Clear sky6 °C
2021. március 7. vasárnap Tamás
Menü
Házhozszállítás

Újabb lélegeztetőgépeket kapott a kórház, használ a vérplazmaterápia és újra lehet lomtalanítást kérni - 64.nap

3111 főre nőtt a fertőzöttek száma, Fejérben újabb 4 embernél mutatták ki a koronavírust, nyitnak a kutyafuttatók és újra lehet Fehérváron lomtalanítást kérni – ezek voltak a május 6-a legfontosabb hírei.

Május 6-ra újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 10 krónikus beteg. Ezzel 373 főre emelkedett az elhunytak száma, 759-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1979 fő. Az aktív fertőzöttek 63%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 51%-a budapesti vagy Pest megyei.


964 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat. A védekezés első szakasza – az egészségügy felkészítése - ezzel véget ért.

Fejérben újabb 4 embernél mutatták ki a koronavírust, ezzel 310-re nőtt a fertőzöttek száma a megyében.

A legtöbb Covid-19-pozitív esetet eddig Budapesten azonosították (összesen 1528 fertőzött, 100 ezer lakosból átlagosan 87 koronavírusos). A megyék közül Pesten van a legtöbb beazonosított eset (összesen 410 fertőzött, 100 ezer lakosból átlagosan 32 koronavírusos), az esetek számát tekintve Fejér a második (összesen 310 fertőzött, 100 ezer lakosából átlagosan 74 koronavírusos).

A fertőzöttek száma megyénként (Fotó: MTI)
A fertőzöttek száma megyénként (Fotó: MTI)

Használ a vérplazmaterápia

Jelenleg öt koronavírus-fertőzöttet, egy nőt és négy férfit kezelnek a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban vérplazmaterápiával, közülük kettőnek az állapota már javult.

Online fogadóórát tart a polgármester

Május 7-én, csütörtökön délután 15 és 17 óra között online fogadóórát tart Cser-Palkovics András polgármester a Facebook oldalán, ahova várja a fehérváriak kérdéseit a járvány, illetve az elmúlt hetekben kevesebb figyelmet kapó ügyek kapcsán. A polgármester az enyhítésekkel kapcsolatban megjegyezte, nem szerettek volna rögtön mindent megnyitni, ezért az élet csak fokozatosan tér majd vissza Fehérváron a régi kerékvágásba.

Például a játszótereket a május 18-i nyitás előtt fertőtlenítik. A szombaton megnyíló iparcikkpiacon ugyanazok a vásárlási sávok lesznek érvényben, mint a városi piacon. Hétvégére megnyitják a kutyafuttatókat is. Az uszoda egyelőre zárva marad. A strand általában minden évben június közepétől várja a vendégeket, de elképzelhető, hogy előbbre hozzák a nyitást. (A témával részletesen ebben a cikkünkben foglalkoztunk.)

Három lélegeztetőgépet kapott a kórház

A légzéstámogatás fontos feladat a COVID-19 betegség gyógyításban, ezért a VIDEOTON 5 db non-invazív lélegeztetőgépet szerzett be a professzionális orvosi eszközök gyártójaként jól ismert olaszországi Dimar Srl.-től mintegy 12 millió Ft értékben. A készülékek április utolsó hetében érkeztek be a gyártótól.Ezekből a Fejér Megyei Szent György Kórház részére április 30-án a VIDEOTON nevében Sinkó Ottó adott át 3 db lélegeztetőgépet és a hozzájuk tartozó kiegészítőket, illetve azt a 10 db magas minőségű 3M gyártmányú félálarcot, amelyhez a VIDEOTON 3D technológiával gyártott olyan szelepeket, amelyekkel a legmagasabb fokú védelem garantálható az egészségügyi személyzet számára.

Átadták a lélegeztetőgépeket a kórház dolgozóinak (Fotó: VIDEOTON Holding)
Átadták a lélegeztetőgépeket a kórház dolgozóinak (Fotó: VIDEOTON Holding)

A VIDEOTON társ-vezérigazgatója emellett további alternatív védőeszköz fejlesztésekről tájékoztatta a kórház vezetőségét, majd kiemelte, hogy az első vonalban küzdők nincsenek magukra hagyva, és a jövőre nézve is felajánlotta a vállalatcsoport segítségét. A székesfehérvári kórház mellett más intézmények is támogatásban részesültek: a Dél-Pesti Centrumkórháznak a 2 db lélegeztetőgépet juttattunk el, valamint a dunaújvárosi és a kaposvári kórházzal is felvették a kapcsolatot. Amennyiben további igény adódik, úgy újabb 5 gép vásárlására van lehetőségük.

Újabb autófelajánlás a fehérvári mentősöknek

Május 6-án, szerda délelőtt átvették a fehérvári mentősök azt a Ford személygépkocsit, amit az Ivanics Csoport ajánlott fel. A csoport áprilisban már egy Ford kishaszongépjárművet átadott a mentőállomásnak. Az autók a rendkívüli járványügyi helyzet végéig segítik az ott dolgozók munkáját.

Átvették a mentősök az új autót. (Fotó: Ivanics Csoport)
Átvették a mentősök az új autót. (Fotó: Ivanics Csoport)

Ismét lehet lomtalanítást kérni

Még március 17-én döntött úgy a Depónia Kft., hogy a járvány megelőzése és terjedésének minimalizálása érdekében határozatlan ideig bezárja a Palotai úti, a csalai és a csákvári hulladékudvart, felfüggeszti az eseti lomtalanítást mind a társasházaknál, mind pedig a családi házaknál, valamint az összes telephelyén a személyes ügyfélszolgálatot szünetelteti. Május 4-én, hétfőtől az élet több területén lazultak a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedések, így a Depónia Kft. több szolgáltatását is újra igénybe lehet venni.

Május 11., hétfőtől a Palotai úti és a csalai hulladékudvart, május 16., szombattól pedig a csákvári hulladékudvart is megnyitják.

A témával ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Augusztus 15-ig nem lesznek egyházi programok Fehérváron

A katolikus, a református és az evangélikus felekezetek továbbra sem tartanak gyülekezeti összejöveteleket Székesfehérváron.  A kormány legutóbbi járványügyi rendelkezései alapján augusztus 15-ig töröltek minden egyházi programot. Az egyházi szertartások továbbra is online követhetők.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Brutális kettős gyilkosság Kislángon
  Brutális kettős gyilkosság Kislángon
 • A magyarországi egyházak többsége online tart szentmiséket
  A magyarországi egyházak többsége online tart szentmiséket
 • A korlátozások miatti veszteségek enyhítésére több intézkedést is hozott a kormány
  A korlátozások miatti veszteségek enyhítésére több intézkedést is hozott a kormány
 • Országos razzia kezdődik az utakon holnaptól
  Országos razzia kezdődik az utakon holnaptól
 • A dalai láma is megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját
  A dalai láma is megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját
 • Véget ért Aucklandben az egyhetes zárlat
  Véget ért Aucklandben az egyhetes zárlat
 • Takarítás vegyszerek nélkül
  Takarítás vegyszerek nélkül
 • A 60 év felettieket oltották szombaton Székesfehérváron
  A 60 év felettieket oltották szombaton Székesfehérváron

Eseménynaptár

 • 6201 az új fertőzöttek száma, elhunyt 108 beteg
  6201 az új fertőzöttek száma, elhunyt 108 beteg
 • Felfüggesztik személyes ügyfélszolgálátukat a szolgáltató cégek
  Felfüggesztik személyes ügyfélszolgálátukat a szolgáltató cégek
 • Egy túlsúlyos- és túlméretes szállítmány indul el a hegyeshalmi határállomásról
  Egy túlsúlyos- és túlméretes szállítmány indul el a hegyeshalmi határállomásról
 • Oltás: telefonon és e-mailben is lehet pontosítani az adatokat
  Oltás: telefonon és e-mailben is lehet pontosítani az adatokat
 • Elmaradt a nagy roham a fehérvári boltokban és reggeltől estig dolgoztak a fodrászok
  Elmaradt a nagy roham a fehérvári boltokban és reggeltől estig dolgoztak a fodrászok
 • Tovább romlik a járványhelyzet a szomszédos országokban
  Tovább romlik a járványhelyzet a szomszédos országokban
 • Kialakult A Dal 2021 döntős mezőnye
  Kialakult A Dal 2021 döntős mezőnye
 • Biztosított a hazai élelmiszer-ellátás a járvány harmadik hulláma alatt is
  Biztosított a hazai élelmiszer-ellátás a járvány harmadik hulláma alatt is
 • Ingyenes lesz az internet harminc napra a digitális oktatásban résztvevőknek
  Ingyenes lesz az internet harminc napra a digitális oktatásban résztvevőknek