3 évnél régebbi cikk

75 éve dobták le az első atombombát
·Kultévforduló·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
commons.wikimedia.org
75 éve dobták le az első atombombát
·Kultévforduló·Utolsó frissítés: undefined

1945. augusztus 6-án reggel 8 óra 15 perckor robbant fel a japán városra dobott amerikai atombomba. A „kisfiú” óriási pusztítást okozott, aznap 70 000 ember veszítette életét, de a detonációt követő sugárzás még évtizedekig szedte az áldozatokat. A Little Boy hatása még ma is érezhető.

Az emberiség történetében eddig két alkalommal használtak élesben nukleáris fegyvert: a II. világháborúban az Egyesült Államok dobott le egy-egy atombombát két japán városra, Hirosimára és Nagaszakira, több százezer ember életét kioltva ezzel.

Az első Japánra dobott bombát az Enola Gay nevű B-29-es bombázó szállította. A repülő két másik amerikai géppel érkezett, egészen pontosan 1945. augusztus 6-án reggel fél nyolckor bukkantak fel Hirosima fölött. 8 óra után 15 perccel és 17 másodperccel a város fölött vakító kékesfehér fény lobbant fel, mennydörgésszerű robaj kíséretében, majd a jól ismert gombafelhő terült szét az égen. Ekkor robbant fel 600 méter magasan a város felett a Little Boy, ami a földi poklot hozta Japánra, Hirosimát gyakorlatilag a romok városává változtatta.

A bomba 17 ezer tonna TNT-vel egyenlő erejű volt, a becslések szerint 140 000 ember életét oltotta ki, 70 ezren azonnal meghaltak, sokan csak később, a sérülések, a hőhatás, vagy a sugárzás okozta kínok közepette. Ez utóbbi miatt egyébként addig ismeretlen betegségek tűntek fel, a mai napig szedi áldozatait a leukémia, a "hirosimai rák", és gyakran születnek gyermekek genetikai torzulásokkal. 

A „Little Boy” (kisfiú), neve ellenére igen tekintélyes méretekkel rendelkezett. Súlya 4400 kg, hosszúsága 3 m, és átmérője 71 cm volt. Összesen 64 kg urán volt a gyomrában, aminek rendkívül nagy pusztító ereje van, ha a különféle hozzátevők következtében beindul a maghasadás.

Az előzményekről

Az amerikaiak a Manhattan-terv keretében 1942 óta dolgoztak a nukleáris fegyver kifejlesztésén. Éppen az Új-Mexikói sivatagban tesztelték az első atombombát, amikor az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kína határozottan megfenyegette a második világháború végén is szívósan harcoló Japánt, hogy vagy visszavonul, vagy hirtelen és elsöprő pusztítással kell szembenéznie.

Kantaro Szuzuki, a japán miniszterelnök kijelentette, hogy a kormány nem vesz tudomást a figyelmeztetésről, és tovább igyekszik a háború sikeres lezárása felé. Amerika ekkor döntött úgy, hogy élesben is beveti a nukleáris fegyvert.

A második bombát Nagaszaki kapta, ezután 1945. augusztus 15-én Hirohito császár bejelentette, hogy az ország feltétel nélkül megadja magát a szövetségeseknek, a béke aláírásával a második világháború hivatalosan 1945. szeptember 2-án ért véget. A támadásokra az USA szerint azért volt szükség, hogy ezzel megadásra kényszerítsék Japánt, és elkerüljék a további vérontást, de a döntés később heves vitákat szült.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek