Light rain19 °C
2021. április 12. hétfő Gyula
Menü
Házhozszállítás

Már itthon is működik a kontaktkövető VírusRadar applikáció

Már itthon is működik a kontaktkövető VírusRadar applikáció
A koronavírus megelőzésének egyik modern lehetősége a kontaktok mobilos követése (Fotó: pixabay.com)

Nem csak az orvostudomány és a virológusok fogtak össze napjaink egyik legnagyobb kihívása, a koronavírus ellen. Az elmúlt hetek egyik legérdekesebb technológiai fejlesztése az emberek kapcsolatait figyelő alkalmazás, a VírusRadar, amely már Magyarországon is használható.

A VírusRadar elnevezésű, okostelefonra telepíthető program segítségével könnyen és egyszerűen tudjuk követni, hogy kapcsolatba kerülhettünk-e olyan embertársunkkal, aki koronavírussal fertőzött. Az alkalmazás igaz nem hazai fejlesztésű, egy macedón szoftvercég fejlesztette, azonban a magyar lokalizációt és a szoftver szigorú nemzetbiztonsági ellenőrzését itthon végezték.

Csak ezután kerülhetett sor arra, hogy első körben a Play Áruházba, majd pedig napokon belül az AppStore-ba is felkerülhet az app. Amúgy a fejlesztő NextSense ingyen ajánlotta fel az alkalmazást több más európai államnak is, sőt, Macedóniában már hetek óta használják.

Kötelező vagy önkéntes?

Fontos tény, hogy a VírusRadar alkalmazás használata teljesen önkéntes, egyáltalán nem kötelező használni. Azonban az is egy fontos tény, hogy igazi hatékonyságát csak akkor fogja tudni kihasználni a társadalom, ha minél többen használják, és az általa összegyűjtött adatokat minél pontosabban tudják elemezni. Amennyiben népszerű lesz az app, és kellő számban használják, akkor alkalmas lehet arra, hogy akár csökkentse a koronavírus átfertőződés arányát, illetve a potenciális fertőzöttek felkutatásában is hatékony lehet.

Tényleg figyeli, hogy merre jártam?

A VírusRadar nem a mobiltelefonok helyadatait használja a kontaktok beazonosítására. Működési elve ennél sokkal személytelenebb. Az okostelefonokba épített Bluetooth-rádiók egyedileg kisugárzott azonosítóját jegyzi meg, de csak abban az esetben, ha a másik okostelefon kellően hosszú ideig (minimum 20 perc) legalább két méteres távolságon belülre került.

Ebből fakadóan az app használata során telefonunk Bluetooth-modulját bekapcsolva kell tartanunk, bár ez napjainkban már nem okozhat problémát. Az azonosítókat két hétig tárolja a rendszer, ha ez idő alatt bármelyik, a VírusRadart használó személy az applikáción keresztül jelzi, hogy koronavírussal diagnosztizálták, a kontaktkutatók mindenkit értesítenek, aki kapcsolatba kerülhetett a fertőzött személlyel.

Már itthon is működik a kontaktkövető VírusRadar applikáció

A koronavírus kontaktkövetésre fejlesztett alkalmazás hazánkban VírusRadar néven érhető el, elsőnek Androidos telefonokra, de napokon belül iPhone-okra is érkezik (fotó: play.google.com)

És valóban anonim a szoftver használata?

Igen, az app nem tárol semmilyen személyes adatot. Az üzemeltető (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség) szerverein csak az applikáció (és a Bluetooth-modul) által előállított egyedi azonosító és a telefonszám kapcsolódik össze, amely kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a kontaktkutatók értesíteni tudják a potenciálisan fertőzött felhasználókat.

A kapcsolatok adatai nem kerülnek be a rendszerbe, mindaddig amíg a felhasználó manuálisan nem végzi el az adatbeküldést, miszerint ő fertőzött. Ezt azonban csak az teheti meg, aki igazolt fertőzötté vált, az ilyen formán begyűjtött adatokhoz pedig csak és kizárólag Nemzeti Népegészségügyi Központ férhet hozzá.

A szoftver biztonságát növeli, hogy a visszaélések és viccelődések elkerülése végett a valós fertőzöttel kapcsolatba kerültek csak abban az esetben kapnak értesítést a lehetséges megfertőződésről, ha a kontaktszemély fertőzöttségét a Nemzeti Népegészségügyi Központ ténylegesen megerősítette. Így a bliccelés és a riogatás lehetősége kizárt.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
  Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
 • Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
  Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
 • Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
  Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
 • Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
  Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
 • De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
  De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
 • Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
  Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
 • Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
  Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
 • Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
  Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
 • Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
  Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
 • A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
  A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
 • Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
  Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
 • Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
  Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
 • Oltások - hétről hétre többen kérik
  Oltások - hétről hétre többen kérik