3 évnél régebbi cikk

Izomláz - mumus vagy dicsőség?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Izomláz - mumus vagy dicsőség?

Minden ember érezte már, van, aki már gyerekkorban felismerte, és van, aki csak később találkozott a jelenséggel. Van, aki aktív sporttal, van, aki közepes intenzitású, de hosszú sétával szerzi.

 

Mi történik pontosan és mi nem?

Sokan hisszük, hogy egy kiadós izomláz egyenlő az edzés sikerével. Ez azonban nem ennyire egyértelmű. Rusznák Reni székesfehérvári edző avatott be bennünket a részletekbe. 

Ahogy az évek telnek, a tudomány fejlődik. A sportban és egészségügyben újabb, kutatásokkal alátámasztott felfedezések, megállapítások születnek.

"Mi még úgy tanultuk, hogy az izomláz okozója a tejsav. Tejsav (laktát) kis mennyiségben mindig jelen van a szervezetünkben, és akkor termelődik nagy mennyiségben, amikor az anaerob energiarendszer működésbe lép, tehát a szénhidrátok oxigénhiányos környezetben “égnek el”, és így nyer energiát az izommunkához a szervezet. Az állítás már nem állta meg a helyét.

Aztán jött a mikroszakadás-elképzelés. Amikor edzésinger, terhelés éri az izmokat, akkor mikroszakadások keletkeznek az izomrostokban. A szakadások helyén steril gyulladás alakul ki. Az izomrostokat miofibrillumoknak hívjuk, ebben további összehúzódásra képes fehérjék találhatóak egységekben, és ezek szakadásáról van itt szó. Amikor “széthúzódnak” ezek a protein struktúrák, akkor gyulladás keletkezik." - foglalta össze Reni. 

Vízben kisebb az izomláz

Legújabb felfedezések, Sonkodi Balázs és a Testnevelési Egyetem további munkatársainak megállapítása, amely szerint az „izomláz" inkább „idegláz". A magyar orvosokból és kutatókból álló csapat komoly nemzetközi figyelmet kiváltó publikációja alapján az izomláz eredete az izomorsóban található érzőidegek mikrosérülésének köszönhető. Egy biztos, létezik!

"Tipikus mondat, amikkel gyakran találkozom egyes edzések, tornák után: „Végre! Óriási izomlázam lett, érzem, hogy jól dolgoztam!” Véleményem szerint, bár sokaknak meghökkentő lehet, az izomláz a fentiek miatt, nem a barátunk. „Vizes” közegű edzőként jól tudom, hogy a vízben csekélyebb az izomláz esélye, ezért ezt preferálom. Nyújtás órán pedig enyhítjük a „száraz” edzések által már megdolgoztatott izmokat."

 

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a napi életvitelünket befolyásoló, magas fokú izomlázat?

1. Melegítsünk be megfelelően az adott sportághoz!
2. Egyenletesen, kis mértékben fokozzuk a gyakorlatok időtartamát és/vagy intenzitását! Türelem!
3. Edzés végén 4-8 perc statikus nyújtás és/vagy önmasszázs (pl. hengerrel) ajánlott.
4. Igyunk megfelelő folyadék mennyiséget minden nap! (napi 6 dl szorozva 10 kg-onkénti testsúlyunkkal)
5. Fogyasszunk antioxidánsokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket!

Ha már van, fontos betartani, hogy ne eddzünk még keményebben, mert romlik a mozgás minősége, milyensége, ami egy nagyobb sérülést is okozhat. Legyünk türelmesek, a fejlődés hosszú távú munka!

További ajánlatok:
www.mentahaz.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek