3 évnél régebbi cikk

Magyarországon apának lenni jó!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pexels.com
Magyarországon apának lenni jó!

Magyarországon jó apának lenni, hiszen az apaság pozitív hatással van a férfiak életminőségére, ezért is örvendetes, hogy nőtt a férfiak gyermekvállalási kedve - derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatásából.

Az intézet a vásárnapi apák napjával kapcsolatos közleményében hangsúlyozta, az elmúlt tíz évben az ezer 15-59 éves férfira jutó születések száma 25-ről 31-re nőtt.

Az apák átlagos életkora gyermekük születésekor csaknem egy évvel, 34,3 évre nőtt.

Az apák szerepének fontosságát számos kutatás és tanulmány is igazolja. Bár Magyarországon inkább a hagyományos modell szerint ítélik meg a férfiak szerepét, a szülői feladatok megosztása is egyre hangsúlyosabban jelen van a családokban.

Kutatások alapján a férfiak önmaguktól, a nők pedig partnerüktől leginkább azt várják el, hogy a férfiak egyszerre biztosítsák az anyagiakat, és a mindennapokban aktívan résztvevő apák is legyenek.

A hagyományos, anyagi biztonságot megteremtő apakép általános elfogadottsága 94 százalékos, ugyanakkor a családcentrikus, résztvevő apai szerep támogatottsága is jelentős, 65 százalék.

Az apák otthon maradását, közvetlenül a gyermek születése után a többség, 67 százalék támogatja.

Az apák egyre nagyobb része vállalkozna arra, hogy hosszabb időt töltsön otthon gyermekgondozással, az anyák viszont hagyományosabban gondolkodnak erről, 40 százalékuk nem tartja elképzelhetőnek, hogy ne az anya maradjon otthon a gyermekkel.

Az édesanyák több mint négyötöde leginkább az édesapára számíthat, ha segítségre van szüksége a gyermek gondozásában és nevelésében - mutatják a kutatások.

Az apával való jó kapcsolat elősegíti, hogy a fiatalok boldogabbnak érezzék magukat - írták, megjegyezve, hogy akiknek nagyon jó a kapcsolatuk az édesapjukkal, azoknak több, mint 80 százaléka érzi magát inkább boldognak és elégedettnek.

Azoknak az édesapáknak pedig, akik gyermekükkel jó kapcsolatot ápolnak, négyszer nagyobb esélyük van a hosszabb életre.

/mti/

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek