Fair30 °C
2021. június 19. szombat Gyárfás
Menü
Házhozszállítás

Önkéntes fiatalokat vár a Viktória: takarításban, rendrakásban, parkrendezésben segítenek a diákok

Önkéntes fiatalokat vár a Viktória: takarításban, rendrakásban, parkrendezésben segítenek a diákok
Önkénteseket vár a Viktória Rehabilitációs Központ (Fotó: Viktória Rehabilitációs Központ)

Kötelező az ötven óra közösségi szolgálat elvégzése a középiskolások számára. Ha ezt a diákok nem teljesítik, egyetlen tárgyból sem tehetik le az érettségi vizsgát.

„Ne szeressünk se szóval, se nyelvvel, hanem tettel és igazsággal”- áll János Apostol levelében, amely egyben mottója is lehetne a Viktória Rehabilitációs Központban tevékenykedőknek.

Önkéntes programot hirdetett a fehérvári intézmény. Elsősorban 14-18 év közötti fiatalokat várnak. De nem zárkóznak el más felajánlóktól sem. Takács Ildikó Krisztina intézményvezető elmondta, a központ nagy lomtalanítására és takarítására önkéntes alapon már jelentkezett egy takarító cég. Rajtuk kívül egyre több az olyan érdeklődő, akik szeretnének részt vállalni az ott folyó munkákban.

A program folyamatos, határidőt nem szabtak meg. A középiskolás korosztály az intézménytől megkaphatja - közösségi szolgálat keretein belül - az 50 órás igazolt jelenlétet. Érettségiig ugyanis ezt  minden diáknak teljesítenie kell.

Kezdetben gyakorlatiasabb feladatokat látnak el a fiatalok: pakolásban, takarításban, rendrakásban, parkrendezésben veszik ki részüket. A központban mozgásukban korlátozott emberek élnek és dolgoznak, ők ezeket a munkákat részben vagy egyáltalán nem tudják elvégezni.

Takács Ildikó Krisztina hozzátette, bár a munka önkéntes jellegű, de cserébe a diákokat megajándékozzák: esetenként nem anyagi jellegű juttatásban részesülnek, ingyen részt vehetnek önismereti, csapatépítő foglalkozásokon. Aktív részesei lehetnek a programok, rendezvények lebonyolításában és betekintést nyerhetnek a Viktória Rehabilitációs Központ életébe, működésébe. Jelenleg hat fiatallal vette fel a kapcsolatot Máté Krisztián (matekrisztian@gmail.com) szervező. 

 

14-18 év közötti fiatal önkénteseket vár a Viktória Rehabilitációs Központ (Fotó: Viktória Rehabilitációs Központ)
14-18 év közötti fiatal önkénteseket vár a Viktória Rehabilitációs Központ (Fotó: Viktória Rehabilitációs Központ)

Az intézményvezető felhívta a figyelmet, hogy akik náluk szeretné tölteni a kötelező közösségi szolgálatot, azok jelezzék iskolájuk felé. A Viktória Rehabilitációs Központnak ugyanis hivatalos együttműködési megállapodást kell kötnie az adott oktatási intézménnyel. Az önkéntes munkára jelentkezést a viktoriakozpont@gmail.com e-mailre kell elküldeni, tárgyként a "közösségi szolgálat letöltése" címszót kell beírni.

A fehérvári intézmény célja, hogy az önkéntesekből egy olyan stabil csapatot álllítson össze, akik a későbbiekben is szívesen részt vállalnak a feladatokból és munkákból.

 A Viktória Rehabilitációs Központ 1996 óta segíti (elsődlegesen) a Fejér megyei mozgássérülteket és családjukat. Az otthon működése az elmúlt huszonnégy évben sokat bővült és fejlődött. Egy dologban nem változott: az országban egyedülálló módon a mozgáskorlátozottak és sérült emberek mellé állni, testileg, lelkileg és mentálisan is támogatni őket.

Takács Ildikó Krisztina a főbb feladataik zavartalan ellátása mellett szeretné nyitottabbá tenni az intézmény életét, törekvése már tavaly elkezdődött. Jelenleg a központ gazdaságosabbá tételén dolgoznak: a távhőre való átállással korszerűsítik a fűtést, hasznosítják az intézmény helyiségeit. Állandó bérlőik lettek, akik beleférnek az intézmény struktúrájába és részt vesznek annak felvirágoztatásában.
Igyekeznek, hogy megtöltsék tartalommal az intézmény falait (Fotó: Viktória Rehabilitációs Központ)
Igyekeznek, hogy megtöltsék tartalommal az intézmény falait (Fotó: Viktória Rehabilitációs Központ)

Az intézményben a test és lélek nagy szerepet kap. Olyan tér kialakításán dolgoznak, ahol mozgás, relaxációs, prevenciós programokat, hátrányos helyzetű gyermekek részére gyermekjógát szervezhetnek.

A jövőben gyermekfelügyeletek "táborok" létrehozását tervezik. Mozgássérültek vagy más fogyatékkal élők számára ismerkedős, táncos estéket rendeznek. Az egészség jegyében előadásokat, workshopokat tartanak.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Életbe lépett a hőségriasztás
  Életbe lépett a hőségriasztás
 • Az év egyik legjelentősebb hazai beruházását jelentette be a LEGO
  Az év egyik legjelentősebb hazai beruházását jelentette be a LEGO
 • Ma újra pályára lép a magyar labdarúgó válogatott
  Ma újra pályára lép a magyar labdarúgó válogatott
 • Újra a városban mérkőznek meg a régió legjobb fagyijai
  Újra a városban mérkőznek meg a régió legjobb fagyijai
 • Június 23-ig még lehet nevezni a Borsókóstolóra
  Június 23-ig még lehet nevezni a Borsókóstolóra
 • „A hit kiárusítása” – Somogyi Viktória dokumentumfilmje újra Fehérváron
  „A hit kiárusítása” – Somogyi Viktória dokumentumfilmje újra Fehérváron
 • Vízosztás lesz Székesfehérváron és klímatizált helyiségeket is rendelkezésre bocsájt az Önkormányza
  Vízosztás lesz Székesfehérváron és klímatizált helyiségeket is rendelkezésre bocsájt az Önkormányza
 • HÍRADÓ 2021. június 18.
  HÍRADÓ 2021. június 18.

Eseménynaptár