4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: július 15-ig minden önkormányzati rendezvény elmarad, az egész ország területéről azonosítottak már betegeket - 15. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined
Koronavírus: július 15-ig minden önkormányzati rendezvény elmarad, az egész ország területéről azonosítottak már betegeket - 15. nap
·Hírekkoronavírus·Utolsó frissítés: undefined

Fontos gazdasági intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a munkahelyek védelmében. Július 15-ig minden, az Önkormányzat által szervezett rendezvény elmarad Székesfehérváron. Ez történt szerdán.

Felfüggesztik a lakossági és céges hiteltörlesztést, több szektorban járulékfizetési mentességet kapnak a cégek - többek között ezeket, a legsürgetőbb gazdasági döntéseket hozta meg szerdán a kormány a koronavírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel. "A koronavírus a munkahelyet is veszélybe sodorja, most olyan döntéseket hoztunk, amelyekkel remélhetőleg meg tudjuk védeni a munkahelyeket" - emelte ki a miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban. 

Az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján Lakatos Tibor ezredes elmondta, 2817 ember van hatósági karanténban, és 5094 ellenőrzést hajtottak eddig végre. Ellenőrzik az üzletek bezárását is, eddig 7 ember kapott 350 ezer forintos büntetést. Egyelőre nem terveznek lakhelyelhagyási tilalmat, sem pedig lezárni városrészeket és településeket.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva elmondta, már az egész ország területéről azonosítottak betegeket. Az országos tisztifőorvos a megbetegedésekkel kapcsolatban kiemelte, a következő időszakban már nem kell majd mindenkinek kórházba vonulnia, az enyhe hurutos tünetekkel házi karantént fognak javasolni.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a legfontosabb szerdai döntéseket Facebook-oldalán tette közzé. Többek között ezek a fontos pontok állnak a közleményben:

  • "Korábbi döntésünket kiterjesztve az Önkormányzat által szervezett rendezvényeket július 15-ig lemondjuk. A szervezők értesítése alapján elmarad az Entente Florale nemzetközi virágosítási verseny is.
  • A Denso mai bejelentése megerősített bennünket abban, hogy azonnali költségvetési intézkedésekre van szükség: a már a kivitelezés fázisában tartó fejlesztéseket folytatjuk, de az előkészítés alatt állókat felfüggesztjük. Várhatóan az Önkormányzat bevétele sokmilliárd forinttal a tervezett alatt marad. Prioritás: a járványügyi védekezés, az önkormányzat működőképességének garantálása, önkormányzatunk intézményeiben és cégeiben a munkavállalói álláshelyek, bérek biztosítása, a közszolgáltatások fenntartása és a kötelező feladatok ellátása – ezek a mostani intézkedésekkel biztosítottak.
  • A tegnap este közzétett felhívás kapcsán már közel 100 önkéntes jelentkezett, akik a különböző feladatokban segítenék a veszélyhelyzet idején a munkát. Ők valamennyien pecséttel ellátott megbízólevelet kapnak. Jelentkezésüket továbbra is várjuk az onkéntes@szekesfehervar.hu címen.
  • Folyamatosan érkeznek a felajánlások az Önkormányzat által létrehozott adományszámlára is. Köszönjük az ELME Automatika Kft. 20 millió forintos, valamint a Hydro (volt Sapa) 10 millió forintos felajánlását! A számla száma: 12023008-00153647-06700001. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni: Koronavírus elleni védekezés.
  • A Piac térnél több tájékoztató plakátot letéptek. Büntetőfeljelentést teszünk, a rendőrség a térfigyelő kamerák felvételeit is felhasználva keresi az elkövetőt. Az Önkormányzat vizsgálja annak lehetőségét, hogy a rendkívüli jogrendre tekintettel, az ilyen közösségellenes magatartást tanúsító személyek térfigyelő kamera által rögzített képét nyilvánosságra hozza.
  • A helyzet komolyságára tekintettel telefonüzenetben is megerősítem a felelős hozzáállást és a 70 év felettieknél a segítségnyújtás lehetőségét.
  • Ma két új hivatalos értesítés érkezett, azaz összesen 17 hatósági házi karanténban lévő személyről tudunk."

A teljes közleményt itt olvasható:

Csak elektronikusan és telefonon lehet ügyet intézni a Fejérvíznél

A járvány terjedésének megakadályozása, illetve felhasználók és dolgozók egészségvédelme érdekében valamennyi egységnél felfüggesztették a személyes ügyfélszolgálati tevékenységet, az irodákat zárva tartják a Fejérvíznél. Ügyeiket ebben az átmeneti időszakban elektronikus ügyfélszolgálaton (www.fejerviz.hu) telefonon keresztül, és levélben tudják intézni.

