3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: eltörölhetik az idősek vásárlási idősávját, nyitnak a könyvtárak - 104. nap
Koronavírus: eltörölhetik az idősek vásárlási idősávját, nyitnak a könyvtárak - 104. nap

Szerdán dönt a kormány az idősek vásárlási idősávjáról, újra nyit a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és könyvtár is. Hétfői összefoglaló.

Szerdán dönt a kormány az idősek vásárlási idősávjáról

Várhatóan szerdán dönt a kormány a 65 évnél idősebbek vásárlási idősávjáról - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, a cél, hogy ezen a téren is visszaálljon az élet a megszokott kerékvágásba.

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is, hogy hétfőtől valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül vehető igénybe.

A kórházakban a koronavírus-fertőzöttek ellátására korábban elkülönített ágyak 80 százalékát újra az egyéb gyógyítás szolgálatába lehet állítani, 20 százalékot azonban továbbra is fent kell tartani a koronavírusos betegek kezelésére.

A háziorvosoknál és a szakorvosoknál bevezetett négy ember/óra szabály érvényét veszti, az ellátás azonban továbbra is csak telefonos bejelentkezés után vehető igénybe.

A szakorvosi óraszámoknak nem szabnak határt, mert mindenkinek érdeke az elhalasztott ellátások minél gyorsabb pótlása, az egyetlen feltétel, hogy az egészségügyi szolgáltatók tájékoztassák az egészségügyi hatóságot, illetve a finanszírozót.

Részlegesen feloldották a kórházi látogatási tilalmakat is, az ezzel kapcsolatos részletszabályokat az adott intézmény főigazgatója határozza meg. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy csak egészséges látogató és csak kézmosás, kézfertőtlenítés után, maszkviselés mellett látogathat, kizárólag ő kerülhet két méteres távolságnál közelebb a beteghez. Az országos tisztifőorvos azt javasolta, a találkozókra lehetőleg a szabadban kerüljön sor.

Az elmúlt 24 órában 7-tel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember halt meg a járvánnyal összefüggésben. A járvány kezdetétől igazoltan 4076-an fertőződtek meg, 2485-en gyógyultak meg, 563-an hunytak el. Az aktív fertőzöttek 1028-an vannak, kórházban 275 embert ápolnak, közülük 19-en szorulnak lélegeztetésre. Országos viszonylatban százezer lakosra továbbra is 41 megbetegedés és 5,8 halálozás jut.

Budapesten százezer emberre 110, Komárom-Esztergom megyében 100, Zalában 97, Fejérben 90, Pest megyében 46 a fertőzöttek száma.

A fertőzöttek száma a 15. héten volt a legtöbb, 712, s a 16. héten haltak meg a legtöbben, 91-en. Ezek a számok a 24. hétre folyamatosan csökkentek, ekkor 62-en fertőződtek meg és 15-en hunytak el.

A 4076 igazolt fertőzött 57 százaléka nő, 43 százaléka férfi, az összes fertőzött 45 százaléka 65 év feletti, a pozitív esetek 15 százaléka került ki az 50-59 év közötti, 14 százaléka a 40-49 év közötti és 10 százalék az összes többi korosztályból. A fertőzöttek mindössze 0,1-06 százaléka gyerek.

Nyithatnak a könyvtárak

Hétfőtől Budapesten is tartható a temetések és házasságkötések után családi rendezvény - mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a hétfői online sajtótájékoztatón. Hozzátette: a kormányrendelet alapján a résztvevők száma nem haladhatja meg a 200-at, és a védőtávolságot is be kell tartani. A házasságkötés és a házasságkötést követő családi rendezvény vendéglátóüzletben, szálláshelyen is megtartható hétfőtől, és ezeken "zenei szolgáltatás biztosítható".

Június 15-étől bárki számára látogathatók a könyvtárak.

Vasárnap 428 hatósági házi karantént rendeltek el, így 7707-en vannak karanténban. 439-re emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma: 126-ot rémhírterjesztés, 29-et közveszéllyel fenyegetés, 133-at csalás, 28-at járványügyi szabályszegés miatt indítottak, és 81 gyanúsítottat hallgattak ki.

Kiss Róbert azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnában és Romániában is nő a fertőzöttek száma, közölte: a magyar-ukrán és a magyar-román határátkelőkön folyamatos a határforgalom-ellenőrzés. Hozzátette: nem magyar állampolgárok Magyarország területére - a kétoldalú megállapodásokkal érintett államok állampolgárai kivételével - nem léphetnek be. Romániából és Ukrajnából kizárólag az agrárágazatban dolgozók, a különös méltánylást igénylők, valamint a Nyugat-Európába tartó román és ukrán állampolgárok léphetnek be Magyarországra.

A kőszínházak és a mozik nyitására vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével valószínűleg ezek az intézmények is megnyithatnak majd, az ezzel kapcsolatos szabályokat a kormány rendeletben szabályozza, amelyet várhatóan a szerdai kormányülés után hirdetnek ki.

Fehérváron is be kell jelentkezni a házi gyermekorvoshoz

Az Alba Családorvosi Egyesület tájékoztatása szerint a házi gyermekorvosi ellátásban továbbra is kizárólag telefonon előre egyeztetett időpontban tudnak beteget fogadni - áll a hétfői lakossági tájékoztatóban.

A gyermek háziorvosok nevében dr. Wilhelm Róbert, az egyesület elnöke arra kéri a szülőket, hogy a rendelőben viseljék a szájmaszkot, kizárólag a megadott időpontban jelenjenek meg, és ha megoldható, a gyermeket csak egy szülő kísérje.

A váróterembe lépéskor mind a gyermeknek, mind kísérőjének ellenőrzik testhőmérsékletét.

Az igazolások, szociális ellátásokhoz szükséges dokumentumok kiadása iránti kéréseiket telefonon jelezhetik. A rendszeresen használt gyógyszerek felírása, e-recept formájában, telefonon keresztül továbbra is kérhető a rendelési időn belül.

Újra nyit a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és könyvtár is

A vonatkozó kormányrendelet lehetővé teszi, hogy június 15-étől a nyilvános könyvtárak bárki számára látogathatóak. A székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár – az intézményvezető tájékoztatása alapján – 2020. június 16-ától a következő módon nyit ki újra:

  1. Csak a Központi Könyvtár, annak részlegei (Felnőtt kölcsönző, Gyermekrészleg, Olvasóterem, Zenei és számítógépes részleg) nyitnak ki hétfőtől péntekig 10-18 óra között, és júniusban szombatonként ezek a részlegek zárva tartanak.
  2. A tagkönyvtárak június 23-tól nyitnak ki újra, a Mészöly Géza utcai Tagkönyvtárban és a Széna téri Tagkönyvtárban a teraszkönyvtár szolgáltatásai addig is igénybe vehetők maradnak.
  3. A Központi Könyvtárból heti egy alkalommal házhoz viszik a könyveket – telefonon, levélben lehet a kéréseket leadni.
  4. Olvasók csak maszkban, kézfertőtlenítés után léphetnek be az olvasói terekbe.
  5. Csak korlátozott számú olvasó tartózkodhat korlátozott ideig (fél óra) egyidejűleg a könyvtárban. (Helyi adottságoknak megfelelően 3-10 fő.)
  6. Az Olvasóteremben lehet újságokat olvasni létszámkorlátozás mellett, lehet fénymásolást kérni. A Zenei és számítógépes részlegben a megfelelő távolságtartás mellett lehet számítógépeket használni.
  7. A visszahozott könyveket 48 órára karanténba teszik.
  8. Késedelmi díjat még egy hónapig nem számítanak fel.
  9. A fiókközi kölcsönzés szünetel.
  10.  A kölcsönzés gyorsítása érdekében lehet előre kérni a kölcsönözni kívánt dokumentumokat.

Jó hír, hogy a Vörösmarty Mihály Könyvtár a korábbi évekhez képest – a jelenlegi helyzetre tekintettel – a nyári zárva tartását csökkentett időtartamra, két hétre korlátozza. 

Az operatív törzs helyett jön a járványügyi bevetési egység

A járványügyi készenlét pillére lesz a járványügyi bevetési egység - mondta el Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője hétfőn a szervezet eligazító ülésén, Budapesten.

Az ezredes rámutatott: azzal, hogy a védekezés új fázisába lépett, új szervezeti egységek és együttműködési formák is szükségesek, hogy "felkészüljünk a járvány további támadására" és továbbra is "fenntarthassuk a hatékony védekezési képességünket".

Ezért döntött a kormány arról, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően is fenntartja a járványügyi készenlétet, és létrehoz egy ideiglenesen működő szervezeti egységet, amelynek feladata az, hogy szükség esetén gyorsan és azonnal tudjon reagálni, ha valahol rövid időn belül nagy számban regisztrálnának új koronavírusos megbetegedéseket.

Az egységet a helyettes országos tisztifőorvos, Szabó Enikő vezeti, a testületben a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a kórházparancsnoki támogató törzs, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, valamint a honvédség képviselője is helyet kapott.

Horvátország újraindítja a nemzetközi közúti és vasúti forgalmat

Horvátország újraindítja a nemzetközi közúti és vasúti forgalmat, Szlovéniában szigorú intézkedések mellett hivatalosan is megkezdődhetett a strandszezon - derült ki a válságstábok hétfői közleményéből.

A legfrissebb adatok szerint Horvátországban az elmúlt egy napban kettővel, 2254-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány halálos áldozatainak száma 107 maradt. Az első fertőzés több mint három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2140 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A diagnosztizált betegek közül 7-en vannak kórházban, közülük senki sincs lélegeztetőgépen.

A válságstáb Horvátországban továbbá feloldotta a boltok ünnepnapi zárva tartásra vonatkozó rendeletét.

A szomszédos Szlovéniában a kormány jelentése szerint az elmúlt 24 órában eggyel, 1499-ra nőtt az új koronavírussal diagnosztizáltak fertőzöttek száma, és nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány halálos áldozatainak száma 109 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze heten vannak kórházban, és közülük egyet ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt tizennégy napban nulla és kettő között változott az új koronavírus-fertőzöttek száma, ez alól csak június 5. volt kivétel, amikor 5 fővel nőtt az esetszám.

Hétfőn hivatalosan is megkezdődhetett a strandszezon az országban.

A szlovén sajtó szerint a szigorú előírások komoly kihívások elé állítják a fürdőzőket és az üzemeltetőket is: strandokon be kell tartani a 1,5 méteres távolságot, a vízben pedig a két métert. Ez alól csak az egy háztartásban élők képeznek kivételt. A fürdőhelyek üzemeltetőinek a látogatók számát a követelményekhez kell igazítaniuk, továbbá a strandon dolgozóknak kötelező szájmaszkot viselniük.

Eközben a szlovén általános iskolák arra panaszkodnak, hogy nem tudják teljes mértékben betartani a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések. Goran Popovic, a ljubljanai Livada általános iskola igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: az elvárások teljesíthetetlenek, és az iskolákra hárítják a felelősséget.

Szavai szerint ha nem lesz lehetséges úgy dolgozni, ahogy a járvány előtt, akkor jobb lesz, ha az őszre nem térnének vissza az iskolákba. "Nem könnyű állandó félelemben élni, hogy felelősek leszünk, ha történik valami" - mondta.

Szlovéniában május 28-án kezdődött meg az oktatás. Azóta három különböző iskolában diagnosztizáltak fertőzött diákokat, ezért az egész osztálynak és a tanáruknak is kéthetes házi karanténba kellett vonulniuk.

Zágráb és Ljubljana - április végétől és május elejétől - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több uniós ország állampolgára előtt. Utóbbi hétfőtől az összes közös határátkelőhelyet is megnyitotta Olaszországgal.
(MTI)

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

 

Borítókép: Pexels/Anna Shvets
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek