3 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Királyi Napok, Alba Regia Feszt, kertmozi, keverékkutya-szépségverseny, Kiscsillag és Tankcsapda
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Igari Balázs
Fehérvári programok a hétvégére: Királyi Napok, Alba Regia Feszt, kertmozi, keverékkutya-szépségverseny, Kiscsillag és Tankcsapda
·Programokhétvége·Utolsó frissítés: undefined

Második (egyben utolsó) hétvégéjéhez érkezett a Királyi Napok, amely ezúttal is érdekes programokkal várja az érdeklődőket: míg pénteken a Koronázási Ünnepi Játékoktól és a középkori élő sakkjátéktól lesz hangos a Belváros, addig az Aranybulla Emlékműnél a Koronázási Szertartásjátékot lesheti meg a nagyérdemű. Persze ezeken kívül is akadnak még érdekes fehérvári (vagy túli) események: többek között bulizhattok a Tankcsapda és a Kiscsillag slágereire, beülhettek a kertmozira, netalántán kilátogathattok a keverékkutya-szépségversenyre.

Kultúra: Székesfehérvári Királyi Napok
Mikor?: augusztus 14-23.
Hol?: Székesfehérvár

A hétvégével (ráadásul hosszúval) elérkeztünk a Királyi Napok záróakkordjához, amely - mint minden évben - idén is látványos programokkal kápráztatja el a nagyérdeműt.

Pénteken és szombaton 10 és 19 óra között zajlanak a Koronázási Ünnepi Játékok programjai, amely során ismét beköltözik a középkor a Belvárosba: a Várfal parktól a Zichy ligetig sok helyen találkozhatnak a sétálók a hagyományőrző csapatokkal, akik bemutatják a korabeli katonaéletet, a harcászati eszközöket és a fegyvereket. Pénteken két időpontban, 15 és 19 órakor láthatjátok a Nemzeti Emlékhelyen a középkori élő sakkjátékot, ami a magyar történelem egyik sorsfordító eseményét, a muhi csatát kelti életre valós sakklépésekben, fehérvári középiskolások közreműködésével.

Majd folytatódik a 2013-as Szent István Emlékévben elindított Koronázási szertartásjáték-sorozat is. Idén rendhagyó helyszínen, az Aranybulla Emlékműnél épített színpadon, péntektől vasárnapig 21 órától láthatják a nézők a IV. (Kun) László – Törékeny gyémánt című produkciót.

 

Mozi: Autósmozi Soponyán
Mikor?: Augusztus 21., péntek 18:00
Hol?: Soponya, Kert-tó szigete

Mire gondolsz, ha azt hallod, hogy autósmozi? Amerikai, most már oldtimer autókra, amelyek között görkoris felszolgálólányok sasszéznak, a járgányokban pedig óriási, rózsaszín rágóbuborékot fújó csajszik belőtt, zselés hajú udvarlóikkal romantikáznak? Vagy éppen a Balaton-partra, a csendes, fülledt éjszakáival, a háttérben egy jó kis klasszikus filmmel? Na, most valami hasonló lesz Soponyán is, ugyanis a hétvégén a PIkNik autósmozit varázsol a településre, amely során a Bohém Rapszódiát (kritikánk: Bohém rapszódia: az év filmje vagy az év parasztvakítása?) csíphetitek el.

 

Koncert: Tankcsapda
Mikor?: augusztus 21., péntek 19:00
Hol?: Dinnyési Hagyományőrző Központ

Ismételten Fejér megyébe, azon belül is Dinnyésre látogat a méltán híres Tankcsapda, hogy egy őrült zúzást hozzanak tető alá a nyár végéhez közeledve. A Tankcsapda 1989-es alapítása óta számos dallal örvendeztette meg rajongóit. A kezdeti punk rock stílusból fokozatosan váltottak hard rock/heavy metal hangzásra, így idővel egyre szélesebb közönségréteget sikerült megszólítaniuk. Mondanom sem kell, hogy a Tankcsapda Magyarország egyik legnépszerűbb és legsikeresebb rockzenekara, így garantáltan mindenki felkapja a fejét és készen áll a tombolásra, ha a településére látogat a banda.

 

Koncert: Kiscsillag
Mikor?: augusztus 21., péntek 19:15
Hol?: Mór, Lamberg kastély

Az igencsak népszerű Kiscsillagot egy magyar alternatívrock-zenekarként ismerhette meg az ország. A brigád 2005-ben indult hódító útjára Lovasi Andrással, Ózdi Rezsővel és Bräutigam Gáborral, akik a Kispál és a Borz eredeti alapító tagjai is voltak, illetve a Pál Utcai Fiúkból ismert Leskovics Gábor is csatlakozott a csapathoz. Egy évre érkezett is első lemezük, Greatest Hits Vol. 01. néven, amely akkorát szólt, hogy 2007-ben Fonogram-díjra is jelölték. Azóta megállíthatatlanul (bár az évek során a banda átalakult, produkcióik minőségében ez cseppet sem látszik) gyártják az újabbnál-újabb slágereket, amelyekre most ti is bulizhattok Móron, a Lamberg kastélyban.