Ugyancsak felfüggesztette a vízmérő-leolvasási tevékenységet a teljes lakossági körben a szolgáltató. Természetesen a rádiós mellékmérők adatait elérik, a hagyományos vízmérők állását pedig fogadják, azokat be lehet jelenteni a honlapon, illetve telefonon keresztül, a számlán található „következő leolvasás várható időpontjának” figyelembevételével. Ha nem áll rendelkezésre a mérőállás, akkor ezen időszak vízmennyiségét a korábbi egy év átlagfogyasztása alapján fogják megállapítani.

A számlákat az eddig megszokott rendben kézbesítik, és határidőn belül kérik befizetni. Ha a postai csekkfeladás akadályokba ütközik, a befizetés teljesíthető átutalással, a számlán feltüntetett bankszámlák valamelyikére, a számlasorszám első tizenkét számjegyére hivatkozva.

Csak a folyamatos víziközmű-szolgáltatás képes biztosítani az egészségügyi szempontból nélkülözhetetlen higiéniai feltételeket, ezért a FEJÉRVÍZ mindent megtesz a szolgáltatás folyamatos fenntartása érdekében. Ehhez viszont az is szükséges, hogy felhasználóink teljesítsék befizetéseiket, ettől eltekinteni a járvány miatt sem tud a szolgáltató. Ha a számlák kiegyenlítése gondot okoz, akkor a szociális ellátórendszer nyújthat segítséget.

A víziközmű-szolgáltatás folyamatos fenntartása érdekében igyekeznek óvni saját munkavállalóik egészségét is, melynek érdekében ahol csak lehetőség adódott rá, lépcsőzetes munkakezdést, váltott munkabeosztást és otthoni munkavégzést vezettek be. Mint közleményükben írják: "Reményeink szerint ezen intézkedésekkel képesek leszünk a szolgáltatást az eddigiekhez hasonló színvonalon biztosítani, az ellátórendszereink (csőtörések stb.) hibajavításainál azonban lehetnek - a létszámcsökkenésből adódó - kisebb nagyobb fennakadások, amiért előre kérjük felhasználóink türelmét és megértését."

Leáll a Denso, a Suzuki és a Mercedes-gyár

Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. kereskedelmi és pénzügyi igazgatója szerdán jelentette be, hogy a nyári leállást előbbre hozza a cég, így március 21-től április 5-ig áll le az üzem, ezzel is hozzájárulnak a vírus elleni védekezéshez, munkavállalóik egészségének megőrzéséhez. A munkáltatói döntés előtt egyeztettek a munkavállalókkal is, akik a leállás idejére bért kapnak, szabadságon lesznek.

A Magyar Suzuki Zrt. vezetése március 23-tól április 3-ig az esztergomi gyártás leállítása mellett döntött, a társaság a döntést a koronavírus-járvány terjedésének növekvő kockázatával indokolta. A munkatársak a leállás alatt is kapnak fizetést, zajlik az intézkedés részleteinek kidolgozása - mondta el Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a vállalat kommunikációs vezetője.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyár legkésőbb hétfőtől, előre láthatólag két hétre megszakítja a munkát - közölte a cég. A Daimler még kedden azt a döntést hozta, hogy egyelőre két hétre megszakítja a gyártást európai telephelyeinek nagy részén, illetve a munkát egyes adminisztratív területeken.

Szerdától csak időponttal rendelkezőket fogadnak a kormányablakok és okmányirodák

Szerdától csak időponttal rendelkező ügyfeleket fogadnak a kormányablakok, okmányirodák és más kormányhivatali ügyfélszolgálatok, a mobilizált kormányablak ügyfélszolgálatok ügyfélfogadása pedig határozatlan ideig szünetel a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásáért - közölte a Miniszterelnökség szerdán.

A közleményben azt írták, hogy a kormányablakokban és az okmányirodákban nem lehet sorszámot húzni,

az ügyfélkapus azonosítóval rendelkezők a magyarorszag.hu oldalon, az ügyfélkapuval nem rendelkezők pedig az éjjel-nappal ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon kérhetnek időpontot. A kormányhivatalokba és járási hivatalokba történő időpontfoglalás lehetőségeiről a kormanyhivatal.hu oldalon lehet tájékozódni.

A kormányhivatalok, járási hivatalok ügyfélszolgálatain korlátozhatják az egyidejűleg az ügyféltérben tartózkodó ügyfelek számát is - tették hozzá.

Tájékoztattak arról is, hogy az elkészült okmányokat nem lehet személyesen átvenni az ügyfélszolgálatokon, a kormányhivatalok és járási (fővárosi kerületi) hivatalok által kiállított hivatalos okmányokat kizárólag postai úton kézbesítik.

A közlemény szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2,8 millió adózó személyijövedelemadó-bevallását készítette el, azokat az ügyfélkapuval rendelkező állampolgárok elektronikusan is véglegesíthetik. Az elfelejtett ügyfélkapus felhasználónevet és jelszót mostantól az ingyenesen hívható 1818-as kormányzati ügyfélvonalon keresztül is meg lehet kérdezni.

A Miniszterelnökség arra kéri a lakosságot, hogy az ügyfélszolgálatokat csak halaszthatatlan esetben keressék fel személyesen, válasszák az elektronikus ügyintézési felületeket és telefonon kérjenek tájékoztatást. Személyes ügyintézéskor pedig az ügyféltéren kívül, egymástól legalább 1,5-2 méter távolságot tartva várakozzanak.

Rövidebb nyitva tartást vezetett be a NAV a központi ügyfélszolgálatain.

 A Nemzeti Adó- és Vámhivatal fővárosi és megyei központi ügyfélszolgálatai 2020. március 18-ától heti 25 órában várják az ügyfeleket.
A közleményben kiemelték, a járványhelyzetben a NAV igyekszik minimalizálni az ügyfelekre és munkatársakra ható kockázatokat. A hivatal, az operatív törzs ajánlásaival összhangban változtat ügyfélfogadási gyakorlatán, és a várakozókat ütemezetten fogadja.

Ez azt jelenti, hogy az ügyféltérben egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat, ahány ügyfélszolgálati ablak nyitva van.

A fővárosi (IX. kerület, Vaskapu utca 33-35., XIII. kerület, Dózsa György út 128-130., XIV. kerület, Gvadányi utca 69.) és a megyeszékhelyeken működő központi ügyfélszolgálatok módosított nyitva tartás szerint hétfőn 8.30 és 16.00 óra, kedden 8.30 és 12.00 óra, szerdán 8.30 és 16.00 óra, csütörtök 8.30 és 12.00 óra, pénteken 8.30 és 11.30 óra között lesznek nyitva - közölte a NAV.

Az adóügyek döntő többsége elektronikusan is intézhető, ezért a hivatal arra kéri ügyfeleit, hogy válasszák ezt a módot vagy telefonos ügyintézést, elkerülve a személyes megjelenést és a sorban állást.

A NAV általános tájékozató rendszere, a NAV Infóvonal a 1819-es telefonszámon hívható - közölte az adóhivatal. 

Elmaradnak a közlekedési vizsgák

Az Információs és Technológiai Minisztérium szerdai közlése szerint március 19-től, csütörtöktől visszavonásig felfüggesztik a járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáit, alkalmassági vizsgálatait és utánképzéseit.

A minisztérium mai közleménye szerint a holnaptól életbe lépő intézkedés érinti a közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet is, valamint kiterjed a pályaalkalmassági vizsgálatok elvégzésére is.

Az ügyfelek befizetett vizsgadíja nem veszik majd el: a veszélyhelyzet elhárítását követően az érintettek díjmentesen vehetnek majd részt a most elhalasztott vizsgákon és vizsgálatokon. A későbbi könnyebb és gördülékenyebb ügyintézés érdekében a Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont és Nonprofit Kft. a tervek szerint hivatali időn túli és hétvégi időpontokat is biztosít majd vizsgázói számára.

Nem járnak le az orvosi alkalmassági igazolások

Az országos tisztifőorvos tegnapi tájékoztatója szerint a kialakult járványügyi helyzet miatt a foglalkozás-egészségügyi orvosok által kiállított időszakos orvosi alkalmassági igazolások a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig érvényesek.

Minden egyházi alkalom szünetel

Vasárnaptól nem tartanak nyilvános szentmisét Magyarországon, a templomokban a papok maguk miséznek, a hívek otthonról kapcsolódhatnak be a szertartásokba. Erről a Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) adott ki közleményt kedden délelőtt. A templomok nyitva maradnak, az egyházi temetéseket továbbra is megtartják, de egyszerűbb formában és rövidebben. Ahogy az MKPK közleményében olvasható: a rájuk bízott felelősségtől vezérelve, a koronavírus-járvány Magyarországon való megjelenése miatt meghirdetett veszélyhelyzetben visszavonásig hozza meg rendelkezéseit.

A református egyházi vezetés is hasonló döntéseket hozott hétfőn: a Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnökségi döntése értelmében minden istentiszteletet és más egyházi és közösségi alkalmat, úgy mint az áhítatot, a jegyesoktatást, a bibliaórát, a konfirmációelőkészítést, az ifjúsági alkalmat, a baba-mama kört, az egyházi testületi üléseket beszüntetnek. A hívektől azt kérik, hogy a temetések alkalmával csak a szűk család vegyen részt a szertartáson.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Borítókép: Simon Erika
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek