Partly cloudy4 °C
2021. január 25. hétfő Pál
Menü
Házhozszállítás

Idén is meghirdetik a Műanyagmentes júliust - A Jancsárkertben pontgyűjtő játékkal buzdítanak hulladékmentes vásárlásra

Mellőzzük az egyszer használatos műanyagból készült eszközöket, a szemét növelése helyett keressünk hosszútávú megoldásokat és gondoljuk át a vásárlásainkat - erről szól a Műanyagmentes július. A Jancsárkertben információkkal, környezettudatos termelőkkel és pontgyűjtő akcióval készülnek.

A júliushoz már nem csak a forró nyári napokat társítjuk, hanem azt is, hogy műanyagmentes. Az egyre népszerűbb kezdeményezés lényege, hogy (legalább) egy hónapon át kerüljünk mindent, ami egyszer használatos műanyagból készül.

Habár nagyon kényelmes az egyszer használatos műanyagok jelenléte, tisztában kell lennünk azzal, hogy ezeknek a szemét formában történő felhalmozódása egyre jelentősebb fenyegetést jelent környezetünkre. (Fotó: pexels.com)
Habár nagyon kényelmes az egyszer használatos műanyagok jelenléte, tisztában kell lennünk azzal, hogy ezeknek a szemét formában történő felhalmozódása egyre jelentősebb fenyegetést jelent környezetünkre. (Fotó: pexels.com)

Miért kell csökkentenünk a műanyagot?

Az egyszer használatos műanyaggal az a fő probléma, hogy nagyon rövid az élettartamuk, ehhez képest több száz év, amíg lebomlik a természetben. Sajnos ekkor sem hullik szét biológiai összetevőkre, amik a földben aztán felszívódnak, hanem először csak szétaprózódnak, majd bekerülnek a talajba, a talajvízbe - ismerteti a folyamatot Kecskés Tímea, a Ki? - Ti & Mi környzetvédelmi aktivistája. A körforgás miatt pedig ezek a maradványok visszajutnak az emberekhez is.

"A vízzel például hetente megiszunk egy bankkártyányi mikroműanyagot."

Nem feledkezhetünk el az óceáni szemétszigetekről sem; ahogyan Timi mondja, a három franciaországnyi területet jelentő szemét 80 százaléka a folyókból illetve a szárazföldről kerül oda. Ezt pedig az eldobható műanyag használatának csökkentésével tudnánk befolyásolni.

A műanyagmentes azt jelentené, hogy egyáltalán nem használunk műanyagot. Ezt elég nehéz lenne megoldani - hiszen ha csak körülnézünk a lakásban láthatjuk, hogy nagyon sok minden készül műanyagból. Itt elsősorban az eldobható műanyagok használatának csökkentéséről van szó, amiket átlagosan 2-12 percig használunk csupán, lebomlásuk pedig 500 évig is eltarthat. 

Mit tehetünk?

Timi elsőkörben azt javasolja, hogy otthon, a saját háztartásában mindenki borítsa ki a kukát. Válogassa szét, hogy például milyen műanyag szemete keletekezik, és abból válassza ki a leggyakoribbat, majd ki lehet tűzni célnak annak a csökkentését. Lehet ez a PET palack, a tejesdoboz (ami Tetrapack és többrétegű, mivel az is műanyagnak számít), zacskók, tusfürdős flakonok, stb.

Amire még érdemes odafigyelni:

 • Amikor vásárolni megyünk, legyen nálunk egy vászontáska, kosár, vagy egy használt szatyor.
 • Gondoljuk át, mik azok a zöldségek és gyümölcsök, amiket nem kell külön zacskóba tennünk, vagy éppen egyáltalán nincs szükség hozzá plusz csomagolásra.
 • Ha házon kívül eszünk, kerüljük a műanyag evőeszközök, poharak, vagy szívószál használatát - van, amit vihetünk magunkkal, vagy éppen kérhetünk a vendéglátóhelyen elmosható eszközöket.
Nem szükséges újabb és újabb zacskót letépni a zöldséges és gyümölcsök vásárlásához. (Fotó: Ki? - Ti & Mi)
Nem szükséges újabb és újabb zacskót letépni a zöldséges és gyümölcsök vásárlásához. (Fotó: Ki? - Ti & Mi)

Műanyagmentes július a Jancsárkertben

Székesfehérváron a Jancsárkert termelői- és biopiacra kilátogatva kaphatunk információkat és sajátíthatjuk el a műanyagmentes vásárlás alapjait. "Együttműködünk a KDRIÜ - Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség és a 2LIFES közösség partnereivel, környezettudatos termelőkkel és pontgyűjtő akcióval várunk mindenkit a Ki? - Ti & Mi standjánál. Pontok akkor járnak, ha a vásárló saját alkalmatosságba, táskába, dobozba, zacskóba vásárol, esetlegesen nem használnak fel csomagoló anyagot. A legtöbb pontot összegyűjtők július végén ajándékot kapnak. Emellett a 2Lifes közösség kézművesei, gyártói, készítői is ott lesznek a piacon, így a megszokottakon kívűl más termékekkel is találkozhatnak a vásárlók."

A Ki? - Ti & Mi standjánál minden információt megtalálnak az érdeklődök a környezettudatos vásárlással kapcsolatban. (Fotó: Ki? - Ti & Mi)
A Ki? - Ti & Mi standjánál minden információt megtalálnak az érdeklődök a környezettudatos vásárlással kapcsolatban. (Fotó: Ki? - Ti & Mi)
A 2Lifes projekt célja az újrahasználat népszerűsítése; azaz megmutatni, hogyan adhatunk újabb életet azoknak a tárgyianknak, amik szükségtelenné váltak, vagy éppen nem működnek már tökéletesen.

Ezen dolgozik a Ki? - Ti & Mi együtt az ügynökséggel. "A háttérben kutatások zajlanak, kérdőíveket készítünk és tanulmányokat írunk, miközben összehoztunk egy közösséget is 20-25 fővel. A közösség tagjai között ott van Schultz György,a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke, Virág Kriszti a Mum Goes Green bloggere, a Sárréti Ökokör, illetve termelők és kézművesek, a kisebbtől a nagyobb vállalkozásokon át. A júliusi piaci eseményeken lehet velük találkozni."

A Műanyagmentes júliushoz valójában nem megvonni kell magunktól a megszokott dolgokat, hanem elsősorban átgondolni, hogyan valósítsuk meg környezetbarát módon. (Fotó: plasticfreejuly.org)
A Műanyagmentes júliushoz valójában nem megvonni kell magunktól a megszokott dolgokat, hanem elsősorban átgondolni, hogyan valósítsuk meg környezetbarát módon. (Fotó: plasticfreejuly.org)

A Műanyagmentes július globális mozgalom, ami a műanyagszennyezést emberek millióinak bevonásával szeretné csökkenteni. A hivatalos weboldalon rengeteg ötletet és hasznos információt lehet találni többek között arról, hogyan kezdjünk el környezetbarát módon gondolkodni. Végigvezet azon, mire figyeljünk oda fürdőszobai kellékeink vásárlásánál, a konyhában, de egy műanyagmentes piknikezéshez ajánlanak alternatívákat.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Törvényi védelmet kaptak a vidéki zajok és szagok Franciaországban
  Törvényi védelmet kaptak a vidéki zajok és szagok Franciaországban
 • Erős földrengés volt az Antarktisz partjainál
  Erős földrengés volt az Antarktisz partjainál
 • Tombol a járvány harmadik hulláma Spanyolországban
  Tombol a járvány harmadik hulláma Spanyolországban
 • Szigorú intézkedések mellett tartották meg a középiskolai írásbeli felvételi vizsgákat
  Szigorú intézkedések mellett tartották meg a középiskolai írásbeli felvételi vizsgákat
 • Átadták a Petőfi Zenei Díjakat
  Átadták a Petőfi Zenei Díjakat
 • Horvátországban felfüggesztették a lakosság oltását a vakcinahiány miatt
  Horvátországban felfüggesztették a lakosság oltását a vakcinahiány miatt
 • Tájékoztató kampány indult a koronavírus elleni oltásról
  Tájékoztató kampány indult a koronavírus elleni oltásról
 • HÍREK 17 órakor 2021.január 23.
  HÍREK 17 órakor 2021.január 23.
 • Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése
  Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése