Partly cloudy16 °C
2021. április 11. vasárnap Zsolt, Leó
Menü
Házhozszállítás

Idén is meghirdetik a Műanyagmentes júliust - A Jancsárkertben pontgyűjtő játékkal buzdítanak hulladékmentes vásárlásra

Mellőzzük az egyszer használatos műanyagból készült eszközöket, a szemét növelése helyett keressünk hosszútávú megoldásokat és gondoljuk át a vásárlásainkat - erről szól a Műanyagmentes július. A Jancsárkertben információkkal, környezettudatos termelőkkel és pontgyűjtő akcióval készülnek.

A júliushoz már nem csak a forró nyári napokat társítjuk, hanem azt is, hogy műanyagmentes. Az egyre népszerűbb kezdeményezés lényege, hogy (legalább) egy hónapon át kerüljünk mindent, ami egyszer használatos műanyagból készül.

Habár nagyon kényelmes az egyszer használatos műanyagok jelenléte, tisztában kell lennünk azzal, hogy ezeknek a szemét formában történő felhalmozódása egyre jelentősebb fenyegetést jelent környezetünkre. (Fotó: pexels.com)
Habár nagyon kényelmes az egyszer használatos műanyagok jelenléte, tisztában kell lennünk azzal, hogy ezeknek a szemét formában történő felhalmozódása egyre jelentősebb fenyegetést jelent környezetünkre. (Fotó: pexels.com)

Miért kell csökkentenünk a műanyagot?

Az egyszer használatos műanyaggal az a fő probléma, hogy nagyon rövid az élettartamuk, ehhez képest több száz év, amíg lebomlik a természetben. Sajnos ekkor sem hullik szét biológiai összetevőkre, amik a földben aztán felszívódnak, hanem először csak szétaprózódnak, majd bekerülnek a talajba, a talajvízbe - ismerteti a folyamatot Kecskés Tímea, a Ki? - Ti & Mi környzetvédelmi aktivistája. A körforgás miatt pedig ezek a maradványok visszajutnak az emberekhez is.

"A vízzel például hetente megiszunk egy bankkártyányi mikroműanyagot."

Nem feledkezhetünk el az óceáni szemétszigetekről sem; ahogyan Timi mondja, a három franciaországnyi területet jelentő szemét 80 százaléka a folyókból illetve a szárazföldről kerül oda. Ezt pedig az eldobható műanyag használatának csökkentésével tudnánk befolyásolni.

A műanyagmentes azt jelentené, hogy egyáltalán nem használunk műanyagot. Ezt elég nehéz lenne megoldani - hiszen ha csak körülnézünk a lakásban láthatjuk, hogy nagyon sok minden készül műanyagból. Itt elsősorban az eldobható műanyagok használatának csökkentéséről van szó, amiket átlagosan 2-12 percig használunk csupán, lebomlásuk pedig 500 évig is eltarthat. 

Mit tehetünk?

Timi elsőkörben azt javasolja, hogy otthon, a saját háztartásában mindenki borítsa ki a kukát. Válogassa szét, hogy például milyen műanyag szemete keletekezik, és abból válassza ki a leggyakoribbat, majd ki lehet tűzni célnak annak a csökkentését. Lehet ez a PET palack, a tejesdoboz (ami Tetrapack és többrétegű, mivel az is műanyagnak számít), zacskók, tusfürdős flakonok, stb.

Amire még érdemes odafigyelni:

 • Amikor vásárolni megyünk, legyen nálunk egy vászontáska, kosár, vagy egy használt szatyor.
 • Gondoljuk át, mik azok a zöldségek és gyümölcsök, amiket nem kell külön zacskóba tennünk, vagy éppen egyáltalán nincs szükség hozzá plusz csomagolásra.
 • Ha házon kívül eszünk, kerüljük a műanyag evőeszközök, poharak, vagy szívószál használatát - van, amit vihetünk magunkkal, vagy éppen kérhetünk a vendéglátóhelyen elmosható eszközöket.
Nem szükséges újabb és újabb zacskót letépni a zöldséges és gyümölcsök vásárlásához. (Fotó: Ki? - Ti & Mi)
Nem szükséges újabb és újabb zacskót letépni a zöldséges és gyümölcsök vásárlásához. (Fotó: Ki? - Ti & Mi)

Műanyagmentes július a Jancsárkertben

Székesfehérváron a Jancsárkert termelői- és biopiacra kilátogatva kaphatunk információkat és sajátíthatjuk el a műanyagmentes vásárlás alapjait. "Együttműködünk a KDRIÜ - Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség és a 2LIFES közösség partnereivel, környezettudatos termelőkkel és pontgyűjtő akcióval várunk mindenkit a Ki? - Ti & Mi standjánál. Pontok akkor járnak, ha a vásárló saját alkalmatosságba, táskába, dobozba, zacskóba vásárol, esetlegesen nem használnak fel csomagoló anyagot. A legtöbb pontot összegyűjtők július végén ajándékot kapnak. Emellett a 2Lifes közösség kézművesei, gyártói, készítői is ott lesznek a piacon, így a megszokottakon kívűl más termékekkel is találkozhatnak a vásárlók."

A Ki? - Ti & Mi standjánál minden információt megtalálnak az érdeklődök a környezettudatos vásárlással kapcsolatban. (Fotó: Ki? - Ti & Mi)
A Ki? - Ti & Mi standjánál minden információt megtalálnak az érdeklődök a környezettudatos vásárlással kapcsolatban. (Fotó: Ki? - Ti & Mi)
A 2Lifes projekt célja az újrahasználat népszerűsítése; azaz megmutatni, hogyan adhatunk újabb életet azoknak a tárgyianknak, amik szükségtelenné váltak, vagy éppen nem működnek már tökéletesen.

Ezen dolgozik a Ki? - Ti & Mi együtt az ügynökséggel. "A háttérben kutatások zajlanak, kérdőíveket készítünk és tanulmányokat írunk, miközben összehoztunk egy közösséget is 20-25 fővel. A közösség tagjai között ott van Schultz György,a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke, Virág Kriszti a Mum Goes Green bloggere, a Sárréti Ökokör, illetve termelők és kézművesek, a kisebbtől a nagyobb vállalkozásokon át. A júliusi piaci eseményeken lehet velük találkozni."

A Műanyagmentes júliushoz valójában nem megvonni kell magunktól a megszokott dolgokat, hanem elsősorban átgondolni, hogyan valósítsuk meg környezetbarát módon. (Fotó: plasticfreejuly.org)
A Műanyagmentes júliushoz valójában nem megvonni kell magunktól a megszokott dolgokat, hanem elsősorban átgondolni, hogyan valósítsuk meg környezetbarát módon. (Fotó: plasticfreejuly.org)

A Műanyagmentes július globális mozgalom, ami a műanyagszennyezést emberek millióinak bevonásával szeretné csökkenteni. A hivatalos weboldalon rengeteg ötletet és hasznos információt lehet találni többek között arról, hogyan kezdjünk el környezetbarát módon gondolkodni. Végigvezet azon, mire figyeljünk oda fürdőszobai kellékeink vásárlásánál, a konyhában, de egy műanyagmentes piknikezéshez ajánlanak alternatívákat.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Tudod, mi az a Tacfit?
  Tudod, mi az a Tacfit?
 • Mától lehet beiratkozni az általános iskolákba
  Mától lehet beiratkozni az általános iskolákba
 • Újra meghirdetik a Közfoglalkoztatásból versenyszférába elnevezésű programot
  Újra meghirdetik a Közfoglalkoztatásból versenyszférába elnevezésű programot
 • Kitüntették a rendőröket, akik a Margit kórházban keletkezett tűzből két férfit mentettek ki
  Kitüntették a rendőröket, akik a Margit kórházban keletkezett tűzből két férfit mentettek ki
 • Április 18-ig teljesíthető a Tavaszköszöntő túra
  Április 18-ig teljesíthető a Tavaszköszöntő túra
 • Fiatal kutatók mutatkozhatnak be az őszi Moskovszky-konferencián
  Fiatal kutatók mutatkozhatnak be az őszi Moskovszky-konferencián
 • Újabb rekortán borítású futópálya épül városunkban
  Újabb rekortán borítású futópálya épül városunkban
 • Fejérben újabb 445 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést
  Fejérben újabb 445 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést

Eseménynaptár

 • Plázákban szólnak holnap a költészet napi versek
  Plázákban szólnak holnap a költészet napi versek
 • Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában
  Magyarország segít Szlovákiának az orosz oltóanyag bevizsgálásában
 • Szinte minden idős megkapta már a védőoltást
  Szinte minden idős megkapta már a védőoltást
 • A Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekapcsolódik a Földrajz Éjszakája rendezvénysorozatba
  A Vörösmarty Mihály Könyvtár is bekapcsolódik a Földrajz Éjszakája rendezvénysorozatba
 • Az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
  Az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése
 • Elefánt-babamérlegre gyűjt a Fővárosi Állatkert
  Elefánt-babamérlegre gyűjt a Fővárosi Állatkert
 • Újabb csaló üzenetekre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
  Újabb csaló üzenetekre figyelmeztet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet
 • HÍRADÓ 2021. április 9.
  HÍRADÓ 2021. április 9.
 • Mi lesz a székesfehérvári Akóts-malom sorsa?
  Mi lesz a székesfehérvári Akóts-malom sorsa?