 

Mozi: Kertmozi - Amíg a lagzi el nem választ, Pesti balhé
Mikor?: Augusztus 21-22., 21:00
Hol?: Városháza díszudvarában

A Királyi Napok alatt újabb előadásokkal készül a város kertmozija: a filmek kedvelői pénteken az Amíg a lagzi el nem választ című spanyol romantikus vígjátékot, szombaton pedig a Pesti balhé című magyar akció vígjátékot láthatják a szabadtéri vetítésen.

Amíg a lagzi el nem választ: Carlos és Alexia évek óta együtt vannak, ám most, életében először Carlos félrelépett egy másik nővel, Marinával, aki történetesen esküvőszervező. Amikor Alexia véletlenül megtalálja a nő névjegykártyáját párja zsebében, egyből tudja mi a helyzet: végre új szintre lépnek kapcsolatukban és jöhet a házasság! Fel is keresik hát Marinát és elkezdik szervezni az év legőrültebb esküvőjét.

Pesti balhé: a film szereplői gyerekkorukban elválaszthatatlan haverok voltak, majd felnőttek, de szerencsére nem komolyodtak meg. Marcell (Mészáros Béla) kivételével, aki dúsgazdag, de nem túl boldog mérnök lett, mind ugyanolyan gátlástalan, pihentagyú tréfacsinálók, mint voltak. És amikor a banda (Szabó Simon, Elek Ferenc, Petrik Andrea, Jászberényi Gábor, Inotay Ákos) egyik tagjának az az ötlete támad, hogy egy fura festményét társai James Bondot megszégyenítő ügyességgel lopják be az évszázad műkincs-árverésére, még a tőlük eltávolodott régi cimborát is sikerül rábeszélni az eszement bűntényre.

 

Fesztivál: Alba Regia Feszt
Mikor?: Augusztus 22-24., szombat-hétfő
Hol?: Feketehegy-Szárazréti Közösségi Ház szabadtéri színpadján

Augusztus 22-24-ig idén is kiáll a magyar zenészek és az igényes zenekedvelő közönség mellett a királyok városa. Székesfehérvár Önkormányzata és a Kodolányi János Egyetem összefogásának köszönhetően három napon keresztül egy szabadtéri helyszínen tizenkét ingyenes koncerttel várják az érdeklődőket az Alba Regia Fesztre. A színpadon többek között Nene, a Vörös Tamás Project, a Vörös Janka x Newseries, valamint Elsa Walle és Winand Gábor lépnek fel.

 

Foci: MOL Fehérvár FC - Paksi FC
Mikor?: augusztus 22., szombat 22:00
Hol?: MOL Aréna Sóstó

A 2020/2021-es szezon első hazai mérkőzésére készül a MOL Fehérvár FC, amely során a Paksi FC-t fogadják a MOL Aréna Sóstóban. A zöld-fehérek az előző szezont a tizedik helyén fejezték be, az újat pedig egy hazai pályán elszenvedett vereséggel kezdték: 2-1-re kaptak ki az Újpesttől a Paksi Stadion avatómeccsén. A MOL Fehérvár FC szezonbeli első meccse sem éppen úgy alakult, ahogy azt sokan várták: a srácok 3-3-as döntetlen értek el a ZTE otthonában, így a hazai pálya tökéletes alkalom lesz arra, hogy megmutassák, miként állt össze Márton Gábor vezetőedző újraformálódó csapata.

 

Buli: Albabar szezonnyitó
Mikor?: augusztus 22., szombat 22:30
Hol?: Albabar

Egy jó Alba sose rossz! - tartja igencsak elmés mondás. És milyen igaz, ugyanis a hétvégi fehérvári tivornyák egyik elengedhetetlen kelléke az Albabarban való önfeledt bulizás az örök klasszikusokra, amelyek tíz év után is ugyanolyan felemelőnek hatnak, mint amikor először meghallottam őket. Mert hát valljuk be, az Albabar az évek alatt nem sokat változott, és megmondom őszintén, ez így is van jól. Most pedig nyár végével, miután mindenki kitombolhatta magát, és a suliidőszak is kőkeményen belecsap a lecsóba, ismételten megtelik a város fiatalokkal, akik többek között a hétvégén nyíló Albában is kiereszthetik a fáradt gőz.

 

Verseny: I. Országos Keverék Kutya Szépségverseny
Mikor?: augusztus 23., vasárnap 9:00
Hol?: DogVanguard Kutyás Oktatóközpont

Sok olyan kutyatulajdonos van, aki szívesen bemutatná kedvencének szépségét még akkor is, ha az eb semmilyen fajtatiszta társára nem hasonít. Ez inspirálta Gerényi Nórát, Majer Diánát és a kutyakiállítások világában elismert szaktekintélyt, László Tímeát arra, hogy Országos Keverék Kutya Szépségversenyt szervezzen augusztus 23-án, Székesfehérváron.

A versenyen a következő módon díjazzák majd az ebeket: a Buksi-kategóriában a kettőnél több fajta küllem jegyekkel rendelkező, a Fifi-kategóriában pedig az egy-két fajta küllem jeggyel rendelkező (tehát nem fajtiszta/törzskönyves) kutyások állnak majd a bírók elé. Vagyis mindenki benevezhet, aki a hivatalos kutyakiállításokon nem vehet részt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek