3 évnél régebbi cikk

Miért fontos, hogy jó állapotban legyen a kötőszövet?
Miért fontos, hogy jó állapotban legyen a kötőszövet?

A kötőszöveteknek nagyon nagy szerepe van izmaink optimális működésében, a megfelelő ideg-izom kontroll kialakításában, belső szerveink rögzítésében. Ha kötőszöveteink jó állapotúak, akkor testünk működése is optimálisabb.

Az orvos- és sporttudomány fejlődésének és a téma iránt elkötelezett szakembereknek köszönhetően egyre több helyen olvashatunk, s napról napra többet tudhatunk meg a testünket belülről borító hálózatos szervrendszerről, a fasciarendszerről.

A kötőszövetek beburkolják izmainkat, a belső szerveinket, s hártyákat, szalagokat, tartóelemeket hoznak létre testünk minden részében. A kötőszövetről mára bebizonyosodott, hogy egy önálló szervrendszerként tekinthetünk rá és nagyon nagy szerepe van izmaink optimális működésében, a megfelelő ideg-izom kontroll kialakításában, belső szerveink rögzítésében.

 

 „Ha kötőszöveteink jó állapotúak, akkor testünk működése is optimálisabb. Ha gyengék, lazák vagy túlságosan feszesek, merevek, akkor alapvetően rontják izmaink működését, s kényelmetlen tüneteket okoznak, melyek akár súlyos problémákhoz is vezethetnek.” – tudtam meg Peringer Orsolyától.

Az intim medical specialistaként dolgozó fehérvári szakember elmondta:

A kötőszövet az izmainkkal ellentétben nem edzhető.

De szerkezete és ezáltal funkciója is pozitívan befolyásolható: testünk felszínén, a bőr alatti kötőszövetes réteg jól stimulálható hideg-meleg vizes, váltott zuhannyal, a mélyebb rétegek állapota pedig nyújtógyakorlatokkal, elongációkkal javítható.

Izmaink és kötőszöveteink állapota ún. SMR hengerrel is javítható. Az SMR jelentése: self-myofascial release, vagyis izompólya- vagy kötőszöveti önmasszázs. A hengerrel történő speciális gyakorlatok végzése segít az izmok regenerációjában, növeli a testmozgás hatékonyságát, megelőzheti az izomsérüléseket. A rendszeresen végzett SMR hengeres önmasszázs ezen kívül oldja a stressz által kiváltott izomfeszüléseket, kimasszírozza a fájdalmas, befeszült izomcsomókat.

Eszköz nélküli remek módszer a pozitív hatások előidézésére az elongáció vagy megnyújtózás. Izmaink, ízületeink és szalagjaink egymástól történő távolítása nagyon jó lehetőség testünk karbantartására, fascia-hálózatunk állapotának javítására.

Genetikánktól függően a kötőszöveteink lehetnek gyengék vagy túlságosan merevek. Az ilyen állapotban lévő kötőszövetek rontják izmaink működésének hatékonyságát.

Ezen kívül izomrövidülésekhez vagy túlnyúlásokhoz vezethetnek, megváltoztathatják a testtartásunkat, fájdalmakat idézhetnek elő (a deréknál, a medencébe sugározva).

A veleszületetten gyenge kötőszövet okozza például a terhességek után sok kismamánál a szétnyílt hasizmot, mely nemcsak esztétikai oldalról nézve problémás.” – mondta Peringer Orsolya, aki a szülés utáni komplex regenerálást segítő Mummy tummy trénerként is közismert városunkban.

A szakértő kifejtette, hogy a rectus diastasi gyakori diagnózis, mely az egyenes hasizmok egymástól való eltávolodását jelenti. A terhesség 35. hetében ez törvényszerűen bekövetkezik annak érdekében, hogy a baba elférjen az anyjuk hasában, de normál esetben szülés után néhány héttel az izom jobb és baloldali részei össze is záródnak.

Ha az izmot függőlegesen kettéosztó linea alba kötőszövetes rostjai erősen megnyúlnak, esetleg külön is válnak egymástól - akkor beszélünk a szétnyílt hasizom állapotáról, mely a hasizmok meggyengülése által az izomfűző megbomlását, a hasi struktúrák átrendeződését, testtartásromlást és számos további probléma kialakulását okozhatja.

Ez a diagnózis férfiaknál is előfordulhat például túlsúly esetében, nehéz tárgyak gyakori emelése / cipelése miatt, helytelenül végzett súlyzós gyakorlatok következményeként. A gyenge kötőszövet okolható több, a kismedencét és a medencefenéket érintő probléma (például: stressz inkontincia, szervsüllyedések, sérvek) kialakulásban is.

Hogy milyen elográciókat ajánlott végezni fizikai állapotunk javítása érdekében – erről lesz szó legközelebb!

Borítókép: Chikán Erika
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek