3 évnél régebbi cikk

Nem mindegy, hogyan óvjuk a kisbabákat a hőségtől!
Fehérvár Médiacentrum fotója
unsplash.com
Nem mindegy, hogyan óvjuk a kisbabákat a hőségtől!

Pancsoló, légkondi vagy éppen letakart babakocsi – néhány szülők által bevetett módszer, hogy megvédjék kisbabájukat a hőségtől és a káros sugaraktól. Óvatosan kell azonban bánni ezekkel, mert mindegyik veszélyes lehet a kicsik számára.

A szülők mindent megtesznek azért, hogy kisbabájuknak ideális körülményeket teremtsenek a nyári hőségben is. A lakásban és az autóbak légkondival, a kertben pancsolóval, a babakocsiban pedig esetleg takarással óvják őket. Molnár Erika gyermekorvos elmondta, hogy nyáron megnő azoknak az eseteknek a száma, amikor a babákat fülgyulladással, hányással, hasmenéssel, szemgyulladással viszik orvoshoz.

A kicsik könnyebben kapják el az állott vízből a fertőzést, vagy hűlnek meg a hideg levegőtől. A babakocsikat, pedig nem szabad textilpelenkával letakarni, ugyanis pár perc alatt is felhevülhet alatta a levegő, ami a csecsemő fulladását is okozhatja.

Kórokozók a pancsolóban

"Nagyon gyakran találkozunk a rendelésen az ebből adódó problémákkal. A műanyag, felfújható medencékben pangó vízben, ami átmelegszik, kórokozók szaporodnak el, de akár a bőrünkről - különösen ha a felnőttek is beleülnek a babával a medencébe -  odakerülő kórokozók is veszélyt jelentenek a babákra.

Sokszor a gyerekek beleisznak a vízbe - gyakran látunk ebből adódóan hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseket. A másik nagy veszély pedig a külső hallójárat gyulladása, ami egy fájdalmas, kellemetlen fülfolyással járó folyamatot eredményezhet."

Ne takarjuk le a babakocsit!

Ha letakarjuk a babakocsit, nem tud átszellőzni, nem kap a kisded levegőt. "Amit én javasolnék, hogy ilyenkor a babakocsinak a napernyőjét érdemes használni, ezt mindig úgy fordítani, hogy lehetőség szerint a napot árnyékoljuk. Ha van rá mód, egy vékony kis pamutsapkát is adhatunk a gyerekre, aminek az elülső része nagyon jól védi a szemét. Vékonyabb rétegben pedig egy magasabb faktorszámú fényvédővel is be lehet kenni a bőrüket" - javasolja a szakember.

Molnár Erika gyermekorvos hangsúlyozta, hogy azok a babák, aki életükben most találkoznak először tűző nappal, fokozottabban veszélyeztetettek; számukra pár perc is veszélyes lehet.

Óvatosan a légkondival!

A lakásban működtetett légkondicionálókkal nem olyan nagy a baj; bár célszerű, hogy ne közvetlenül a gyermek szobájában legyen a készülék. "A nagyobb problémát én az autónál látom, ahol a felforrósodott levegőről beültetve a gyereket a külső hőmérsékletnél több fokkal lehűtött járműbe meghűlések, náthás, köhögős megbetegedések oka lehet."

Egy anyuka, Pollok Rita például a fokozatosság elvére esküszik: "mi már az első napsugarakban kint vagyunk, ezért van egy kis alapszínünk a nyárra, így nem akkor égetjük agyon magunkat, amikor már negyven fok van. Szerintem így sokkal egyszerűbb, hogy ha hagyunk időt a bőrnek, hogy megszokja a napsugarakat. Letakarni a babát soha nem szoktam, én sem szeretném, ha letakarná valaki a fejemet nyáron a negyven fokban és a tűző napon hagyna. Ezen kívül olyan ruhákat veszünk a gyereknek is, amiket mi is felvennénk.

Az orvos szerint a legfontosabb az lenne, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között ne mozduljanak ki a szülők a babával. Ha lehet, ne ilyenkor sétáljanak, vagy intézzék a bevásárlást. Ha ez azonban elkerülhetetlen, akkor sem a babakocsi pelenkával való letakarása a megoldás.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek