2 évnél régebbi cikk

Fekete ribizlivel az egészséges vérnyomásért
Fehérvár Médiacentrum fotója
pxfuel.com
Fekete ribizlivel az egészséges vérnyomásért

A fekete ribizli háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyit, mint a kivi! Hatásos antioxidáns, ásványi anyagokban nagyon gazdag, és még a fogyást is elősegíti. A gyógyászatban nemcsak a bogyókat, hanem a leveleket is hasznosítják, s még a magját is feldolgozzák: zsíros olajat préselnek belőle különböző terápiás készítményekhez.

A fekete ribizlit a középkori német népgyógyászatban főként reumás panaszok ellen és vizelethajtóként használták. A 18. században a franciák ízületi problémák, hasmenés, köhögés és sebek kezelésekor fordultak hozzá segítségért. Az 1500-as években egy német patikus (és botanikus), Tabernaemontanus a fekete ribizli levét ínygyulladásra, szájüregi gyulladásokra ajánlotta, sőt, azt is hangoztatta, hogy a mozgó fogak is stabilabbá válnak tőle. Ekkoriban májbetegségek ellen, hólyagpanaszokra is fogyasztották, a belőle készült szirupot pedig köhögéskor kínálták.

Az 1970-es években figyeltek fel ismét hatásaira. Ekkor indult meg több kutatás is, melyek alapjául a középkori európai szerzetesek gyógynövény-leírásai szolgáltak. Az utóbbi években pedig egyre több tudományos cikket olvashatunk arról, hogy bizonyítottan fitoterápiás hatású. A farmakológiai és kémiai vizsgálatoknak köszönhetően népszerűsége folyamatosan nő. Jelentős exportőre jelenleg Magyarország, Románia és Lengyelország. A világ legnagyobb termelője Új-Zéland: évi 8000 tonnával!

A fekete ribizli háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyit, mint a kivi! Meghaladja a csipkebogyóban lévő C-vitamin mennyiséget is! (Több, mint 190 mg/100 g!)

Egy felnőtt embernek naponta kb. 3 dkg fekete ribizlit kell elfogyasztania ahhoz, hogy fedezze C-vitamin szükségletét.

Ez körülbelül hatvan bogyót jelent! Erre gondoljunk akkor, amikor immunerősítésre vágyunk! Javítja a vas felszívódását is – ezért hasznos (a tökéletes íz-kombináción túl) egy kis feketeribizli-szósz a vörös hús mellé.

Sok benne az A-vitamin, a karotin, a B1-, B2- és E-vitamin. Vitamintartalmából adódik, hogy a meghűléses megfázások kiváló természetes gyógyszere. Jelentős a kalcium- és vastartalma.

A termés 100 grammjában csak antocián-származékokból (cianidin, delfinidin, kumarinsav, stb.) több mint 500 mg található! (És még több antioxidáns.) 

Ásványi anyagokban nagyon gazdag. Magas a kalcium-, kálium-, foszfor- és magnézium tartalma. Kalcium tartalma közel nyolcszorosa a kékáfonyában fellehetőnek! Ha a káliumot vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy négyszer nagyobb mennyiségben van jelen a kálium a ribiszkében, mint a kékáfonyában.

Rost-tartalma közel 6 g/100 g.  Ennek köszönhetően javítja a bélmozgást, segít megelőzni a székrekedést. Magas kálium-tartalma miatt vízhajtó hatását is meg kell említeni. Ebből a célból gyógyteákat és étrend-kiegészítőket is készítenek belőle: enyhíti a nehézláb-érzést és a narancsbőr tüneteit. Egyes flavonoidjai javítják a porcok rugalmasságát. Hatásos antioxidáns. Természetes gyulladáscsökkentő: kivonata enyhíti az ízületi fájdalmakat.

100 g gyümölcs 63 kalóriát tartalmaz, ezért diétában is fogyaszthatjuk. 100 gramm gyümölcs tápértéke 150 kJkörül van, 1,4 gramm fehérjét, 0,4 g zsírt tartalmaz. A benne található cukor 55%-a gyümölcscukor.

Az előbb említett hatások miatt a fekete ribizlit leginkább gyümölcséért termesztik (ideális színező- és aromaanyag, funkcionális étrendkiegészítő is), ám levelét is hasznosítják: kizárólag gyógyászati céllal! Ezen kívül a magját is feldolgozzák: zsíros olajat préselnek belőle különböző terápiás készítményekhez.

A levelet a népgyógyászat vérnyomás-csökkentésre és vizelethajtásra használja. Aktív hatóanyagai a flavonoidok. Ezek virágzáskor és termésképződés idején fordulnak elő a legnagyobb mennyiségben benne.

A levél alkoholos kivonata gyulladásgátló, vizes kivonata pedig vérnyomás-csökkentő hatású. A belőle készült tea reumás tünetek enyhítésére, vízhajtásra és enyhe hipertenzióra is alkalmazható. (A kísérletek szerint testsúly-kilogrammonként 3 g levél hat hónapon keresztüli fogyasztása sem toxikus hatású.)

Friss levelei szétdörzsölve enyhítik a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket.

A mag zsíros olajában olyan telítetlen zsírosolajok vannak, mint például a linolénsav. Ennek hiánya a bőr nedvességmegtartó- és ellenálló képességének csökkenéséhez vezethet. Hajlamosít neurodermitis nevű bőrgyulladásra (A XII. században a kolostori szerzetesek feljegyezték, hogy a fekete ribizli hatásos a kiütéses, gyulladt bőr kezelésénél.) A gamma-linolénsav visszatartja a zsírsejtek növekedését, elősegíti azok felbomlását, vagyis: fogyást eredményezhet.

Nemrégiben kimutattak a magban idővel megjelenő antocianin kondenzátumokat is. Hasonló vegyületeket ezelőtt csak a vörösborban találtak a kutatók!

A magkivonat gyulladásgátló. Ha orálisan alkalmazzuk, akkor jó hatással van az ízületi fájdalomra és a merevségre. Állatkísérletek során megfigyelték, hogy vérnyomáscsökkentő, a humán kísérleteknél pedig koleszterinszint-csökkenést jegyeztek fel a kutatók. (Vagyis alternatívája lehet a halolajnak.) A mag savas kivonatából nyert összetett szénhidrátok a gyomorfekélyt okozó Helicobacter gyomorfalhoz való kötődését gátolják.

Figyelem! Teáját vese- és szívelégtelenség esetén nem szabad fogyasztani.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek