Partly cloudy19 °C
2020. június 2. kedd Anita, Kármen
Menü

Hány koronavírusos lehet valójában Székesfehérváron?

Hány koronavírusos lehet valójában Székesfehérváron?
Járőröző rendőrök a Skálánál (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A hivatalos adatok alapján 128 azonosított koronavírus-fertőzött van Fejér megyében, ami nem tűnik olyan soknak. Miért mondják mégis azt, hogy Fejér a legfertőzöttebb megye? És hány Covid-19-pozitív élhet Székesfehérváron most? Megpróbáltuk kiszámolni.

Március 4-én egy Facebookon közzétett videóban jelentette be Orbán Viktor, hogy a koronavírus hivatalosan is megérkezett Magyarországra. A miniszterelnök aznap este két fertőzöttről számolt be. Április 17-én, vagyis 45 nappal később a hivatalos magyar tájékoztató oldal adatai szerint már 1763 ember adott pozitív mintát. Azonban az országos tisztifőorvos szerint ez csak a töredéke lehet a valóságnak, a vírus a gyors terjedése miatt mára gyakorlatilag követhetetlen. Müller Cecília szerint akár 10-15-szörös is lehet a valós fertőzöttek száma a beazonosított fertőzöttek számával szemben.

De ebből vajon hányan élnek Székesfehérváron?

Megpróbáltuk kiszámolni. Számításaink során kizárólag a 2020. április 17-én a koronavirus.gov.hu oldalon és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott hivatalos adatokat vettük alapul.

A világjárvánnyal kapcsolatos magyar tájékoztató honlap március 31-ig nem közölt területi bontásra vonatkozó adatokat, a megyei fertőzöttek számát részletező térkép április 1-je óta elérhető.  Ekkor 525 igazolt koronavírusos eset volt az országban, ebből 13 jutott Fejér megyére, amivel nem álltunk kirívó helyen. 16 nappal ezelőtt a fővárost és Pest megyét leszámítva jóval előttünk járt a pozitív koronavírus-tesztek tekintetében a megyék közül Győr-Moson-Sopron (26), Szabolcs-Szatmár-Bereg (25), de megelőzte Fejért Baranya (19) és Csongrád (17) is.

Ehhez képest valamivel több mint két hét alatt Fejérben közel megtízszereződött az igazolt fertőzöttek száma (128), míg az előbb említett megyék közül Győr-Moson-Sopronban csak a két és félszeresére (63) emelkedett a koronavírusosok száma. Szabolcsban (43) és Baranyában (33) ennél is kedvezőbb a helyzet: ezekben a megyékben még csak meg sem duplázódott a beazonosított koronavírusosok száma. Egyedül Csongrádban nőtt jelentősebben a fertőzöttek száma, ahol több mint háromszorosára emelkedett a pozitív tesztek száma.

Tegyük hozzá: az első területi adatok szerint Budapesten 232 fertőzöttet tartottak számon, ez mostanra a nem egész négyszeresére duzzadt (883), míg Pest megyében a kezdeti 96-ról ugrott fél hónap alatt 259-re a pozitív tesztet produkálók száma, ami valamivel több mint a két és félszerese az első adatnak. A kezdetihez képest megyénkhez hasonlóan kiugró adatokat egyedül Borsodban rögzítettek, ahol az április 1-jei 6 pozitív teszthez képest mára 52 diagnosztizált új típusú koronavírusos esetnél járnak, ami több mint 8,5-szeres növekedést jelent. De még ez is valamivel a 9,8-szoros Fejér megyei szorzó alatt van.

A hivatalos magyar adatok alapján tehát úgy tűnik, hogy Fejér megyében terjed leggyorsabban a koronavírus.

Na, és akkor tényleg Székesfehérvár

Az Eurostat 2019-es adatai alapján 417 712 fő volt megyénk lakosainak száma, ebből a Székesfehérváron 96 940-an laknak. Vagyis a megye közel negyede a megyeszékhelyen él. A Fejér megyében ismert fertőzöttek száma április 17-én 128 fő.

Ahhoz, hogy nagyjából kiderüljön, közülük hányan lehetnek fehérváriak, vegyük alapul a jelenlegi legnagyobb rendelkezésre álló mintát: az Egyesült Államokat. A Covid-19 egyik gócpontja New York állam lett, ahol április 16-ig 222 284 emberről derült ki, hogy elkapta a vírust. Közülük 117 565-en élnek New York Cityben, vagyis az állam összes fertőzöttjének közel 53 százaléka.

Tulajdonképpen ezt látjuk a magyar területi térképen is, ahol az összes magyar fertőzött (1763) fele (883) Budapestre korlátozódik. Vagyis ezek alapján nem túl nagy merészség kijelenteni, hogy a járvány által leginkább sújtott területek a nagyvárosok, feltehetően a magas populáció miatt.

Ha elfogadjuk kiindulási alapnak a New York állam-New York City és a Magyarország-Budapest arányszámot, akkor valahol 50-53% között lehet a magyar megyék pozitív esetein belül a megyeszékhelyek fertőzöttsége is. Fejér megye és Székesfehérvár esetében ez nagyjából 64-68 igazolt fertőzöttet jelenthet. Amit - ne felejtsük el az országos tisztifőorvos szavait - szorozzunk meg 10-15-tel, hogy a valós fertőzöttek számát megkapjuk.

Ebben az esetben Székesfehérváron akár a valós fertőzöttek száma valahol 640-1020 fő között is lehet. Ez azt jelenti, hogy legjobb esetben is nagyjából 200 székesfehérváriból 1 fertőzött, legrosszabb esetben pedig minden 100. fehérvári akár tudtán kívül is elkaphatta már a vírust. Így ha például olyan helyre megyünk, ahol 200-400 ember tartózkodik egyszerre, jó eséllyel van a tömegben koronavírussal már fertőzött ember, aki akarata ellenére is nagyon könnyen továbbadhatja a vírust.

A fő fertőzési forrás ugyanis nem az 64-68 ember, aki feltehetően a 128 Fejér megyeiből székesfehérvári, hiszen ők már kivétel nélkül mind kórházban vagy hatósági karanténban vannak otthon. A fentiek alapján ebben a pillanatban az az 580-950 ember terjesztheti a vírust a városban, aki jó eséllyel még tünetmentes - lehet, hogy végig az is marad -, de már fertőzött.

Ők a tudósok jelenlegi ismeretei alapján fejenként átlagosan legalább 2 embernek adják tovább az új típusú koronavírust.

Miért lehet rosszabb mégis a helyzet Fehérváron, mint Budapesten?

Budapest hivatalos lakosságszáma 1,75 millió fő, erre jut 883 fertőzött. Gyors számolás után kiderül, hogy jelenleg minden 100 000 budapestire 50 koronavírussal már igazoltan megfertőződött ember jut. Ugyanilyen logika alapján feltételezhetően ez Székesfehérvár esetében jóval 60 felett van, hiszen a legjobb esetben is 64 fertőzött jut nem egész 100 ezres lélekszámú városunkra. 

Így talán márt érhető, hogy miért vezette be sorozatban második hétvégén Cser-Palkovics András polgármester az egész országot figyelembe véve a legszigorúbb rendkívüli intézkedéseket. 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • HÍRADÓ 1-kor 2020. június 2.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. június 2.
 • Szijjártó: 376 milliárd forint beruházást vállaltak a versenyképességi pályázat jelentkezői
  Szijjártó: 376 milliárd forint beruházást vállaltak a versenyképességi pályázat jelentkezői
 • Július 19-én tartják az idei Forma 1-es magyar futamot
  Július 19-én tartják az idei Forma 1-es magyar futamot
 • A járvány egyértelműen lecsengő szakaszba lépett Magyarországon
  A járvány egyértelműen lecsengő szakaszba lépett Magyarországon
 • A Törökkút virágdísze lett a legszebb
  A Törökkút virágdísze lett a legszebb
 • A Törökkút ünnepi dísze tetszett a legjobban a fehérváriaknak
  A Törökkút ünnepi dísze tetszett a legjobban a fehérváriaknak
 • Emlékezés és emlékeztetés Trianonra az Öreghegyen
  Emlékezés és emlékeztetés Trianonra az Öreghegyen
 • Viccből terrorcselekménnyel fenyegetőzött egy fiatalkorú
  Viccből terrorcselekménnyel fenyegetőzött egy fiatalkorú

Eseménynaptár

 • Koronavírus - Vakcina tesztelésébe kezd az orosz hadsereg
  Koronavírus - Vakcina tesztelésébe kezd az orosz hadsereg
 • Börtönbüntetése letöltése közben követett el újabb bűncselekményeket egy férfi
  Börtönbüntetése letöltése közben követett el újabb bűncselekményeket egy férfi
 • Ötletek a digitális oktatáshoz - június 5-ig meghosszabították a pályázatot
  Ötletek a digitális oktatáshoz - június 5-ig meghosszabították a pályázatot
 • Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
  Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
 • Veszélyesek a kullancsok
  Veszélyesek a kullancsok
 • A hó végéig még ingyen parkolhatnak az autósok
  A hó végéig még ingyen parkolhatnak az autósok
 • Miért fontos, hogy jó állapotban legyen a kötőszövet?
  Miért fontos, hogy jó állapotban legyen a kötőszövet?
 • Továbbra is aszály van, nem javított a búza hozamán a múlt heti eső
  Továbbra is aszály van, nem javított a búza hozamán a múlt heti eső
 • Ma hajnaltól újra üzemel az esztergomi teherkomp
  Ma hajnaltól újra üzemel az esztergomi teherkomp
 • Itthon is beindult a hazai turizmus
  Itthon is beindult a hazai turizmus
 • Csapadék délután kis valószínűséggel fordulhat elő
  Csapadék délután kis valószínűséggel fordulhat elő
 • Csaknem másfél hónap után épségben elengedtek egy elrabolt kisfiút Belgiumban
  Csaknem másfél hónap után épségben elengedtek egy elrabolt kisfiút Belgiumban
 • Tovább könnyítik a családi kedvezmények igénylését
  Tovább könnyítik a családi kedvezmények igénylését