3 évnél régebbi cikk

Június 5-e a környezetvédelem világnapja - idén különösen felkavaró a jelentősége
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Június 5-e a környezetvédelem világnapja - idén különösen felkavaró a jelentősége

Te mit tennél, ha veszélyben éreznéd a gyerekeid életét? Harcolnál, ugye? Na, pont erre figyelmeztet a környezetvédelmi világnap is!

A Környezetvédelmi Világnap lassan fél évszázada létezik. 1972-ben Stockholmban tartottak egy környezetvédelmi világkonferenciát Ember és bioszféra címmel. Ennek első napját, június ötödikét még abban az az évben környezetvédelmi világnappá nyilvánították. Azóta június ötödik napján minden évben világszerte rendezvényeket tartanak a témában, és minden esztendőben más ország a központja magának a világnapnak.

Az ENSZ közgyűlése a világnapot megalapító 1972-es határozatában sürgette a kormányokat és egyéb szervezeteket, hogy az alkalomhoz kapcsolódva egyrészt a helyi körülményekhez igazodó, nemzeti szintű eseményekkel, másrészt világméretű rendezvényekkel adjanak hangsúlyt a környezeti kérdésnek, segítsék elő a rögzített célok megvalósulását. Ezért egyrészt minden évben más ország ad otthont a világnaphoz kapcsolódó hivatalos konferenciáknak, de számos egyéb helyi vagy regionális aktivitás is kötődik ehhez a naphoz” - írja a Wikipédia.

2020-ban Kolumbia a házigazdája a Környezetvédelmi Világnapnak. A dél-amerikai ország kimagasló faji sokszínűséggel rendelkezik: megtalálható ott a világ madárfajtáinak egyötöde, és többek között mintegy háromezerötszáz orchidea faj. Épp ezért az idei világnap témája éppen a természet sokszínűségének megőrzése, mely az emberi élet meglétének is alapvető feltétele. Arra hívják fel a figyelmet, hogy több mint egymilló állat és növényfaj áll a kihalás szélén.

A Guardian szerint akár a civilizáció összeomlásához is vezethet a kihalási hullám, a következő húsz évben több mint ötszáz állatfaj halhat ki.

Hogy miért különösen felkavaró, vagy inkább elgondolkodtató az idei környezetvédelmi világnap? Mert megtapasztaltuk, hogy igenis képesek vagyunk változtatni. A koronavírus világjárványnak köszönhetően a saját szemünkkel láthattuk, hogy akár néhány hét alatt hogyan lélegzik fel bolygónk az ember természetkárosító jelenlétének csökkenésével, és hogyan tisztulnak az óceánok, nyernek nagyobb életteret az állatok és a növények.

Most még állatok és növények sorakoznak a kihalás szélén lévő fajok több százezres listáján. De egy - talán nem is olyan távoli napon - az ember is közöttük lehet.

Forrás: profitline.hu, Wikipédia

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek