3 évnél régebbi cikk

Idén is meghirdetik a Műanyagmentes júliust - A Jancsárkertben pontgyűjtő játékkal buzdítanak hulladékmentes vásárlásra
Idén is meghirdetik a Műanyagmentes júliust - A Jancsárkertben pontgyűjtő játékkal buzdítanak hulladékmentes vásárlásra

Mellőzzük az egyszer használatos műanyagból készült eszközöket, a szemét növelése helyett keressünk hosszútávú megoldásokat és gondoljuk át a vásárlásainkat - erről szól a Műanyagmentes július. A Jancsárkertben információkkal, környezettudatos termelőkkel és pontgyűjtő akcióval készülnek.

A júliushoz már nem csak a forró nyári napokat társítjuk, hanem azt is, hogy műanyagmentes. Az egyre népszerűbb kezdeményezés lényege, hogy (legalább) egy hónapon át kerüljünk mindent, ami egyszer használatos műanyagból készül.

Miért kell csökkentenünk a műanyagot?

Az egyszer használatos műanyaggal az a fő probléma, hogy nagyon rövid az élettartamuk, ehhez képest több száz év, amíg lebomlik a természetben. Sajnos ekkor sem hullik szét biológiai összetevőkre, amik a földben aztán felszívódnak, hanem először csak szétaprózódnak, majd bekerülnek a talajba, a talajvízbe - ismerteti a folyamatot Kecskés Tímea, a Ki? - Ti & Mi környzetvédelmi aktivistája. A körforgás miatt pedig ezek a maradványok visszajutnak az emberekhez is.

"A vízzel például hetente megiszunk egy bankkártyányi mikroműanyagot."

Nem feledkezhetünk el az óceáni szemétszigetekről sem; ahogyan Timi mondja, a három franciaországnyi területet jelentő szemét 80 százaléka a folyókból illetve a szárazföldről kerül oda. Ezt pedig az eldobható műanyag használatának csökkentésével tudnánk befolyásolni.

A műanyagmentes azt jelentené, hogy egyáltalán nem használunk műanyagot. Ezt elég nehéz lenne megoldani - hiszen ha csak körülnézünk a lakásban láthatjuk, hogy nagyon sok minden készül műanyagból. Itt elsősorban az eldobható műanyagok használatának csökkentéséről van szó, amiket átlagosan 2-12 percig használunk csupán, lebomlásuk pedig 500 évig is eltarthat. 

Mit tehetünk?

Timi elsőkörben azt javasolja, hogy otthon, a saját háztartásában mindenki borítsa ki a kukát. Válogassa szét, hogy például milyen műanyag szemete keletekezik, és abból válassza ki a leggyakoribbat, majd ki lehet tűzni célnak annak a csökkentését. Lehet ez a PET palack, a tejesdoboz (ami Tetrapack és többrétegű, mivel az is műanyagnak számít), zacskók, tusfürdős flakonok, stb.

Amire még érdemes odafigyelni:

  • Amikor vásárolni megyünk, legyen nálunk egy vászontáska, kosár, vagy egy használt szatyor.
  • Gondoljuk át, mik azok a zöldségek és gyümölcsök, amiket nem kell külön zacskóba tennünk, vagy éppen egyáltalán nincs szükség hozzá plusz csomagolásra.
  • Ha házon kívül eszünk, kerüljük a műanyag evőeszközök, poharak, vagy szívószál használatát - van, amit vihetünk magunkkal, vagy éppen kérhetünk a vendéglátóhelyen elmosható eszközöket.

Műanyagmentes július a Jancsárkertben

Székesfehérváron a Jancsárkert termelői- és biopiacra kilátogatva kaphatunk információkat és sajátíthatjuk el a műanyagmentes vásárlás alapjait. "Együttműködünk a KDRIÜ - Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség és a 2LIFES közösség partnereivel, környezettudatos termelőkkel és pontgyűjtő akcióval várunk mindenkit a Ki? - Ti & Mi standjánál. Pontok akkor járnak, ha a vásárló saját alkalmatosságba, táskába, dobozba, zacskóba vásárol, esetlegesen nem használnak fel csomagoló anyagot. A legtöbb pontot összegyűjtők július végén ajándékot kapnak. Emellett a 2Lifes közösség kézművesei, gyártói, készítői is ott lesznek a piacon, így a megszokottakon kívűl más termékekkel is találkozhatnak a vásárlók."

A 2Lifes projekt célja az újrahasználat népszerűsítése; azaz megmutatni, hogyan adhatunk újabb életet azoknak a tárgyianknak, amik szükségtelenné váltak, vagy éppen nem működnek már tökéletesen.

Ezen dolgozik a Ki? - Ti & Mi együtt az ügynökséggel. "A háttérben kutatások zajlanak, kérdőíveket készítünk és tanulmányokat írunk, miközben összehoztunk egy közösséget is 20-25 fővel. A közösség tagjai között ott van Schultz György,a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke, Virág Kriszti a Mum Goes Green bloggere, a Sárréti Ökokör, illetve termelők és kézművesek, a kisebbtől a nagyobb vállalkozásokon át. A júliusi piaci eseményeken lehet velük találkozni."

A Műanyagmentes július globális mozgalom, ami a műanyagszennyezést emberek millióinak bevonásával szeretné csökkenteni. A hivatalos weboldalon rengeteg ötletet és hasznos információt lehet találni többek között arról, hogyan kezdjünk el környezetbarát módon gondolkodni. Végigvezet azon, mire figyeljünk oda fürdőszobai kellékeink vásárlásánál, a konyhában, de egy műanyagmentes piknikezéshez ajánlanak alternatívákat.

 
Borítókép: Unsplash
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek