3 évnél régebbi cikk

A fehérvári öttusázók egyelőre úgy készülnek, lesz olimpia Tokióban
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
A fehérvári öttusázók egyelőre úgy készülnek, lesz olimpia Tokióban

Az öttusázó Kovács Sarolta és Demeter Bence egyelőre még edzhet, de nem tudják, lesz-e egyáltalán mire felkészülni? A hamarosan koronavírus-teszten is áteső sportolók kivárnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság négy héten belül dönt a nyári, tokiói olimpia sorsáról.

A koronavírus-járvány az élet minden területén felborította a mindennapok menetrendjét, nincs ez másként a sport világában sem. Szinte minden sportágban leálltak a versenyek, bajnokságok, ami természetes egy ilyen világjárvány esetében. Az esztendő legnagyobb sportkérdése a nyári, tokiói olimpia sorsa. A Nemzetközi Olimpiai Biztosság elnöke, Thomas Bach az elmúlt napokban optimistán beszélt a júliusban kezdődő játékok megrendezése kapcsán, ugyanakkor egyre több sportvezető és versenyző kéri a NOB illetékeseit, halasszák el az ötkarikás játékokat.

Ez egyébként példa nélküli lenne az olimpiák történetében, halasztásra soha korábban nem került sor, csak a világháborúk alatt fordult elő olyan, hogy elmaradtak a játékok. Székesfehérvár sportolói közül a Volán Fehérvár két kiválósága, Kovács Sarolta és Demeter Bence szerzett eddig kvótát a nyári játékokra, így természetesen kíváncsiak voltunk a véleményükre az üggyel kapcsolatban.

Demeter Bence érdeklődésemre elárult, csökkentett üzemmódban, de jelenleg is edz, március utolsó hetében pedig egy koronavírus-teszten is átesik majd.

- Félig-meddig van lehetőségünk edzeni, az olimpiára készülő sportolók külön engedéllyel a jelenlegi helyzetben is használhatják az NSK, a Nemzeti Sportközpont létesítményeit. Így a balatonfűzfői uszodát tudjuk használni, a futást itthon, szabadban megoldjuk, a többi számot pedig Budapesten próbáljuk a lehetőségeinkhez mérten megoldani. Természetesen most az egészség a legfontosabb, így valamennyire visszafogottabban készülünk és várjuk, hogy rendeződjön a helyzet és túl legyünk a járványon. Jövő héten egyébként mi is átesünk egy koronavírus-teszten, ez a jelenlegi szituációban az edzések folytatása miatt is szükséges, illetve a napokban nyilvánosságra került, a vívók Grand Prix versenyét követően kialakult betegségek is indokolttá teszik, hiszen mi is edzettünk a helyszínen, igaz, még a versenyt megelőzően.

Bence elárulta, az olimpia kapcsán vegyes érzések uralkodnak benne, hiszen sportolóként természetesen nagyon szeretné, ha megrendeznék a játékokat, de a jelenlegi helyzetben nem biztos abban, hogy erre sor kerülhet.

- Természetesen sportolóként nagyon örülnék, ha megrendeznék az olimpiát, de a jelenlegi helyzet egyenlőre nem azt mutatja, hogy ez a járvány a nyár közepére teljesen lecsengene. Japán elképesztő energiát fektet a rendezésre, példátlan lenne, ha el kellene halasztani a nyári játékokat. Egyenlőre a kvalifikációs versenyek jelentik a legnagyobb gondot, szinte minden sportágban elmaradtak azok a versenyek, amelyen keresztül ki lehet jutni Tokióba.

Most május 31-ről június 30-ig kitolták a kvalifikációs versenyek határidejét, de ha nem sikerülne tartani ezt a dátumot, akkor egészen egyedi helyzet állhat elő a sport világában. Az öttusázóknál is törölték a közeljövőre kiírt versenyeket, jelen állás szerint a május 25-re kiírt világbajnokság lesz, de nagy kérdés, addig hogyan alakul a koronavírus-járvány. Ha az olimpia megtartása mellett döntenek, a kvalifikációs versenyeket mindenképpen meg kell tartani, így legkésőbb júniusban versenyeket kell rendezni.

Én ilyen szempontból szerencsés vagyok, hogy már tavaly, az Európa-bajnokságon megszereztem a kvótát. Összességében reménykedem, hogy úgy alakul a járvány, hogy lesz esély megrendezni a játékokat.

Kovács Saci is hasonló véleményen van, mint elmondta, a körülményekhez képest a felnőtt válogatott tagjai próbálnak készülni, de ez messze nem a valós versenyterhelés. A nyári játékok kapcsán véleménye szerint egyenlőre mindenki kivár, hiszen nem lehet tudni, mi lesz a végső döntés.

- Mi is napról napra halljuk a friss információkat, de természetesen nem látjuk előre, mi lesz a végleges döntés. Nagyon nehéz helyzet ez, hiszen most a járvány leküzdése a legfontosabb, az egészség mindennél előrébb való, de a sportolói énem bízik abban, hogy az olimpiáig rendeződik a helyzet. Azt nem tudom elképzelni, hogy elmarad ez az olimpia, az azonban benne van a pakliban, hogy elhalasztják és egy későbbi időpontban rendezik meg.

Ami biztos, mi megteszünk mindent, amit tudunk, a rajtunk kívül álló okokat és helyzeteket viszont nem tudjuk befolyásolni. Szerencsére a felnőtt válogatott tagjai tudnak edzeni, nem is kell sokat utaznunk, kis csoportokban tudunk készülni. Az olimpia kapcsán az igazán érdekes kérdés az lesz, hogyha megrendezik, ki milyen formába tud lendülni, hiszen a járvány miatt most országonként más-más a helyzet, így a sportolók felkészüléseinek lehetősége is.

Ha az eredeti időpontban lesz az olimpia, akkor elképzelhető, hogy a normál papírforma rengeteg sportágban felborul, és azok jönnek ki jól belőle, akik optimálisabban tudnak felkészülni.

A témával kapcsolatban pedig egy egészen friss hír a végére: Kanada úgy döntött, ha megrendezik az eredeti időpontban az ötkarikás játékokat, akkor az egészségügyi világhelyzet miatt nem engedi rajthoz állni sportolóit a tokiói játékokon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek