Partly cloudy9 °C
2020. december 5. szombat Vilma
Menü
Házhozszállítás

Hány koronavírusos lehet valójában Székesfehérváron?

Hány koronavírusos lehet valójában Székesfehérváron?
Járőröző rendőrök a Skálánál (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A hivatalos adatok alapján 128 azonosított koronavírus-fertőzött van Fejér megyében, ami nem tűnik olyan soknak. Miért mondják mégis azt, hogy Fejér a legfertőzöttebb megye? És hány Covid-19-pozitív élhet Székesfehérváron most? Megpróbáltuk kiszámolni.

Március 4-én egy Facebookon közzétett videóban jelentette be Orbán Viktor, hogy a koronavírus hivatalosan is megérkezett Magyarországra. A miniszterelnök aznap este két fertőzöttről számolt be. Április 17-én, vagyis 45 nappal később a hivatalos magyar tájékoztató oldal adatai szerint már 1763 ember adott pozitív mintát. Azonban az országos tisztifőorvos szerint ez csak a töredéke lehet a valóságnak, a vírus a gyors terjedése miatt mára gyakorlatilag követhetetlen. Müller Cecília szerint akár 10-15-szörös is lehet a valós fertőzöttek száma a beazonosított fertőzöttek számával szemben.

De ebből vajon hányan élnek Székesfehérváron?

Megpróbáltuk kiszámolni. Számításaink során kizárólag a 2020. április 17-én a koronavirus.gov.hu oldalon és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott hivatalos adatokat vettük alapul.

A világjárvánnyal kapcsolatos magyar tájékoztató honlap március 31-ig nem közölt területi bontásra vonatkozó adatokat, a megyei fertőzöttek számát részletező térkép április 1-je óta elérhető.  Ekkor 525 igazolt koronavírusos eset volt az országban, ebből 13 jutott Fejér megyére, amivel nem álltunk kirívó helyen. 16 nappal ezelőtt a fővárost és Pest megyét leszámítva jóval előttünk járt a pozitív koronavírus-tesztek tekintetében a megyék közül Győr-Moson-Sopron (26), Szabolcs-Szatmár-Bereg (25), de megelőzte Fejért Baranya (19) és Csongrád (17) is.

Ehhez képest valamivel több mint két hét alatt Fejérben közel megtízszereződött az igazolt fertőzöttek száma (128), míg az előbb említett megyék közül Győr-Moson-Sopronban csak a két és félszeresére (63) emelkedett a koronavírusosok száma. Szabolcsban (43) és Baranyában (33) ennél is kedvezőbb a helyzet: ezekben a megyékben még csak meg sem duplázódott a beazonosított koronavírusosok száma. Egyedül Csongrádban nőtt jelentősebben a fertőzöttek száma, ahol több mint háromszorosára emelkedett a pozitív tesztek száma.

Tegyük hozzá: az első területi adatok szerint Budapesten 232 fertőzöttet tartottak számon, ez mostanra a nem egész négyszeresére duzzadt (883), míg Pest megyében a kezdeti 96-ról ugrott fél hónap alatt 259-re a pozitív tesztet produkálók száma, ami valamivel több mint a két és félszerese az első adatnak. A kezdetihez képest megyénkhez hasonlóan kiugró adatokat egyedül Borsodban rögzítettek, ahol az április 1-jei 6 pozitív teszthez képest mára 52 diagnosztizált új típusú koronavírusos esetnél járnak, ami több mint 8,5-szeres növekedést jelent. De még ez is valamivel a 9,8-szoros Fejér megyei szorzó alatt van.

A hivatalos magyar adatok alapján tehát úgy tűnik, hogy Fejér megyében terjed leggyorsabban a koronavírus.

Na, és akkor tényleg Székesfehérvár

Az Eurostat 2019-es adatai alapján 417 712 fő volt megyénk lakosainak száma, ebből a Székesfehérváron 96 940-an laknak. Vagyis a megye közel negyede a megyeszékhelyen él. A Fejér megyében ismert fertőzöttek száma április 17-én 128 fő.

Ahhoz, hogy nagyjából kiderüljön, közülük hányan lehetnek fehérváriak, vegyük alapul a jelenlegi legnagyobb rendelkezésre álló mintát: az Egyesült Államokat. A Covid-19 egyik gócpontja New York állam lett, ahol április 16-ig 222 284 emberről derült ki, hogy elkapta a vírust. Közülük 117 565-en élnek New York Cityben, vagyis az állam összes fertőzöttjének közel 53 százaléka.

Tulajdonképpen ezt látjuk a magyar területi térképen is, ahol az összes magyar fertőzött (1763) fele (883) Budapestre korlátozódik. Vagyis ezek alapján nem túl nagy merészség kijelenteni, hogy a járvány által leginkább sújtott területek a nagyvárosok, feltehetően a magas populáció miatt.

Ha elfogadjuk kiindulási alapnak a New York állam-New York City és a Magyarország-Budapest arányszámot, akkor valahol 50-53% között lehet a magyar megyék pozitív esetein belül a megyeszékhelyek fertőzöttsége is. Fejér megye és Székesfehérvár esetében ez nagyjából 64-68 igazolt fertőzöttet jelenthet. Amit - ne felejtsük el az országos tisztifőorvos szavait - szorozzunk meg 10-15-tel, hogy a valós fertőzöttek számát megkapjuk.

Ebben az esetben Székesfehérváron akár a valós fertőzöttek száma valahol 640-1020 fő között is lehet. Ez azt jelenti, hogy legjobb esetben is nagyjából 200 székesfehérváriból 1 fertőzött, legrosszabb esetben pedig minden 100. fehérvári akár tudtán kívül is elkaphatta már a vírust. Így ha például olyan helyre megyünk, ahol 200-400 ember tartózkodik egyszerre, jó eséllyel van a tömegben koronavírussal már fertőzött ember, aki akarata ellenére is nagyon könnyen továbbadhatja a vírust.

A fő fertőzési forrás ugyanis nem az 64-68 ember, aki feltehetően a 128 Fejér megyeiből székesfehérvári, hiszen ők már kivétel nélkül mind kórházban vagy hatósági karanténban vannak otthon. A fentiek alapján ebben a pillanatban az az 580-950 ember terjesztheti a vírust a városban, aki jó eséllyel még tünetmentes - lehet, hogy végig az is marad -, de már fertőzött.

Ők a tudósok jelenlegi ismeretei alapján fejenként átlagosan legalább 2 embernek adják tovább az új típusú koronavírust.

Miért lehet rosszabb mégis a helyzet Fehérváron, mint Budapesten?

Budapest hivatalos lakosságszáma 1,75 millió fő, erre jut 883 fertőzött. Gyors számolás után kiderül, hogy jelenleg minden 100 000 budapestire 50 koronavírussal már igazoltan megfertőződött ember jut. Ugyanilyen logika alapján feltételezhetően ez Székesfehérvár esetében jóval 60 felett van, hiszen a legjobb esetben is 64 fertőzött jut nem egész 100 ezres lélekszámú városunkra. 

Így talán márt érhető, hogy miért vezette be sorozatban második hétvégén Cser-Palkovics András polgármester az egész országot figyelembe véve a legszigorúbb rendkívüli intézkedéseket. 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

 • Novák: örömteli, hogy egyre több fiatal vállal önkéntességet
  Novák: örömteli, hogy egyre több fiatal vállal önkéntességet
 • Szándékosan gázoltak el három embert Mándokon
  Szándékosan gázoltak el három embert Mándokon
 • Online bemutatókat szervez a Svábhegyi Csillagvizsgáló
  Online bemutatókat szervez a Svábhegyi Csillagvizsgáló
 • Nemzetközi embercsempész-hálózatra csapott le az olasz rendőrség
  Nemzetközi embercsempész-hálózatra csapott le az olasz rendőrség

A hét sztorija

 • Kínai vakcináról kaphat dokumentációt Magyarország néhány napon belül
  Kínai vakcináról kaphat dokumentációt Magyarország néhány napon belül
 • Megújul a MÁV menetrend- és jegyvásárló oldala, az Elvira
  Megújul a MÁV menetrend- és jegyvásárló oldala, az Elvira
 • Meghalt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő
  Meghalt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő
 • Szerbiában a jövő év első felében kezdődhet meg a tömeges oltás
  Szerbiában a jövő év első felében kezdődhet meg a tömeges oltás
 • Fejérben 8098 a fertőzöttek száma
  Fejérben 8098 a fertőzöttek száma
 • Az idősebb generáció egyre magabiztosabb az okoseszközökkel egy kutatás szerint
  Az idősebb generáció egyre magabiztosabb az okoseszközökkel egy kutatás szerint
 • Jön az elektronikus jótállási jegy
  Jön az elektronikus jótállási jegy
 • Szebbé teszik a Kéklámpások Karácsonyát
  Szebbé teszik a Kéklámpások Karácsonyát

Eseménynaptár

 • Gelencsér Ferenc kapta az idei Marosi Arnold-díjat
  Gelencsér Ferenc kapta az idei Marosi Arnold-díjat
 • Fénybe öltözött fehérvári utcák segítenek felkészülni az ünnepre
  Fénybe öltözött fehérvári utcák segítenek felkészülni az ünnepre
 • Elhunyt Pécsi Ildikó
  Elhunyt Pécsi Ildikó
 • December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
  December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
 • 5525 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 193 beteg
  5525 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 193 beteg
 • Jótékonysági gyűjtés a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat javára
  Jótékonysági gyűjtés a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat javára
 • Romániában felfüggesztik a kijárási korlátozást a holnapi parlamenti választások idejére
  Romániában felfüggesztik a kijárási korlátozást a holnapi parlamenti választások idejére
 • December 15-ig meghosszabbították a FEMA adománygyűjtést
  December 15-ig meghosszabbították a FEMA adománygyűjtést
 • A Margitszigeten lehet búcsút venni Balázs Fecótól
  A Margitszigeten lehet búcsút venni Balázs Fecótól
 • Megnyitotta kapuit a MikulásGyár
  Megnyitotta kapuit a MikulásGyár
 • A tűzmegelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem
  A tűzmegelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem
 • Először választotta meg az Év Gyermekét az amerikai Time magazin
  Először választotta meg az Év Gyermekét az amerikai Time magazin
 • Megkezdődött a tömeges tesztelés Bécsben
  Megkezdődött a tömeges tesztelés Bécsben