Partly cloudy20 °C
2021. június 14. hétfő Vazul
Menü
Házhozszállítás

Mi lesz az óriáskerékkel, bontják vagy újraindul?

Mi lesz az óriáskerékkel, bontják vagy újraindul?
Hajdúszoboszlóról érkezett az óriáskerék (Fotó: ÖKK/Molnár Artúr)

Megkérdeztük az üzemeltetőt, hogy újraindul az óriáskerék vagy megkezdik a bontását?

Az eredeti tervek szerint a Zichy liget szélén álló óriáskerék 2019. december 31-ig forgott volna Székesfehérváron. A bontás időpontja később február végére módosult, majd február utolsó heteiben így nyilatkozott az üzemeltető Karma Production Kft. ügyvezetője, Németh Károly: 

"Márciusban még biztosan Székesfehérváron marad az óriáskerék, hogy mikor költözik, arról még nincs pontos dátum."

A koronavírus-járvány mint megannyi dologban, itt is áthúzta a számításokat, hiszen a veszélyhelyzet kihirdetése óta mozdulatlanul, üresen árválkodik a kerék. Egyelőre, bár már az ország teljes területén kivezették a kijárási korlátozás szabályait, az óriáskerék sorsa továbbra is kérdéses.

"Még nem tudjuk, hogy mi lesz a folytatás, jelenleg folyik az egyeztetés az önkormányzattal. Két dolog biztos: egyrészt június előtt nem lesz sem nyitás, sem pedig bontás. Szeretnénk megnézni, megvárni, hogy a különböző turisztikai látnivalók és szolgáltatások, szolgáltatók újranyitásához milyen kedvvel, hozzáállással vannak az emberek, hiszen nem szabad elfelejteni azt, hogy továbbra is járványhelyzet van. A másik, ami biztos, hogy az óriáskerék nem fog egész nyáron itt állni" - mondta el Németh Károly.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester hétfői, Instagramon tartott kérdezz-felelekében ugyancsak arról tájékoztatott, tárgyalnak az üzemeltetővel az újranyitásról:

Mi lesz az Óriáskerékkel?

A polgármester válaszából egy másik érdekes adat is kiderült: a 2019-es szeptemberi nyitástól kezdve összesen negyvenezren ültek fel az óriáskerékre. Ami azt jelenti, hogy a 2019. szeptember 20-i indulás és a 2020. március 16-i (ekkor jelentette be az üzemeltető, hogy a járványhelyzet miatt bezár) zárás között 178 nap telt el, vagyis naponta nagyjából 225-en ültek fel az óriáskerékre.

Persze ez a 225 erősen átlagszám, hiszen a nyitás napján, illetve például Lecsófőző Fesztivál ideje alatt vagy a Tökfesztiválon ennél jelentősen többen ültek fel egy nap alatt a kerékre, míg voltak olyan hétköznapok, amikor elmaradt a forgalom ehhez a számhoz képest.  

Mivel nem egységes a hétköznapi és hétvégi nyitvatartás, ha átlagot vonunk, akkor napi 7,7 óra üzemidő jön ki, ez azt jelenti,

hogy óránként 29-en néztek szét az óriáskerék magasából Székesfehérváron.

És hogy ez vajon megérte-e az üzemeltetőnek? Bár az üzemeltetéshez kapcsolódó kiadásokat, úgy mint bérleti díj, munkabér és egyéb működési költségek nem ismerjük, a negyvenezer vendéggel (ami valószínűleg nem ennyi fizetővendéget jelent) és átlag 1500 forintos jegyárral (felnőtt jegy 2000 Ft, gyerek 1500 Ft, fehérvári lakosoknak kedvezményesen 1500 Ft) - számolva az elmúlt közel nyolc hónapban 60 millió forint bevétel keletkezhetetett. 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Több biciklitároló lesz a Velencei-tó melleti vasútállomásokon
  Több biciklitároló lesz a Velencei-tó melleti vasútállomásokon
 • Országszerte tart a tömeges oltás
  Országszerte tart a tömeges oltás
 • Több ország is érdeklődik a magyar fejlesztésű autós segélyhívó eszköz iránt
  Több ország is érdeklődik a magyar fejlesztésű autós segélyhívó eszköz iránt
 • Közutas Szakmai Nap a Sóstón - újabb útfejlesztésekről számoltak be
  Közutas Szakmai Nap a Sóstón - újabb útfejlesztésekről számoltak be