Partly cloudy12 °C
2021. január 22. péntek Vince
Menü
Házhozszállítás

A fehérvári kórházban több koronavírusos beteget kezelnek vérplazma-szérummal

A fehérvári kórházban több koronavírusos beteget kezelnek vérplazma-szérummal
COVID-19-plazma beadása a budapesti Pulmonológiai Klinikán (Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem)

Több budapesti kórház után már Székesfehérváron is kezelnek koronavírusos betegeket gyógyult fertőzöttek vérplazmájából előállított készítménnyel. Nemzetközi tapasztalatok alapján az eljárás után a súlyos állapotban lévő betegek állapota drasztikusan javul.

Egy hete kapta meg az első súlyos állapotban lévő magyarországi koronavírusos azt a vérplazma-kezelést, mely a passzív immunizáción alapul. A budapesti Szent László Kórház páciensét követően hétfőn két újabb fővárosi beteg esett át az első kezelésen. A feol.hu információi szerint a budapesti betegek után kedd óta már Székesfehérváron kezelt COVID-19 betegeken is alkalmazzák a módszert. A portál értesüléseit Bucsi László főigazgató is megerősítette.

A vérplazmás kezelés lényege, hogy a koronavírussal fertőzött beteg immunrendszere ellenanyagot, úgynevezett antitestet termel a vírus ellen, ezáltal tudja legyőzni a betegséget, tudtuk meg dr. Gyimesi Hildától.

– A gyógyult és már egészséges emberek plazmájából egy speciális eljárással, a plazmaferezissel kész ellenanyagot tudunk kinyerni – folytatta a Plazmaszolgálat Kft. orvosszakmai vezetője. – Ez a súlyos állapotban lévő, legyengült immunrendszerű betegek számára nagy segítség, hiszen készen kapják azt az ellenanyagot, ami elpusztítja szervezetükben a koronavírust. A gyógyult COVID-19-es személyek plazmája speciálisan a SARS-CoV-2 vírus ellen termelődött antitestet tartalmaz.   

Hozzátette: a vérplazma vétele plazmaferezis útján történik. Ez a véradáshoz hasonló eljárás, csak ebben az esetben a vért egy speciális készülék segítségével sejtes elemekre és vérplazmára választják szét. A sejtes elemeket (vörösvértest, fehérvérsejt, vérlemezke) visszajuttatják a plazmát adó személy szervezetébe, a plazmát pedig felhasználják terápiás célra vagy gyógyszerkiindulási-alapanyagként.

A Semmelweis Egyetem szerdán több fotót is közölt honlapján a már kész készítménnyel a kezelés menetéről. A cikkben azt írják, hogy a Pulmonológiai Klinikán egy 57 éves, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán pedig egy 75 éves férfi betegnek adták be a szérumot, a transzfúziónak szövődménye nem volt.

A hirado.hu Facebook-oldalán közölt egy videót kedden, melyben Andréka Pétertől vesznek éppen vérplazmát. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója már meggyógyult a koronavírus-megbetegedésből.

Andréka Péter a videóban elmondja, hogy nem volt semmilyen alapbetegsége, de ennyire beteg korábban még sosem volt. Felidézte: a folyamat fejfájással kezdődött, amelyet nem tudott enyhíteni. Kísérő tünet volt a végtelen gyengeség, a fáradékonyság, a szaglás- és ízlelés elvesztése, az étvágytalanság, feleségénél pedig izomfájdalom is társult mindehhez.

A főigazgatóval készült beszélgetést itt lehet megnézni: 

Annak érdekében, hogy még több szérumot állíthassanak elő és még több betegen segíthessenek, továbbra is várják a koronavíruson átesett, gyógyult páciensek jelentkezését a koronavirusplazma.hu és a plazmaadas.hu oldalakon.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Megnyílt a 21-ik Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás
  Megnyílt a 21-ik Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás
 • Nagy mennyiségű orosz vakcinát vásárolt Magyarország
  Nagy mennyiségű orosz vakcinát vásárolt Magyarország
 • Hat új közlekedési összeköttetés jön létre Magyarország és Szlovákia között
  Hat új közlekedési összeköttetés jön létre Magyarország és Szlovákia között
 • Módosított menetrendszerint közlekednek a vonatok a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon
  Módosított menetrendszerint közlekednek a vonatok a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon
 • Orbán Viktor: két héttel meghosszabbíthatják a korlátozásokat
  Orbán Viktor: két héttel meghosszabbíthatják a korlátozásokat
 • Lassan 100 ezer alatt az aktív fertőzöttek száma
  Lassan 100 ezer alatt az aktív fertőzöttek száma
 • Holnap tartják a középfokú írásbeli felvételit
  Holnap tartják a középfokú írásbeli felvételit
 • Mentősnek adta ki magát, úgy utazgatott az országban egy férfi
  Mentősnek adta ki magát, úgy utazgatott az országban egy férfi
 • 1 311 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg
  1 311 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 98 beteg