Partly cloudy15 °C
2021. május 14. péntek Bonifác
Menü
Házhozszállítás

Orondpusztára szerveztek kirándulást hátrányos helyzetű gyermekeknek

Orondpusztára szerveztek kirándulást hátrányos helyzetű gyermekeknek
Orondpusztára szerveztek kirándulást hátrányos helyzetű gyermekeknek (Fotó: Öreghegyi Plébánia Karitász Csoportja)

Önkormányzati pályázat segítségével látogathattak el hátrányos helyzetben élő gyermekek az orondpusztai tanyára. A kis csapat kirándulását az Öreghegyi Plébánia Karitász Csoportja szervezte meg.

Hátrányos helyzetben lévő családok gyermekeinek szervezett kirándulást Orondpusztára az Öreghegyi Plébánia Karitász Csoportja. A szervezet önkéntesei már tavasszal eltervezték, hogy meglepik a fiatalokat egy olyan kirándulással, mely középpontjában a természet áll, a gazdálkodói élet bemutatása, s mellette a szórakozás is.

"A kirándulás napján csoportunk tagjai a plébánia közösségi termében friss péksüteményből álló reggelivel és itallal fogadták a gyermekeket" – mesélt a nagy napról Szlobodáné Krisztina, a helyi Karitász csoportvezető-helyettese.

"Ahogy megérkezett a busz, nagy izgalommal indultunk el az orondpusztai tanya felé. A tervezett látogatást egy meglepetés programmal kezdtük. Lehetőségünk nyílt ugyanis arra, hogy megtekintsük a tanyától pár kilométerre lévő régészeti ásatást. Ezt a különleges alkalmat pedig persze, hogy meg kellett ragadnunk! Egy közel 1200 sírhelyből álló avarkori temető egyik szakaszát tárták fel a kutatók. A gyerekek, és mi felnőttek is ámulva figyeltük az elénk tárult múltat, hogy mi mindenre lehet következtetni a sírokból előkerült emberi csontokból és ékszerekből. A fiúknak főként az egyik halott mellé helyezett ló csontváza keltette fel az érdeklődését, melyet szépen felszerszámozva temettek el."

Egy közel 1200 sírhelyből álló avarkori temető egyik szakaszát tárták fel a kutatók (Fotó: Öreghegyi Plébánia Karitász Csoportja)
Egy közel 1200 sírhelyből álló avarkori temető egyik szakaszát tárták fel a kutatók (Fotó: Öreghegyi Plébánia Karitász Csoportja)

Az ásatás után jöhetett Orondpuszta, ahol vendégeket pár szabadon lévő ló fogadta – az egyik éppen csikóját szoptatta. Aztán jött Rufusz, a házörző és gazdája, aki bevezette a gyerekeket az állattartás rejtelmeibe.

A rövid oktatás után a kis csapat körbenézett a farmon: először a lovakat látogatták meg, majd a racka juhokat. A pónikhoz és a kecskékhez a vállalkozó kedvű gyerekek be is mehetett, hogy megetessék őket répával és almával, s így még közelebb kerüljenek hozzájuk. Persze a vizit alól nem bújhattak ki a baromfik és a sertések sem.

A vállalkozó kedvű gyerekek megetethették a lovakat (Fotó: Öreghegyi Plébánia Karitász Csoportja)
A vállalkozó kedvű gyerekek megetethették a lovakat (Fotó: Öreghegyi Plébánia Karitász Csoportja)

Nyár lévén tűzött a nap, nagy volt a meleg, így a fiatalok megpihentek, s hűsöltek egyet az egyik házban, ahol a háziasszony előadást tartott nekik az állattartás szépségeiről és nehézségeiről.

Elmondta, hogy a tanyán tehén- és kecsketej-feldolgozással is foglalkoznak, s igen áldozatos munkával (és idővel) jár egy-egy sajt elkészítése. Sok türelem, tapasztalat és precizitás szükséges ahhoz, hogy a kiváló ízvilágot elérjék. Hogy ne csak beszéljen az ízekről, meg is kóstoltatta a gyerekekkel a különböző sajtokat. A sajttájak lepusztítása után a Majomházba vezetett az út. A Majomház egy szalmabálákból és kötelekből álló tanyasi játszóházat foglalt magába, ahol bárki önfeledten ugrálhatott, lóghatott, mászhatott.

Az aktív mozgás során elhasznált energiát finom ebéddel pótolta a csapat, majd jött a várva várt Tanya Olimpia! A vetélkedés három csapatban zajlott. A legnagyobb slágernek a traktorhúzás számított. Ennek során a fiúk megtapasztalhatták saját határaikat az erőnlét szempontjából. Nagy vidámságot okozott a zsákban futás, a szénatömködés, a kötélhúzás, s a célba dobás is.

"Az Olimpia egyszerre szólt vidámságról, közösségbe való együttműködésről, kreativitásról és versenyszellemről is" – foglalta össze Szlobodáné Krisztina. "A legtöbb örömet a sok gazdag program mellett ez okozott a gyerekeknek. Az egész nap hatalmas élményt jelentett a fiataloknak, akiknek ezen kívül nem túl tartalmasan telt a nyári szünete."

A gyerekek nagyon élvezték az állatok közelségét (Fotó: Öreghegyi Plébánia Karitász Csoportja)
A gyerekek nagyon élvezték az állatok közelségét (Fotó: Öreghegyi Plébánia Karitász Csoportja)

Uzsonna előtt még egy pónin és Byronon, a lipicai ménen is lovagolhattak a bátor jelentkezők. Ricsinek, a mozgásában korlátozott kisgyermeknek életében először sikerült most lóhátra ülnie. A csapat nagy üdvrivalgással fogadta a büszke lovast. Volt is mit, hiszen a nagymama elmondása szerint a gyermek testi hibái eddig sajnos nem igazán tették lehetővé, hogy akár bicikli nyeregbe is felüljön. Így ez egy igazán különleges, maradandó élményt jelentett neki.

A délután gyorsan elszaladt, a bőséges program még fokozta is az idő múlását.

A Székesfehérvár-Öreghegyi Plébánia Karitász Csoport önkéntesei ezúton is köszönik a lehetőséget, hogy az önkormányzati pályázat segítségével elvihették a gyerekeket erre a programra!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár