megjelenés elkerülésével a megbetegedés kockázata és a járvány további terjedése mérsékelhető” – áll a Fejér Megyei Kormányhivatal közleményében.

  • Arra kérik az ügyfeleket, hogy csak időpontfoglalással menjenek ügyet intézni, illetve csak rendkívül indokolt esetben jelenjenek meg személyesen a kormányablakokban. Hétfőn új foglalható időpontokat nyitnak meg: ezzel párhuzamosan kevesebb olyan ügyfelet tudnak majd fogadni, akik időpontfoglalás nélkül érkeznek. Ügyfélkapuval az idopontfoglalo.kh.gov.hu oldalon, ügyfélkapu nélkül a 1818 ingyenesen hívható telefonszámon lehet időpontot foglalni.

  • A hivatalok korlátozhatják a bent tartózkodók maximális létszámát: kérik az ügyfeleket, hogy az ügyféltereken kívül, egymástól kellő távolságot tartva várakozzanak. Az elkészült okmányokat sem személyesen kell átvenni, hanem levélküldeményként a postaládába kézbesítik azokat.

  • Felhívják az ügyfelek figyelmét: „a 2020. március 12-t követően lejáró, a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos valamennyi hivatalos okmánya a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényes. Az okmányok megújítására jelenleg tehát nincs szükség, azokat Magyarország területén továbbra is használhatják, külföldön azonban nem érvényesek a lejárt okmányok.” Azok, akiknek külföldön is érvényes okmányra van szükségük, a lejárt okmányokat meg tudják hosszabbítani a kormányablakokban.

  • A Fejér Megyei Kormányhivatal javasolja, hogy az ügyfélkapuval rendelkezők az online ügyintézési lehetőségeket vegyék igénybe: 750 ügykörben elérhető az elektronikus ügyintézés, és valamennyi ügyben lehetőség van a kérelem benyújtására e-papír szolgáltatás használatával. Az ügyfélkapuval nem rendelkező ügyfelek számos ügyben postai úton is leadhatják kérelmüket.

További információk a kormanyhivatal.hu oldalon olvashatók, valamint ingyenesen hívható a 1818 Kormányzati Ügyfélvonal.

Új várakozási rend a Magyar Postánál

Új várakozási rendet vezetett be a Magyar Posta Zrt. hétfőtől a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében, e szerint a gyógyszertárakhoz hasonlóan egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat az ügyféltérben, ahány kiszolgáló pult működik. A többi várakozót arra kérik, hogy a bejárat előtt várjanak, egymástól javasoltan körülbelül 1 méterre. Az új szabály bevezetése nemcsak a postai dolgozók, hanem az ügyfelek egészségét és biztonságát is szolgálja - emelték ki közleményükben.

Elmaradnak az NBI fordulói 

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége - a hatóságok döntésével összhangban - azonnali hatállyal felfüggeszti a szövetség valamennyi szervezett versenyprogramját és képzési eseményét átmeneti időre, újabb döntéséig.

Hétfőn Székesfehérvár testvérvárosaival is felvette a kapcsolatot dr. Cser-Palkovics András polgármester: kifejezte szolidaritását, és a koronavírus elleni védekezésről, a városokban bevezetett intézkedésekről érdeklődött. A legsúlyosabb helyzetben jelenleg az olasz Cento van: a régióban több mint háromezer fertőzött esetet regisztráltak, 40-en meghaltak, és több száz embert kezelnek kórházban. A tájékoztatás alapján április 3-ig bezártak az iskolák, az éttermek, a bárok, és szünetel az utcai árusítás is.

Tirolban is komoly intézkedések történtek, egy ott élő székesfehérvári számolt be a helyzetről:

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Borítókép: szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek