3 évnél régebbi cikk

Akár 9 milliárdos bevételkiesés, játszóterek és az uszoda nyitása – online fogadóórát tartott dr. Cser-Palkovics András
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
Akár 9 milliárdos bevételkiesés, játszóterek és az uszoda nyitása – online fogadóórát tartott dr. Cser-Palkovics András

Nemcsak kérdésekre válaszolt csütörtöki, rendkívüli fogadóóráján dr. Cser-Palkovics András, de egy hosszabb hozzászólásban a város gazdasági helyzetének alakulásáról, a várható bevételkiesésekről is írt.

"A rendkívüli időszak újabb szakaszába léptünk, természetes tehát, hogy számos kérdés merülhet fel Önökben mind a járványhelyzet, mind az elmúlt hetekben kevesebb figyelmet kapó ügyek kapcsán" - indította dr. Cser-Palkovics András polgármester rendkívüli online fogadóóráját csütörtökön.

Ezúttal rendhagyó módon kérdés nélküli választ, afféle közleményt is közzétett az online lakossági fórum alatt, ahol a város gazdasági helyzetéről ír:

„Őszinteség. 2010 óta polgármesterként vallom, hogy kiemelten fontos a hiteles tájékoztatás. Kihasználva a mostani közmeghallgatást szeretnék egy rövid tájékoztatást adni a város jelenlegi költségvetési helyzetéről. Természetes, hogy a járványhelyzet első szakaszában minden más szempontnál fontosabb volt az emberi élet és egészség védelme. Így van ez természetesen május 4. után is, de emellett szembe kell néznünk a járványból fakadó társadalmi és gazdasági következményekkel is. Ezen belül az önkormányzatok, így Székesfehérvár költségvetési helyzetével is.

Ezt a munkát ráadásul nemcsak 2020-ra, hanem a 2021-re vonatkozóan is érdemes már most, legalább tervezési szinten elvégezni. A mostani számok természetesen még nem lehetnek véglegesek és biztosak, hiszen rengeteg bizonytalanság van még a világgazdaságban is. Ezek a bizonytalanságok pedig értelemszerűen hatnak a zömében exportra termelő fehérvári iparra is.

Az egészen biztosan elmondható, hogy sokmilliárd forintos bevételkiesése lesz az önkormányzatnak ebben az évben. 

Érdemes ilyenkor a legrosszabbra készülni, ez a mi számításaink szerint akár 9 milliárdos (!) bevételkiesést is jelenthet az önkormányzatnál 2020-ban.

(Székesfehérvár költségvetését 67,4 milliárd forintos tervezett bevétellel fogadta el a közgyűlés februárban - a szerk.)

Ennek a legnagyobb tétele az iparűzési adóból származó bevétel drasztikus visszaesése a 2020. elején tervezethez és a 2019-ben teljesülthöz képest. További tételek: intézményi bevételkiesés, gépjárműadó, idegenforgalmi adó, ingyenes parkolás, elmaradó bérleti díjak, vendéglátó teraszok ingyenes közterülethasználata, helyi közösségi közlekedés elmaradó jegy és bérletértékesítés bevétele.

Bár jelentős tartalékokkal fogadtuk el az idei költségvetést (milyen jó, hogy takarékos gazdálkodás jellemezte az önkormányzatot és nem költöttünk el minden forrásunkat az elmúlt években), de sajnos még ennél is jóval nagyobb mértékben csökkennek tehát várhatóan a város bevételei. Május végén szükség lesz a költségvetés jelentős módosítására, természetesen ezt nyilvánosságra fogom hozni.

A jelentősen csökkenő bevételekhez kell igazítani a kiadási oldalt is. A legfontosabb cél a város stabilitásának megőrzése, ez meggyőződésem szerint biztosítható. A védekezés költségeinek biztosítása mellett, prioritást élvez a 4000 önkormányzati alkalmazott munkahelyének megőrzése, a kötelező önkormányzati feladatok elvégzése.

Az önként vállalt feladatok körét, az arra szánt költségvetési összegeket, valamint a fejlesztéseket sajnos mindenképpen jelentősen csökkentenünk kell ebben a helyzetben 2020-ban és 2021-ben is. Ez bizonyos beruházások elhalasztását, átütemezését is magában foglalja.

Tudom, hogy ez egy más pálya, mint amit Székesfehérváron megszoktunk az előző években. Kérem ehhez a türelmet és a megértést. Biztos vagyok abban, hogy összefogással ezt a kihívást is meg fogjuk tudni oldani.”

A kérdések között elsősorban a koronavírushoz kapcsolódó témák voltak túlsúlyban, és főként az élet újraindulásához kapcsolódtak. 

Összegyűjtöttük a legérdekesebb, legfontosabb, legnagyobb érdeklődésre számot tartó problémákat. Most is a teljesség igénye nélkül válogattunk – és emeltünk ki – a kérdésekből és a válaszokból, természetesen azok tartalmának vagy jelentésének megváltoztatása nélkül: 

„...Miért nyitják meg a játszótereket, kiülős kocsmákat és éttermeket, ha valóban olyan magas a betegek száma? (A döntésnek örülök, csak a miértjét nem értem)...”
„...A teraszok (engedély birtokában történő) megnyitásáról állami szinten született döntés. Szerintem elsősorban a munkahelyek védelme érdekében. Az állami döntések sem csak enyhítésről szólnak, hiszen pl. a maszkviselés szabályai szigorodtak. Mi helyben egy fokozatos, ütemezett újraindítás mellett döntöttünk azokban a kérdésekben, ahol ezt megtehettük. Ahogy korábban is kicsit szigorúbb szabályokat hoztunk Fehérvárra vonatkozóan az országosnál, most sem mindent nyitottunk meg május 4-én. A játszótereket megfelelő fertőtlenítés és a karbantartási munkák befejezése után május 18-án nyitjuk csak. A megyei betegek számának jelentős része több, vidéken található idősek otthonában él. Kérdés persze, hogy alakul majd a betegszám a következő hetekben.…”

„...Azt szeretném kérdezni, van már esetleg valami terv, időpont, amikor az igazolt sportolók ismét kaphatnak vízfelületet? Hatalmas kiesés volt ez az időszak nekik vizes edzés nélkül…”
„...Uszoda nyitása a hatályos rendelkezések alapján nem lehetséges. Ha addig megengedi a központi szabályozás, augusztus 1-én nyitunk. Strandfürdő várhatóan május 30-án nyit, a nyitott strandi nagymedencében fognak edzési lehetőséget kapni a sportolók a strandi vendégek mellett...”

„...Szeretném megkérdezni, hogy mikor nyit ki az összes óvoda a városban? Ügyeletet nem szeretnék igénybe venni…”
„...Az óvodák nyitvatartásának meghatározásakor szükséges figyelemmel lenni a tényleges igénybe vevői létszámra. A veszélyhelyzet kihirdetése óta az igények száma az elmúlt hetekben lassan növekedett, és nemrég lépte át a 100 főt, a mai napon 124 fő. A több mint 3000 fős ellátotti létszámhoz képest ez olyan nagyságrend, mely nem indokolja az összes óvodai telephely (23) megnyitását. Egyelőre az április 30-án megjelent, a veszélyhelyzet során a gyermekek napközbeni felügyeletével kapcsolatos intézkedésekről szóló Kormányrendeletben megfogalmazott ellátási formát, azaz a gyermekek napközbeni felügyeletét biztosítjuk, ha erre vonatkozó igény van.

Tegnap olyan döntést hoztam, miszerint 2020. május 11. napjától valamennyi, az Önkormányzat fenntartásában működő bölcsődében és óvodában biztosított lesz a gyermekek napközbeni felügyelete munkanapokon 6 és 18 óra között, legfeljebb 5 fős csoportokban, az ezekben az intézményekben bölcsődei vagy óvodai jogviszonnyal rendelkező azon gyermekek részére, akiknek szülője vagy törvényes képviselője munkavégzés vagy más ok miatt ezt igényli. Az intézmények elsősorban a székhelyükön biztosítják az ügyeletet az adott bölcsődében, óvodában az ott bölcsődei, óvodai jogviszonnyal rendelkező gyermekek részére. Óvodák esetében, amennyiben az ügyeletet igénylő létszám meghaladja a csoportonkénti 5 fős létszámkorlátot, úgy a székhely mellett a tagóvodát/telephelyet is be fogjuk vonni az ügyeleti ellátásba a többlet igény felmerülésének napjától.

A Szivárvány Óvoda székhelyén felújítási munkák miatt nem működik ügyelet, itt a Püspökkertvárosi Tagóvoda fogadja a gyermekeket. Amennyiben az ügyeletet igénylő létszám meghaladja a Püspökkertvárosi Tagóvodában a létszámkorlátot, úgy a további ügyeleti igényeket a Gyöngyvirág Óvoda teljesíti majd.

Amennyiben az igények oly mértékben megnövekednek, hogy a napközbeni felügyelettel már nem biztosítható az ellátás, úgy természetesen megvizsgáljuk a normál óvodai rend szerinti visszaállást…”

„...Szeretném megkérdezni, hogy az iskolás gyermekeknek hol lesz ügyelet a nyáron mert ugye a szabadságok elfogytak…”
„...2020. május 5. napján kikértük a Kormányhivatal álláspontját arra vonatkozóan, hogy a táborok létszám megszorítás nélkül, vagy csak korlátozó intézkedések, feltételek betartásával szervezhetők. Amennyiben Tudomásunk szerint jövő héten kormányzati intézkedés születik erre vonatkozóan, természetesen azonnal tájékoztatjuk a szülőket…”

„...Várható, hogy kinyitják a sulikat még és meghosszabbítva a tanévet júni végéig mehetnének a gyerkőcök suliba? Pl. mint a szomszédos országban?…”
„...Az iskolákban a tanév esetleges meghosszabbítása, továbbá nyári szünet alatti ügyeleti rend elrendelése állami hatáskör, így felvettük a kapcsolatot a Székesfehérvári Tankerülettel ez irányú információ megadása érdekében. Tájékoztatásuk alapján, amennyiben ilyen lehetőség vagy kötelezettség előírásra kerül, úgy azonnal értesítik a szülőket…”

„...Ezúton szeretném megkérdezni, hogy a főutcai díszvilágítás rendbetétele tervben van-e és ha igen, mikorra várható?...”
„...A közeljövőben jár le a beruházás kötelező fenntartási ideje, ez után az időpont után lehetséges az inda műszaki tartalmának átgondolása, aminek előkészítésén szakembereink már dolgoznak...”

„...Mikor lehet csónakázni?...”
„...Május 18-tól indul....”

Természetesen sokkal több témában, sokkal több kérdés érkezett, ezeket és a rájuk érkezett válaszokat a következő Facebook-poszt alatt lehet elolvasni:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek