3 évnél régebbi cikk

Jövő-menő kordonok Gárdonyban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Jövő-menő kordonok Gárdonyban

Néhány napja még kordon szelte át a Holdfény sétány szabadstrandot, aztán egyik napról a másikra eltűnt. Miért volt ott, és miért tűnt el? Tóth Istvánt, Gárdony polgármesterét kérdeztük.

Néhány nappal ezelőtt foglalkoztunk azzal, hogy miért került kordon a gárdonyi szabadstrandra. Azóta a kordon eltűnt, Tóth István polgármester pedig elmondta, mi is történik ezen a szakaszon.

Talán az első és legfontosabb, amit tisztába kell tenni, hogy ez a partszakasz sosem volt szabadstrand. Mint azt Tóth István mondja, 2016-ban az önkormányzat tett egy kísérletet arra vonatkozóan, hogy kapjon egy ilyen státuszt, de a meglévő partszakasz abszolút alkalmatlan arra, hogy fürdőhely legyen. A fürdőhelyek kialakítását ugyanis szigorú törvény határozza meg.

 A Velencei-tónál folyó komplex rehabilitáció keretében egy olasz cég, mint nyertes kivitelező teszi rendbe a partszakaszokat. 

"Ezt a partszakaszt, ami az ominózus korláttal lett lezárva, május elején a tulajdonosától, a Fejér Megyei Vízügyi Igazgatóságtól elkérte a kivitelező, hogy szeretné szeptemberig a mólóval, mindennel rendbe tenni. A vízügyi igazgatóság engedélyezte, mert tudta tőlem, hogy ez nem kijelölt fürdőhely. Nekünk fontos, hogy ne a Napsugár Strandon vagy a Sport Beach-en végezzenek nyáron munkát, hanem ott, ahol egyébként sem fürödhetnek az emberek. Ez az olasz cég, azt a szakaszt, ahol dolgozik, lezárta. Addig ezzel nem volt különösebb gond, amíg rossz idő volt, de július első hétvégéjén tömegek jelentek meg. Ezt jeleztem nekik, hogy sokan jönnek majd és a munkaterületen keresztül fognak menni fürdeni. Akkor a vízügyi igazgató megkövetelte tőlük, hogy a munkaterületet zárják el, úgy, ahogy azt normális esetben mindig megteszik mindenhol. És ez nem tetszett az embereknek. De szeretném kihangsúlyozni, hogy ez nem gárdonyi ügy. Nem a gárdonyi emberek azok, akiknek ez problémát jelent. A korlátot elbontották; gondolom az olasz cég vagy befejezte a munkát, vagy ideiglenesen felfüggeszti. Jövő héten gondolom tájékoztatnak engem is róla - tájékoztatott Tóth István, majd hozzátette, korábban a fürdőzést tiltó táblát is a tóból szedték ki.

"Gárdonyban egyébként hét fürdőhely van. Az országban vagy elsők vagy másodikok vagyunk a szabadvízi fürdőhelyeket tekintve. Itt mindenki fürödhet, aki fürödni akar" - hangsúlyozta Tóth István polgármester.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek